INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Έτοιμος ο τηλεφωνικός αριθμός για τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων

Εντός των προσεχών ημερών θα λειτουργήσει η ειδική τηλεφωνική γραμμή και η διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας για τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων, ώστε «δικαιούχοι» καθώς και ερευνητές και ιστορικοί να αποκτήσουν -υπό προϋποθέσεις- πρόσβαση σε αυτά τα τεκμήρια.

Έχουν καθοριστεί και βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη δημοσιοποίησή τους οι διαδικασίες με τις οποίες θα γίνουν προσιτοί στους ενδιαφερομένους οι περίπου 2.100-2.500 φάκελοι που διατηρήθηκαν στα αρχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και δεν κατέληξαν το 1989 στην πυρά. Επίσης, έχει ήδη καθοριστεί τηλεφωνικός αριθμός αλλά και e-mail ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται για το αν φάκελοι πολιτικών φρονημάτων που αφορούν στους ίδιους ή σε συγγενείς τους διατηρήθηκαν. Στη συνέχεια θα μπορούν με αίτηση να τους δουν.

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου τέσσερις μήνες αφότου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. Β’ 1538/16) η κοινή υπουργική απόφαση (υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης), βάσει της οποίας αίρεται το απόρρητο και οι χρονικοί περιορισμοί που είχαν τεθεί στην πρόσβαση και στη δημοσιοποίηση του περιεχομένου των ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων. Θα έπρεπε από τα μέσα Ιουνίου να έχει προχωρήσει η υπόθεση, πάντως τώρα, όπως φαίνεται, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εμφανίζεται να έχει ετοιμάσει τις διαδικασίες. Η Διεύθυνση Επικοινωνίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση της απόφασης για το «άνοιγμα» των φακέλων, έχει «κλείσει» τηλεφωνικό αριθμό τον οποίο θα ενεργοποιήσει άμεσα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ζητούν πληροφορίες. Επίσης, στον ιστότοπο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα υπάρχει ειδικό «παράθυρο» με καταχώριση που θα περιλαμβάνει πληροφορίες και υλικό αναφορικά με τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων.

Η αίτηση για την πρόσβαση σε φακέλους θα γίνεται ταχυδρομικώς ή μέσω e-mail, ενώ θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για την εξασφάλιση του σεβασμού ιδιαιτέρως ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων τα οποία οι φάκελοι περιέχουν. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν αντίγραφα των τεκμηρίων -όχι τον ίδιο τον φάκελο και τα αυθεντικά έγγραφα- καθώς, όπως έλεγαν από το επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις μεγάλη φθορά. Οι συγγενείς αλλά και οι ερευνητές θα κανονίζουν με την αρμόδια υπηρεσία ημέρα και ώρα κατά την οποία θα γίνεται η επίσκεψη στον χώρο όπου θα δουν τα στοιχεία. Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για χώρο που θα διατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο στη λεωφόρο Μεσογείων.

Το άνοιγμα των φακέλων, αν και υπήρξαν προβληματισμοί κυρίως από ερευνητές για τη διαδικασία που θα επιλεχθεί, χαρακτηρίστηκε σημαντική εξέλιξη τόσο για την ιστορική έρευνα όσο και ως προς το ζήτημα της αναγνώρισης του δικαιώματος του πολίτη να γνωρίζει την ιστορία του και να έχει πρόσβαση στα τεκμήριά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, την οποία είχαν συνυπογράψει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, οι τηρούμενοι στο αρχείο των υπηρεσιών του υπουργείου ατομικοί φάκελοι πολιτικών φρονημάτων στους οποίους είχε περιορισθεί το δικαίωμα πρόσβασης, καθίστανται εφεξής προσιτοί:

Πρόσωπα που αφορούν:

  • Στους/στις συζύγους και τους συγγενείς αυτών μέχρι τρίτου βαθμού, εφ’ όσον τα πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης δεν ζουν. Ειδικά στην περίπτωση αυτή η ύπαρξη εν ζωή πλησιέστερων συγγενών αποκλείει το δικαίωμα των απώτερων συγγενών της ίδιας ρίζας, με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης
  • Με την απλή εξουσιοδότηση των αναφερομένων προσώπων σε οποιονδήποτε τρίτο
  • Κατόπιν άδειας της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων σε πρόσωπα τα οποία για λόγους ιστορικής έρευνας ή/και επαγγελματικούς ζητούν την κατά τα ανωτέρω πρόσβαση.

 

Σχετικά άρθρα

Στα όρια της φτώχειας το 50% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Super User

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Τους έκοψαν το ρεύμα, κάηκαν από τα κεριά

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies