INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ήταν ένα εξαιρετικό δημοσιογραφικό συνέδριο

Τον απόηχο του 51ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Ε.Σ.Ε.Τ. αποτυπώνουν οι εντυπώσεις του indexanthi.gr, αλλά και το σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου.

Ήταν ομολογουμένως ένα ακόμη επιτυχημένο συνέδριο, που διεύρυνε τους ορίζοντες, επιμόρφωσε, ενημέρωσε, ένωσε και δυνάμωσε τη φωνή των δημοσιογράφων της ελληνικής περιφέρειας. Διοργανωμένο άψογα και με διακεκριμένους ομιλητές, προσεγμένο στις λεπτομέρειές του, αλλά και με εξαιρετικές παράπλευρες δράσεις και φιλοξενία, κατάφερε ν’ αφήσει άριστες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες αλλά και στην όμορφη Βέροια που το αγκάλιασε.

Παραθέτουμε το σχετικό περιεκτικό δελτίο τύπου της Ε.Σ.Ε.Τ.

Η Βέροια και η Ημαθία, τόπος-πυρήνας στην ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνισμού, φιλοξένησε και συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του 51ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου που είχε ως θέμα «Δημοσιογραφία και δημοσιογράφος στην ελληνική περιφέρεια».

Το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου, δημοσιογράφοι από πολλές περιοχές της Ελλάδας ένωσαν τη φωνή τους με επιστήμονες και ακαδημαϊκούς και αναπτύχθηκε ένας δημιουργικός και σε κάποιες στιγμές έντονος διάλογος, με στόχο να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα και προβλήματα που απασχολούν τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης και τους εργαζόμενους σε αυτά δημοσιογράφους. Οι εισηγητές, έγκριτοι επιστήμονες, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίων και έμπειροι δημοσιογράφοι, παρουσίασαν μελέτες, έρευνες, απόψεις, αλλά και προτάσεις, δίνοντας το έναυσμα για συζήτηση και προβληματισμό σε θέματα όπως:

 • Η… μετα/αλήθεια σε διαδίκτυο και περιφερειακό τύπο
 • Ο ρόλος της τοπικής δημοσιότητας στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη
 • Έντυπος τύπος και διαδίκτυο. Παράλληλη ανάπτυξη σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, καθώς και η μετάβαση από τον έντυπο στον ηλεκτρονικό τύπο – Νέα εποχή (ευκαιρίες και απειλές)
 • Συμμετοχική δημοσιογραφία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από το παθητικό κοινό, στον χρήστη παραγωγό περιεχομένου
 • Το χάος της ενημέρωσης στο διαδίκτυο, οι ψευδείς ειδήσεις και οι δυσκολίες του δημοσιογράφου της περιφέρειας
 • Έντυπα vs ψηφιακά μέσα ενημέρωσης: μάχη επιβίωσης ή συμβίωσης; Πώς από τον δημοσιογράφο-συντάκτη περάσαμε στον εργαζόμενο μετρ της τεχνολογίας, στη μάχη των περισσότερων κλικ και της πιο γρήγορης ανάρτησης.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στις δύο συνεδρίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Επιμελητήριο Ημαθίας το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, κυρίαρχη θέση είχε η συζήτηση για το ποιος είναι ο ρόλος της δημοσιογραφίας και του δημοσιογράφου σήμερα στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και πώς προσδιορίζονται ως έννοιες, ως επάγγελμα, ως εργασία στο νέο τοπίο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Η τρίτη συνεδρία η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νέου Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών στη Βεργίνα, ήταν αφιερωμένη στην τοπική ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι εισηγήσεις των Γιώργου Μελίκη (δημοσιογράφου-ερευνητή), του Εμ. Ξυνάδα (δόκτορα Ιστορίας) και της Αγγελικής Κοτταρίδου (δρ. αρχαιολόγου, προϊσταμένης Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας) «ταξίδεψαν» τους συνέδρους στους θησαυρούς της Ημαθίας με αφετηρία τις Αιγές, την πρωτεύουσα των Μακεδόνων, στην παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής, καθώς και στην ιστορία του τοπικού τύπου της Ημαθίας.

Για τη γνωριμία των συνέδρων με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ημαθίας, τη σύγχρονη παραγωγική δραστηριότητα, τα εκλεκτά προϊόντα του νομού, την κουζίνα και τη σύγχρονη καθημερινότητα της όμορφης και ζωντανής Βέροιας, η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου φρόντισε στο πρόγραμμα φιλοξενίας του τριημέρου να εντάξει ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους Μίεζας, στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, στα μνημεία της πόλης, αλλά και οινογνωσία και οινογευσία στον Ο.Σ. «Βαένι-Νάουσα».

Μια ξεχωριστή στιγμή για το 51ο συνέδριο και την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου ήταν η απονομή τιμητικών πλακετών:

 • Στην οικογένεια του πρόωρα εκλιπόντα δημοσιογράφου μέλους της Ε.Σ.Ε.Τ. Νίκου Λύτρα, προέδρου του πειθαρχικού συμβουλίου, για την προσφορά του στην ένωση και στην ελληνική δημοσιογραφία
 • Στην επίτιμη πρόεδρο της Ε.Σ.ΕΤ. Νία Κομπορόζου, η οποία επί 28 χρόνια από τη θέση της προέδρου κράτησε ζωντανή την ένωση.

Τιμήθηκαν επίσης με αναμνηστική πλακέτα οι συνδιοργανωτές του επιτυχημένου συνεδρίου:

 • Η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη
 • Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης
 • Ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Σ.Ε.Τ. ευχαριστεί την οργανωτική επιτροπή και εξαιρετικά τον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Τσιμόπουλο για την άοκνη προσπάθεια στην προετοιμασία αλλά και την εξαιρετική οργάνωση του επιτυχημένου συνεδρίου, τους συνδιοργανωτές και συνεργάτες Πάντειο Πανεπιστήμιο – τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, Δήμο Βέροιας, Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου και Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων. Ευχαριστεί ιδιαίτερα τους χορηγούς που με την πολύτιμη αρωγή τους κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί το συνέδριο, καθώς και τους περίπου εβδομήντα δημοσιογράφους συνέδρους, που σε μια δύσκολη εποχή ανέλαβαν το κόστος και συμμετείχαν στο 51ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Ενημέρωση από τον περιφερειακό συμπαραστάτη Α.Μ.-Θ.

Super User

Γιορτή μεταξιού στο Σουφλί

Super User

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies