INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ερώτηση της ΔημΑρ για το ΑΧΕΠΑ

Την ακόλουθη ερώτηση με θέμα «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ» (ένα νοσοκομείο όπου διακομίζονται και ασθενείς από την Ξάνθη) υπέβαλαν προς τους υπουργούς Υγείας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων οι βουλευτές της ΔημΑρ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και Κατερίνα Μάρκου:

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας που καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα των ειδικοτήτων της Ιατρικής και της Ψυχιατρικής επιστήμης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αδυνατώντας να ανταποκριθεί πρωτίστως στην παροχή φροντίδας Υγείας στους πολίτες και δευτερευόντως στην εκπαίδευση των φοιτητών τόσο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης όσο και άλλων συναφών τμημάτων.

Τα χειρουργεία του νοσοκομείου, απαρχαιωμένα πλέον, έχουν κριθεί ακατάλληλα και με δυσκολία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπογράφει η τεχνική υπηρεσία για να χειρουργούνται οι ασθενείς. Οι θάλαμοι, οκτάκλινοι και εξάκλινοι, στις περισσότερες περιπτώσεις με μια τουαλέτα, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών. Σε πολλές δε περιπτώσεις μια τουαλέτα αντιστοιχεί σε τρεις οκτάκλινους θαλάμους. Η έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού είναι μεγάλη, ενώ οι ελλείψεις σε φάρμακα και εξοπλισμό οδηγούν πολλές φορές σε αναβολή χειρουργείων ή στην παραπομπή των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου μειώνεται συνεχώς. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η εκτίμηση της διοίκησης του νοσοκομείου ότι ο προϋπολογισμός των 28,5 εκατ. ευρώ για το 2014 δεν επαρκεί για τις ανάγκες του νοσοκομείου μετά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτος. Όσο δε για τα φάρμακα, για το 2014 έχει εγκριθεί το ποσό των 9,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. ευρώ προορίζονται για αντιρετροϊκά φάρμακα, δηλαδή μόνο για τους ασθενείς με AIDS.

Στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του, έρχεται να προστεθεί και η ολιγωρία στην ολοκλήρωση σημαντικών συγχρηματοδοτούμενων έργων. Ειδικότερα, το έργο της νέας πτέρυγας χειρουργείων του νοσοκομείου, που θα περιλαμβάνει σύγχρονες χειρουργικές αίθουσες, μονάδα εντατικής, κεντρική αποστείρωση, κ.ά., προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ έχει κολλήσει από τον περασμένο Οκτώβριο επειδή εκκρεμεί μια υπογραφή για τη σύμβαση με τον ανάδοχο. Παρά τις πιέσεις προς τους αρμοδίους της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» στην οποία ανατέθηκε η κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Υπουργείων Υποδομών και Υγείας, η καθυστέρηση συνεχίζεται με το κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση.

Ανάμεσα στα έργα που εκκρεμούν εντάσσονται η νέα μονάδα ειδικών λοιμώξεων για ασθενείς με AIDS, η δημιουργία νέων εργαστηρίων και η διαμόρφωση χώρων για την υποδοχή της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και της πανεπιστημιακής πνευμονολογικής κλινικής από το «Γ. Παπανικολάου». Επιπρόσθετα δεν υφίσταται η τόσο απαραίτητη αγγειοχειρουργική κλινική, κλινική, άλλωστε, που δεν υφίσταται σε όλη τη Μακεδονία!

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου, διασφαλίζοντας την υγεία των πολιτών;

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του;

Ποιες άμεσες ενέργειες προγραμματίζονται για την ολοκλήρωση του έργου για την νέα πτέρυγα των χειρουργείων;

Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων έργων που εκκρεμούν;

 

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα της Λαϊκής Αντίστασης

Super User

Δήμαρχοι και αδέσποτα

Super User

Βαφτίζει τα εργασιακά κάτεργα «πρότυπα υγιούς επιχειρηματικότητας»

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies