INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ερωτήσεις του Κ.Κ.Ε. για τους πρόσφυγες και την Ε.Β.Ζ.

Τρεις ερωτήσεις με θέμα την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, την προστασία προσφύγων-μεταναστών από τη βαρυχειμωνιά και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, κατατέθηκαν στη βουλή από βουλευτές του Κ.Κ.Ε. ως εξής:

Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Είναι γνωστό ότι ανάμεσα στους χιλιάδες ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκονται περίπου 22.000 παιδιά, με βάση στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα υπόλοιπα ζητήματα, βασικό αναδεικνύεται το ζήτημα της εκπαίδευσης και της συνολικότερης στήριξης των παιδιών αυτών.

H κυβέρνηση, με λογική φιέστας στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2016, πανηγυρίζοντας ανακοίνωσε την ίδρυση των Δόμων Υποδοχής και Εκπαίδευσης  προσφύγων με Κ.Υ.Α. στις 19.9.2016 (υπουργεία Παιδείας, Ανάπτυξης, Μετ, Πολιτικής, Υγείας). Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 800 τμήματα σε 46 περιοχές. Στην ουσία οι Δ.Υ.Ε.Π. απευθύνονται σε ένα ελάχιστο αριθμό παιδιών. Τα παιδιά που μετέχουν στις δομές είναι λιγότερα από χίλια. Καμία Δ.Υ.Ε.Π. για παιδιά ηλικίας 4-6 δεν λειτουργεί πουθενά στην Ελλάδα. Ενώ για τις ηλικίες 13-15 δεν λειτουργούν πάνω από 3-5 δομές. Προβλήματα υπάρχουν και σε σχέση με τα ζητήματα των υποδομών, κυρίως ως αναφορά τη επάρκεια και τη λειτουργικότητα των σχολικών κτηρίων. Δεν υπάρχουν εξασφαλισμένα τα κονδύλια προς τους δήμους για την καθαριότητα των σχολείων και για την, έστω και στοιχειώδη, σίτιση των παιδιών.

Με βάση την πραγματικότητα που διαμορφώνεται ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για:

  • Να λειτουργήσουν τώρα, με κρατική ευθύνη, όλες οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων που χρειάζονται, ώστε κανένα παιδί να μην είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει λειτουργία παντού: α) καταρχήν των Δ.Ε.Υ.Π., αλλά και ένταξη των παιδιών στο γενικό σχολείο, αφού πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσει το γενικό σχολείο να εντάξει τα προσφυγοπούλα, β) μόνιμων δομών στήριξης των παιδιών μέσα στους χώρους, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα αναλάβουν τη δημιουργική απασχόληση τις ώρες που τα παιδιά δεν θα βρίσκονται στο σχολείο ή τις Δ.Υ.Ε.Π.
  • Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια, τα οποία μέσω του υπουργείου Παιδείας θα κατευθυνθούν στην πρόσληψη προσωπικού, στη στήριξη των υποδομών και των σχολικών επιτροπών. Αυτό προϋποθέτει να απομακρυνθούν οι Μ.Κ.Ο. που λυμαίνονται τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης.

Άμεσα να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.) ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

Γιάννης Δελής

Προστασία των προσφύγων και μεταναστών από τη βαρυχειμωνιά

Παρά τις έγκαιρες και συνεχείς παρεμβάσεις του κόμματός μας και των φορέων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας των προσφύγων και μεταναστών από τη βαρυχειμωνιά, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, ο πρόσφατος χιονιάς έφερε στην επιφάνεια τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης στα hotspots της Μόριας Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, αλλά και στους καταυλισμούς της Μαλακάσας και αλλού.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το ότι χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, ξεπαγιάζουν μέσα σε σκηνές ή ακόμη και σε κοντέινερς και στεγασμένους χώρους που είτε δεν διαθέτουν είτε δεν λειτουργεί η θέρμανση. Η κυβέρνηση -και όλοι όσοι υπερασπίζονται τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας- φέρει ακέραια την ευθύνη για το διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, κάτω από άθλιες συνθήκες, με σχεδιασμούς για χειροτέρευσή τους με τη δημιουργία και κέντρων κράτησης. Ευθύνεται για το ότι οι Μ.Κ.Ο. που λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια και κάνουν «κουμάντο» στα hotspots και τους καταυλισμούς, αποφασίζουν αν και πότε θα δοθούν στους πρόσφυγες τα χειμωνιάτικα ρούχα και κλινοσκεπάσματα που προσέφερε ο λαός μας από το υστέρημά του, σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης.

Αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις των κυβερνητικών αρμοδίων ότι «βολέψαμε» από τους 10.000, τους 9.000 και οι 1.000 να αφήνονται στο έλεος του χιονιά και του ψύχους, να ξεπαγιάζουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει, ώστε:

  • Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης να μη μένει σε σκηνή – κανένας χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό, χωρίς κατάλληλη για το χειμώνα σίτιση, χωρίς δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα και ειδικά κλινοσκεπάσματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών.
  • Να μετακινηθούν επειγόντως από τα νησιά οι διπλοεγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες και να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για δημιουργία κέντρων κράτησης.

Χρήστος Κατσώτης

Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Η παραγωγή ζάχαρης είναι μία από τις πιο παραγωγικές διαδικασίες. Συνδέει τον πρωτογενή τομέα (με 3.000 περίπου τευτλοκαλλιεργητές σήμερα) με τη μεταποίηση, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (Ε.Β.Ζ.), με 230 εργαζόμενους μόνιμης απασχόλησης και 400 εποχιακούς. Παράλληλα δραστηριοποιούνται και άλλοι κλάδοι, ενώ η ζάχαρη χρησιμοποιείται σε κάθε σπίτι.

Ωστόσο, αντί να αναπτυχθεί αυτή η παραγωγική διαδικασία με εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, πάει από το κακό στο χειρότερο, αφού όλες οι κυβερνήσεις υλοποιούσαν τους κανονισμούς της Ε.Ε. επιβάλλοντας ποσοστώσεις, δραστική μείωση της παραγωγής, κλείσιμο εργοστασίων, με στόχο τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κλάδου.

Τα τελευταία χρόνια μετά από αλλεπάλληλες παραιτήσεις και αλλαγές διοικήσεων στην Ε.Β.Ζ., παρεμβάσεις, μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές από την παραδοθείσα παραγωγή στους αγρότες κ.ά, η Ε.Β.Ζ. συνεχίζει να απαξιώνεται. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο προγραμματίζεται πώληση (από ότι φαίνεται «κοψοχρονιά») περιουσιακών στοιχείων-«φιλέτων» της Ε.Β.Ζ., ακόμη και των κερδοφόρων εργοστασίων της Σερβίας (μόνο το 2015 είχε κέρδη 15 εκατομμυρίων ευρώ). Έτσι στερεύει από σημαντικά έσοδα και γρηγορότερα θα οδηγηθεί στο θάνατο η Ε.Β.Ζ. και μαζί θα συμπαρασύρει την τευτλοκαλλιέργεια και τους εργαζόμενους που θα βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας. Τη στιγμή που η χώρα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης της τευτλοκαλλιέργειας και της πλήρους ικανοποίησης των εγχώριων αναγκών σε ζάχαρη, μειώνοντας το κόστος παραγωγής.

Η κυβέρνηση επικαλείται ως αιτία της εκποίησης το χρέος της Ε.Β.Ζ. προς την Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο το 35% περίπου είναι οι υψηλοί τόκοι που θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί μαζί με το μέρος χρέους που έχει πληρωθεί, αφού η Τράπεζα Πειραιώς απορρόφησε την καλή Α.Τ.Ε. με όφελος αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο ΣυΡιζΑ, αν και ως αντιπολίτευση είχε πολλές φορές επικρίνει την πορεία απαξίωσης της Ε.Β.Ζ., ως κυβέρνηση σήμερα όχι μόνο δεν βοήθησε την ανάπτυξή της, αλλά συνεχίζει και επιταχύνει την πορεία θανάτου της. Τόσο με τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών προς τους τευτλοπαραγωγούς που είναι μπρος στην αβεβαιότητα για το αύριο, αποτρέποντάς τους ουσιαστικά να ξανακαλλιεργήσουν, όσο και με το σχέδιο εκποίησης βασικών για την ύπαρξη της Ε.Β.Ζ. περιουσιακών στοιχείων της. Ωφελημένοι θα βγουν μονοπώλια του κλάδου, funds, τράπεζες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη διαγραφή τόκων και του τμήματος του χρέους που έχει ήδη πληρωθεί από την Ε.Β.Ζ., την εξόφληση της περσινής σοδειάς που έχουν παραδώσει οι τευτλοπαραγωγοί, την ακύρωση πώλησης των κερδοφόρων ζαχαρουργείων στη Σερβία, αλλά και συνολικότερα τον επανασχεδιασμό για την επιβίωση και ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας και της Ε.Β.Ζ. που θα ικανοποιούν πλήρως τις εγχώριες ανάγκες.

Διαμάντω Μανωλάκου

 

Σχετικά άρθρα

Ο Τσίπρας προσκυνάει τους τραπεζίτες-αφεντικά

Super User

Να ‘χαμε να λέγαμε…

Super User

Ο άνθρωπος που πρωτοστατούσε στο κίνημα ενάντια στα διόδια διορίστηκε στο γραφείο του Τσίπρα!

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies