Συνεχίζει για τρίτη χρονιά τη λειτουργία του το επιτυχημένο εργαστήρι πλεκτικής τής Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της πόλης.
Πρόκειται για μια δράση που απευθύνεται όσες (και όσους) θέλουν να μάθουν να πλέκουν με βελόνα και βελονάκι ή και σε όποιες γνωρίζουν ήδη τα βασικά βήματα του πλεξίματος, αλλά ψάχνουν το κάτι παραπάνω…
Η εικόνα μεταφέρει μνήμες του χθες, με τις γυναίκες να κάθονται ολόγυρα και να πλέκουν, συζητώντας παράλληλα, αδειάζοντας το μυαλό από τις σκοτούρες της καθημερινότητας και στρέφοντάς το στη δημιουργία και στην καλλιτεχνία. Υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της Γκιονούλ Όμπαση, οι μαθητευόμενες συγκεντρώνονται τρεις φορές την εβδομάδα (τα απογεύματα Δευτέρας και Παρασκευής και το πρωινό της Τετάρτης) και κάνουν ήδη μικρά θαύματα με τα βελονάκια και με τη φαντασία τους.
{youtube}HC47G5XQD00{/youtube}
«Ήταν χόμπι κι έτσι όπως συμμετείχα σε κάποιο εργαστήρι της Φ.Ε.Ξ., είδαν τα έργα μου και τους άρεσαν» λέει η κα Όμπαση, εξηγώντας το πώς γεννήθηκε η ιδέα να γίνει ένα τέτοιο εργαστήριο. «Στη συνέχεια έκανα μια μικρή έκθεση στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο στη διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης, ενδιαφέρθηκαν γυναίκες και τελικά κάναμε αυτό το βήμα».
Με την έκθεση να καθιερώνεται και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, το εργαστήρι συνεχίζει τη δημιουργική πορεία του. «Οι συμμετέχουσες μπορούν να έρθουν όσες φορές και για όσες ώρες θέλουν» λέει η υπεύθυνη του εργαστηρίου, προσθέτοντας: «Μέσα σ’ αυτά τα τρία χρόνια λειτουργίας, κατασκευάσαμε διάφορα πλεκτά ρούχα (ζακέτες, φορέματα κ.α.), παιχνίδια, διακοσμητικά για το σπίτι και ό,τι μπορεί να γίνει».
Όσο για τις συμμετέχουσες, αυτές δηλώνουν ενθουσιασμένες και κάνουν λόγο για έναν υγιή ανταγωνισμό που αναπτύσσεται μεταξύ τους και τις ωθεί να βελτιώνονται διαρκώς. Και βέβαια, αξίζει να σημειωθεί και το κοινωνικό και… αγχολυτικό μέρος της ανάπτυξης μιας τέτοιας δράσης. Αυτό επιβεβαιώνεται απ’ όλες τις συμμετέχουσες, εμφανές και από την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.
{youtube}C0-91VaM2uw{/youtube}