INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ερωτήσεις για Ξάνθη και Σαμοθράκη

Τις ακόλουθες δύο ερωτήσεις για τα ζητήματα της φύλαξης του Δ.Π.Θ. στην Ξάνθη και των προβλημάτων λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, κατέθεσαν προς τους υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Υγείας αντίστοιχα, οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής:

“Ελλιπής η φύλαξη στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης”

Για μια ακόμη φορά οι οικότροφοι φοιτητές της Ξάνθης έρχονται αντιμέτωποι με το ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης. Στις 24 Μαρτίου ένας οικότροφος έπεσε θύμα ληστείας στο χώρο των εστιών. Έχουν γίνει πολλά αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν, όπως στις 18 Μαρτίου, όπου ένας εξωπανεπιστημιακός άνοιξε την πόρτα μιας κοπέλας χωρίς να χτυπή­σει και ζητούσε να φάει. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος με έναν ακόμη εξωπανεπιστημιακό γυρνάνε στα κτίρια και προσπαθούν να μπουν στα δωμάτια, ελέγχοντας αν οι πόρτες είναι κλειδωμένες.

Τα περιστατικά που συνέβησαν στις εστίες της Ξάνθης (τόσο τα τωρινά όσο και παλαιότερα) αναδεικνύουν την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για βελτίωση της φύλαξης. Από το 2015 έχουν γίνει μαζικές απολύσεις χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί καμία απολύτως λύση για το πρόβλημα της φύλαξης. Υπάρχει μόλις ένας φύλακας που, με ότι κίνδυνο συνεπάγεται αυτό για την ασφάλειά του, κάνει περίπολο σε ολόκληρη την Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων Ξάνθης. Οι απολύσεις αυτές οφείλονται στη μείωση κονδυλίων των πανεπιστημίων ώστε να επιτευχθεί το “πολυπόθητο” πλεόνασμα, καθώς ο φετινός προϋπολογισμός βρίσκεται στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρσι. Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας, που οδηγεί από τεράστιες ελλείψεις σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μέχρι και σε απολύσεις εργαζομένων, συμπεριλαμβάνεται στις κατευθύνσεις Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. – κεφαλαίου, στα πλαίσια των οποίων όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και τώρα κινούνται πιστά.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει έτσι ώστε:

  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, για μόρφωση, φοιτητική μέριμνα, βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
  • Να ικανοποιηθεί πλήρως η ανάγκη φοιτητών για επαρκή φύλαξη στους χώρους των φοιτητικών Εστιών, αλλά και όλων των πανεπιστημιακών χώρων, της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης στην ευθύνη του κράτους χωρίς περικοπή ή αναδιανομή κάποιου κονδυλίου.
  • Να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης με πλήρη δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή εργασία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την εργασία του.
  • Να υπάρχει επαρκής συντήρηση των κτιρίων των Εστιών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν σπασμένες πόρτες και παράθυρα, αλλά και επαρκής φωτισμός σε όλους τους χώρους των Εστιών και του Πανεπιστημίου.

“Προβλήματα λειτουργίας του Κ.Υ. Σαμοθράκης”

Αναπάντητη παραμένει η ερώτηση που είχε καταθέσει το Κόμμα μας προς το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τα «προβλήματα στην λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης» (αρ. πρωτ. 3715/23.02.2017), ενώ παράλληλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. στη λειτουργία του οξύνονται.

Παρά το γεγονός ότι προβλέπονται έξι οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού, καλυμμένη είναι μόλις η μια. Συγκεκριμένα να αναφέρουμε ότι ακάλυπτες παραμένουν, μία διευθυντή ή επιμελητή Α’ ή Β’ Χειρουργικής, δύο θέσεις επιμελητή Α’ ή Β’ Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, μία διευθυντή ή επιμελητή Α’ ή Β’ Παιδιατρικής και μία επιμελητή Α’ ή Β’ Οδοντιατρικής.

Εδώ και τρεις μήνες έχει απομείνει ένας γιατρός που μαζί με δύο ειδικούς γιατρούς και άλλους δύο που μετακινούνται από το Κ.Υ. Σουφλίου για την κάλυψη εφημεριών του μήνα, καλούνται να καλύψουν της ανάγκες ολόκληρου του νησιού.

Να σημειώσουμε ότι είναι απαραίτητη η καθημερινή ενεργή εφημερία δύο ιατρών για την κάλυψη των έκτακτων περιστατικών εντός και εκτός  του Κ.Υ. και των διακομιδών, συνοδεία ιατρών στο Π.Γ.Ν.Ε. Το Κ.Υ. μένει συχνά με έναν μοναδικό γιατρό για τη φροντίδα των σχεδόν 3.000 κατοίκων, καθώς σε κάθε διακομιδή υπάρχει και συνοδός γιατρός. Επιπλέον ο εν λόγω γιατρός επωμίζεται και το κόστος της μεταφοράς του με το πλοίο (30 ευρώ).

Πρόβλημα εντοπίζεται και στο ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο δεν λειτουργεί εξαιτίας της υποστελέχωσης του. Ελλείψεις υπάρχουν και στον ιατρικό εξοπλισμό και τις υλικοτεχνικές υποδομές, όπως των δύο ηλεκτροκαρδιογράφων και ενός απινιδωτή, καθώς επίσης και των απαραίτητων ιατρικών εργαλείων και αναλώσιμων υλικών, όπως για παράδειγμα πιεσόμετρα, ανατομικές λαβίδες, επίδεσμοι και αυχενικά κολάρα.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Κ.Υ. είναι παλιό και εντοπίζονται προβλήματα θέρμανσης, υδρευτικού και ηλεκτρολογικού συστήματος, αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη θερμό-υγρομόνωση. Τέλος ο βασικός ξενοδοχειακός και τεχνολογικός εξοπλισμός, βρίσκεται σε κατάσταση αχρηστίας ενώ  δεν υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εκτυπωτές.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να υπάρξει η εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ. Σαμοθράκης.
  • Τη χρηματοδότηση του Κ.Υ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα λειτουργίας του.

 

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε.(μ-λ) για τα νέα πολεμικά παιχνίδια

Super User

Ταξική Πορεία και Αγωνιστικές Κινήσεις Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. για τη λέσχη του Δ.Π.Θ.

Super User

Κάλεσμα στην Ξάνθη για την απεργία της Πέμπτης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies