INDEXANTHI.GR
Διάφορα

H ΕΡΤ είναι ανοιχτή και η Ευρώπη το γνωρίζει: Στο Ευρωκοινοβούλιο ο αγώνας των εργαζομένων

Δέκα μήνες μετά το πραξικοπηματικό μαύρο που επιχείρησε να επιβάλλει η κυβέρνηση Σαμαρά στη Δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση, ο αγώνας των εργαζομένων της για ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών συνεχίζεται.

Η φωνή τους έφθασε μέχρι την καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, όπου μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ Δημήτρη Δρούτσα και του μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Φρανκ Ένγκελ, η υπόθεση της Ε.Ρ.Τ. ζωντάνεψε ξανά στο ευρωκοινοβούλιο. Μέσα από την προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Το χαμένο σήμα της δημοκρατίας» και την παρουσία δημοσιογράφων και τεχνικών της Ε.Ρ.Τ. που ενημέρωσαν την ευρωβουλή για το παγκόσμια μοναδικό εγχείρημα αυτοδιαχείρισης ενός δημόσιου μέσου ενημέρωσης.

Σαφέστατο μήνυμα καταδίκης της αυθαιρεσίας του Αντώνη Σαμαρά και της πρωτοφανούς του απόφασης να επιβάλλει μαύρο στη δημόσια ραδιοφωνία τηλεόραση, έστειλαν από τις Βρυξέλλες οι διοργανωτές αλλά και όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την υπόθεση της Ε.Ρ.Τ. στο ευρωκοινοβούλιο. Μήνυμα καταδίκης που εστάλη με σαφήνεια και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μιας και ένας εκ των δυο διοργανωτών ήταν ο Φρανκ Ένγκελ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειας που ανήκει η Ν.Δ. «Η δημόσια τηλεόραση» σημείωσε ο Φρανκ Ένγκελ, «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής κουλτούρας της Ευρώπης και πρέπει να προστατευτεί».

Σαφές μήνυμα πολιτικής στήριξης των εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ. έστειλε και ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στη στόχευση της πρωτοβουλίας. “Με τη σημερινή εκδήλωση θέλαμε να καταδείξουμε ότι το θέμα της ΕΡΤ παραμένει για μας ανοικτό, παρά τις προσπάθειες κάποιων να ξεχαστεί” ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να τίθενται υπό αμφισβήτηση η δημοκρατία και οι θεσμοί. “Η κρίση θέτει πολλά πράγματα προς αμφισβήτηση. Δεν επιτρέπεται μέσα σε αυτά να είναι η δημοκρατία και οι θεσμοί. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο οφείλει να αποτελεί τον θεματοφύλακα του δημοσίου συμφέροντος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Το αυταρχικό κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ. από την ελληνική κυβέρνηση πριν από δέκα μήνες αποτέλεσε μία κατάφωρη παραβίαση και των δύο αυτών εννοιών”, είπε.

Σαφέστατο μήνυμα καταδίκης της πραξικοπηματικής απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης εστάλη και από την ακαδημαϊκή κοινότητα. «Λιγότερη δημόσια τηλεόραση σημαίνει λιγότερη Ευρώπη» τόνισε στην τοποθέτηση της η Κατερίνα Σαρικάκη, καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνιών στο Ινστιτούτο Επικοινωνιακών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν και ενδιαφέρονται για την υπόθεση της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης. «Υπάρχουν 850.000 αναφορές στο θέμα της Ε.Ρ.Τ. στο διαδίκτυο σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις των εργαζόμενων

Τον λόγο όμως έλαβαν και οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και τεχνικοί που εδώ και δέκα μήνες κρατούν τη φωνή της Ε.Ρ.Τ. ανοιχτή παράγοντας κανονικά τηλεοπτικό ραδιοφωνικό και ιντερνετικό πρόγραμμα. Στη διαφορετική διάσταση που έχει προσλάβει πλέον ο πολύμηνος αγώνας τους αναφέρθηκε η εργαζόμενη της ελεύθερης Ε.Ρ.Τ.3 Ελευθερία Φαραντάκη. «Μετά από δέκα μήνες που συνεχίζουμε να κρατάμε την Ε.Ρ.Τ. ανοιχτή, οι εργαζόμενοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο αγώνας μας έχει προσλάβει πλέον διαστάσεις ευρύτερες και αφορά συνολικά το αίτημα των Ελλήνων για μία κοινωνία των πολιτών και όχι των αριθμών. Ενός αγώνα που» όπως είπε, «έχει ως στόχευση την ανατροπή μιας αντιδημοκρατικής απόφασης που έφθασε να σοκάρει όλη την Ευρώπη. Μείζον ζήτημα ήταν και είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας, η ποιότητα και οι όροι της ενημέρωσης, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας όπως επιβάλει το Σύνταγμα της Ελλάδας και τελικά η αναίρεση μιας αντιδημοκρατικής απόφασης που έπληξε την ελληνική κοινωνία και σόκαρε την Ευρώπη».

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός αγώνα που πρωτίστως είναι ήθους και αξιοπρέπειας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο δημοσιογράφος της ελεύθερης Ε.Ρ.Τ. Νίκος Αγγελίδης. “Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται μετά από δέκα μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων παράγουμε κανονικά ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό πρόγραμμα χωρίς να αμειβόμαστε. Ο λόγος που συνεχίζουμε είναι γιατί δεν αποδεχόμαστε την παράνομη πράξη της κυβέρνησης να κλείσει την Ε.Ρ.Τ. Κυρίως όμως θέλουμε να αναδείξουμε τι σημαίνει αξιοπρέπεια”.

Εκπροσωπώντας την Π.Ο.Ε.Σ.Υ., η Αλεξάνδρα Χριστακάκη στάθηκε ιδιαίτερα στο πολιτικό μήνυμα της εκδήλωσης. «Το μαύρο της Ε.Ρ.Τ. έφτασε και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η πρωτοβουλία του βουλευτή του ΠαΣοΚ Δημήτρη Δρούτσα αποτελεί πολιτική πράξη στήριξης του αγώνα των εργαζομένων και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής Σαμαρά-Βενιζέλου. Από την άλλη, η παρουσία του κ. “Ενγκελ, μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειας δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, είναι μήνυμα καταδίκης της αυθαιρεσίας του Αντώνη Σαμαρά».

Στην Ευρωβουλή το «Χαμένο σήμα της δημοκρατίας»

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Το χαμένο σήμα της δημοκρατίας». Απευθυνόμενος στο κοινό ο δημιουργός του, εξήγησε ότι η ταινία προσεγγίζει κάτι πολύ ευρύτερο από την απώλεια εργασίας 2.656 εργαζόμενων. «Αυτή η ταινία δεν αναφέρεται απλώς στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Ελλάδας που άφησε χωρίς δουλειά 2.656 ανθρώπους. Αναφέρεται και σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ότι η δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης και η ενημέρωση το δεύτερο» είπε χαρακτηριστικά.

πηγή: Ασύνταχτος Τύπος

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Ε.Δ.Α.Δ. για απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών

Super User

Τριμερής συμφωνία για μετανάστευση και λαθρεμπόριο

Super User

W.W.F. και δήμος Ιάσμου για την προστασία του ασπροπάρη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies