INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Τα φλαμίνγκο επέστρεψαν στο δέλτα του Έβρου

Τα φλαμίνγκο ή αλλιώς φοινικόπτερα ήρθαν και πάλι και γέμισαν με τα όμορφα χρώματά τους τις λιμνοθάλασσες του δέλτα του Έβρου. Τα φοινικόπτερα (phoenicopterus roseus) είναι ίσως από τα πιο εντυπωσιακά πουλιά που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε μια υγροτοπική περιοχή, έχουν νομαδική συμπεριφορά και συχνά απαντούν σε μεγάλα πυκνά κοπάδια. Αυτή την εικόνα θα συναντήσει και όποιος βρεθεί αυτό το διάστημα στο δέλτα του Έβρου.

Στο δέλτα, τα φοινικόπτερα παρατηρούνται κυρίως κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση και τον χειμώνα με πληθυσμούς που συνήθως κυμαίνονται από τρεις ως τέσσερις χιλιάδες άτομα, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση.

Στο πλαίσιο της επιστημονικής παρακολούθησης από το προσωπικό του φορέα διαχείρισης, έχουν παρατηρηθεί αρκετά δακτυλιωμένα φοινικόπτερα. Συγκεκριμένα, τα τελευταία έξι χρόνια (2011-2016) είχαμε συνολικά 114 επανευρέσεις από 63 διαφορετικά δακτυλιωμένα φοινικόπτερα. Περισσότερα από τα μισά (37) προέρχονται από την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα η δακτυλίωσή τους έχει γίνει στο δέλτα του Gediz, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Σμύρνη. Τα υπόλοιπα έχουν δακτυλιωθεί σε διάφορες μεσογειακές χώρες και συγκεκριμένα δέκα στην Ιταλία (στο δέλτα του Πάδου), εννιά στη Γαλλία (στο εθνικό πάρκο της Camargue), έξι στην Ισπανία (σε τρεις διαφορετικές περιοχές, ένα στο δέλτα του Ebro, ένα στη laguna de fuente de Piedra στη Μάλαγα και τέσσερα στον υγρότοπο Marismas del Odiel στη Σεβίλλη) και ένα στην Αλγερία (στη λίμνη Garaa Ezzemoul).

Από αυτές τις επανευρέσεις προκύπτει ότι πολλά από τα πουλιά προτιμούν το δέλτα του Έβρου ως τόπο διαχείμασης για σειρά ετών, αφού τα ίδια δακτυλιωμένα φοινικόπτερα έχουν παρατηρηθεί σε διαφορετικές χρονιές. Το ποσοστό των δακτυλιωμένων πουλιών που έχουν παρατηρηθεί στο δέλτα πάνω από μία φορά (σε διαφορετικές χειμερινές περιόδους) ανέρχεται σε 21%. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός πουλιού που δακτυλιώθηκε το 2005 στην Τουρκία και αφού παρατηρήθηκε το 2009 στην Αλγερία, έκτοτε παρατηρήθηκε στο δέλτα το 2011, το 2012, το 2014 και το 2016. Εντυπωσιακή είναι και η ιστορία ενός από τα γηραιότερα φοινικόπτερα που έχουν επανευρεθεί στο δέλτα, το οποίο δακτυλιώθηκε το 1978 στη Γαλλία -στο εθνικό πάρκο της Camargue- και παρατηρήθηκε στο εθνικό πάρκο δέλτα Έβρου το 2013, σε ηλικία 35 ετών. Από τις επανευρέσεις του συγκεκριμένου φοινικόπτερου από διάφορους παρατηρητές, φαίνεται ότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία (1978-1990) ενώ από το 1990 και μετά παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες όπως Ιταλία (1990, 1998, 1999, 2000, 2009, 2010, 2011) και Ελλάδα (2013).

Οι περισσότερες επανευρέσεις αφορούν πουλιά που ανήκαν στην ηλικιακή κατηγορία έξι ως δέκα ετών (59%), ενώ το 32% βρισκόταν στην κατηγορία ενός ως πέντε ετών και το 9% ήταν μικρότερα των δέκα ετών.

πηγή: e-evros

 

Σχετικά άρθρα

Βουλιάζει όλο και περισσότερο στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία η Χίος

Super User

“Ένας κόσμος διαφορετικός” μέσα από τα μάτια της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης

Super User

Η συμμετοχή της Π.Α.Μ.-Θ. σε εκθέσεις το 2020

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies