INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Έλληνες: οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες για το μέλλον της Ε.Ε. – ενδιαφέρουσα έρευνα

Απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους αλλά και για το μέλλον της Ε.Ε. εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με το “ευρωβαρόμετρο”. Τα στοιχεία της έρευνας κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες με τη χειρότερη ποιότητα ζωής στην Ε.Ε., σύμφωνα με τις απόψεις των πολιτών της χώρας.

Στο ελληνικό τμήμα τής έρευνας συμμετείχαν 1.002 πολίτες από αντιπροσωπευτικές περιοχές της επικράτειας. Σε εθνικό επίπεδο οι Έλληνες εμφανίζονται να μην εμπιστεύονται κανέναν από τους θεσμούς, οι οποίοι σε αξιολογική σειρά είναι οι εξής: πολιτικά κόμματα (EL 92%, EU28: 78%), βουλή (EL: 83%, ΕU28: 64%), κυβέρνηση (EL: 82%, EU28: 66%), περιφερειακές και τοπικές δημόσιες αρχές (EL: 82%, ΕU28: 51%).

Δυσπιστία εκφράζεται και για τα Μ.Μ.Ε. και συγκεκριμένα για την τηλεόραση (EL 80% υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας, EU28: 47%), τον γραπτό τύπο (ΕL: 65% υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας, EU28: 50%) και το ραδιόφωνο (EL: 61%, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά της Τουρκίας 66%, EU28: 36%). Πιο θετικά διακείμενοι φαίνεται να είναι οι Έλληνες ερωτηθέντες για το διαδίκτυο, καθώς τείνουν να το εμπιστεύονται περισσότερο από το μέσο όρο των Ευρωπαίων (EL: 43%, ΕU28: 35%) αν και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζεται δυσπιστία (EL: 51%, EU28: 55%).

Ως προς την εικόνα για την Ε.Ε., προκύπτει ότι οι Έλληνες -περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες- εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης. Ανήσυχοι για την πορεία της Ε.Ε. είναι επτά στους δέκα Έλληνες πολίτες, εκτιμώντας ότι αυτή έχει πάρει λάθος δρόμο. Σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης εκφράζεται αρνητικά για την εικόνα της Ε.Ε. (EL 38%, EU28: 23%). Θετική εικόνα φαίνεται να έχει για την Ε.Ε. μόνο το 22% των Ελλήνων ερωτηθέντων.

Θετικό πρόσημο στην εικόνα της Ε.Ε. προσδίδουν οι έννοιες/πρακτικές με τις οποίες την ταυτίζουν οι ερωτηθέντες και συγκεκριμένα με αυτή του ευρώ ως κοινού νομίσματος (EL 50%, EU28: 37%), της ελευθερίας να ταξιδεύουμε, να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε οπουδήποτε στην Ε.Ε. επιθυμούμε (EL 49%, EU28: 49%), της ειρήνης (EL 28%, EU28: 27%), της ισχυρής φωνής που έχει η Ε.Ε. σε παγκόσμιο επίπεδο (EL: 24%, EU28: 22%) και της πολιτιστικής πολυμορφίας (EL 23% EU28: 28%).

Δυσπιστία εκφράζεται απέναντι στο θεσμό της Ε.Ε. από οκτώ στους δέκα Έλληνες. Το ποσοστό δυσπιστίας είναι στην Ελλάδα 81%. Οι Έλληνες δείχνουν και το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης (EL: 18%, EU28: 32%) μετά την Κύπρο 17%. Όσον αφορά στην αίσθηση του «ανήκειν» στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ένας στους δύο Έλληνες πολίτες δηλώνει ότι δεν αισθάνεται πολίτης της Ε.Ε.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση και την ποιότητα της ζωής, οι Έλληνες περισσότερο από όλους τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες ομολογούν ότι η ποιότητα ζωής τους έχει υποτιμηθεί (EL: 92%, ΕU28: 55%). Τα στοιχεία κατατάσσουν την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στις χώρες με τη χειρότερη ποιότητα ζωής στην Ε.Ε., τουλάχιστον σύμφωνα με τις απαντήσεις των ιδίων των πολιτών τους. Επίσης έξι στους δέκα Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι από την καθημερινή τους ζωή, ενώ την ίδια στιγμή οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες δηλώνουν ευχαριστημένοι.

Οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν αθροιστικά τους λογαριασμούς που επιβαρύνουν σε μηνιαία βάση το νοικοκυριό τους (EL: 90%, ΕU28: 36%). νΟι Έλληνες περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες εκφράζουν το φόβο ότι τα χειρότερα για την οικονομία έπονται (EL: 70%, ΕU28: 46%).

Οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν απαραίτητη τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης ανθρώπων από χώρες εκτός της Ε.Ε. Η ελληνική κοινή γνώμη όμως δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθάει τους πρόσφυγες (EL: 85%, EU28: 65%).

πηγή: Α.-Μ.Π.Ε.

 

Σχετικά άρθρα

Για το πρόβλημα στον μεθοριακό σταθμό Νυμφαίας

Super User

Εκμετάλλευση μεταναστριών που δουλεύουν ως οικιακές βοηθοί στην Ελλάδα

Super User

Προκλητική δικαστική απόφαση

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies