XanTheater

 • Όχι μόνο κλείνουν λες κι είναι... "εδώδιμα-αποικιακά", αδιαφορώντας για το "λειτούργημα", τις "επάλξεις" και τα άλλα στομφώδη, αλλά μερικοί ούτε καν το αναγγέλλουν!
 • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
 • Συνεχίζεται η... επένδυση στον πολιτισμό στην Ξάνθη: 31.500 ευρώ για Ξαρχάκο-Πρωτοψάλτη, 15.000 για Περίδη-Καλημέρη. Και έπεται συνέχεια...
 • Μπορούν να εξηγήσουν στον κόσμο όλοι οι φορείς (του "κόμματος της εργατιάς" μη εξαιρουμένου) και όλα τα Μ.Μ.Ε. της Ξάνθης, γιατί αυθαίρετα αναφέρουν πάντα και μόνο ως "εργατικό" το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης; Ακόμη και η επιγραφή στην είσοδό του, το φωνάζει!
 • Τόσα χρόνια δεν το έμαθε κι ας επιμένει να το γράφει πολύ συχνά: Λοβέρδος λέγεται. Λοβέρδος. Χωρίς "μ". Ο Λομβάρδος που κάπου άκουσε στα τσαλαβουτήματά του, ήταν άλλος
 • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Παραθέτουμε το πλήρες πρόγραμμα του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων (εδώ το περσινό) που διοργανώνεται από τις 7 Ιουλίου μέχρι τις 29 Αυγούστου και φέτος έχει και "θέα στην Καβάλα":

Αρχαίο θέατρο Φιλίππων

 • 7 Ιουλίου - 5η Εποχή Τέχνης: «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη. Το φετινό φεστιβάλ ανοίγει με μια από τις σημαντικότερες τραγωδίες του Ευριπίδη, μια διεισδυτική σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της ενοχής, της μεταμέλειας και της δικαιοσύνης, όπου παρακολουθούμε βήμα-βήμα την πορεία της Ηλέκτρας και του Ορέστη προς τη μητροκτονία. Ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί το έργο χαρακτηρίζοντάς το ως ένα λυρικό θρίλερ και επιχειρώντας μια σύγχρονη ματιά πάνω στη σκηνική ανάγνωση της τραγωδίας. Στον ομώνυμο ρόλο η Λένα Παπαληγούρα. Μαζί της ένας θίασος σπουδαίων ηθοποιών, ανάμεσά τους ο Νίκος Κουρής, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και ο Γιάννης Νταλιάνης.
 • 14 Ιουλίου - Φεστιβάλ Αθηνών – ∆ηΠεΘε Καβάλας: «Χοηφόρες» του Αισχύλου. Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη. Το κορυφαίο τραγούδι εκδίκησης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Μια πραγματική συμπαραγωγή που στήνεται εδώ, δημιουργείται εδώ, με πρόβες που πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στις Κρηνίδες. Θα κάνει πρεμιέρα στο μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου και θα επιστρέψει στους Φιλίππους. Η ομάδα "Vasistas" και η Αργυρώ Χιώτη μετατρέπουν τη σκηνή σε ένα τεράστιο μουσικό όργανο που συλλειτουργεί με τα σώματα των ηθοποιών. Κοινό και ηθοποιοί καλούνται να αφεθούν στη γιορτή, προετοιμάζοντας τα σώματα να δεχτούν τον ακραίο μύθο. Ο Ορέστης επιστρέφει από την εξορία στις Μυκήνες και συναντά την Ηλέκτρα μετά από χρόνια. Μαζί θα εκδικηθούν για τον φόνο του πατέρα τους. Ένα προμελετημένο έγκλημα που στήνεται επί σκηνής με συνενόχους τους θεατές. Στον ρόλο της Ηλέκτρας η Εύη Σαουλίδου.
 • 18 και 19 Ιουλίου - Φεστιβάλ Αθηνών – ∆ηΠεΘε Ιωαννίνων – ΔηΠεΘε Κρήτης: «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος καταπιάνεται με ένα από τα «γυναικεία» έργα του Αριστοφάνη, ένα έργο για τη θέση -και τις θέσεις- των γυναικών, για το δικαίωμα στην πολιτειακή ισότητα, για την κρίση αξιών, τη φύση και τον νόμο. Πρωταγωνιστούν καταξιωμένοι ηθοποιοί της νεότερης γενιάς, ανάμεσά τους ο Μάκης Παπαδημητρίου, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο Γιώργος Χρυσοστόμου, η Νάντια Κοντογεώργη και η Ελένη Ουζουνίδου. Η παράσταση βασίζεται στη νέα, ποιητική μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα, ενώ τη μουσική συνθέτει ο Νίκος Κυπουργός.
 • 21 Ιουλίου - Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου: «Πέρσες» του Αισχύλου. Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης Η μεγάλη περσινή επιτυχία του Θ.Ο.Κ. που εντυπωσίασε κοινό και κριτική. Το παλαιότερο από τα σωζόμενα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος και το μοναδικό που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, παρουσιάζεται με τη συμμετοχή μιας δυναμικής ομάδας καταξιωμένων και νεότερων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Νίκος Ψαρράς, ο Αντώνης Μυριαγκός και ο Χάρης Χαραλάμπους. Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης και οι συνεργάτες του προσεγγίζουν τον τραγικό λόγο του Αισχύλου με μια παράσταση συνόλου που καθηλώνει τους θεατές και «διεκδικεί μια θέση στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου».
 • 22 και 23 Ιουλίου - Επιχειρήσεις Μαροσούλη – ΔηΠεΘε Βόλου: «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη. Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί μια από τις ευρηματικότερες και πιο «σκοτεινές» κωμωδίες του Αριστοφάνη, όπου ο Διόνυσος διοργανώνει έναν ποιητικό αγώνα στον κάτω κόσμο μεταξύ Αισχύλου και Ευριπίδη. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα με πρωταγωνιστές τον Λάκη Λαζόπουλο, τη Σοφία Φιλιππίδου, τον Δημήτρη Πιατά και τον Αντώνη Καφετζόπουλο.
 • 25 Ιουλίου - Arcadia Media – ΔηΠεΘε Βέροιας – ΔηΠεΘε Κοζάνης: «Αγαμέμνων» του Αισχύλου. Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, σκηνοθετεί το πρώτο έργο της τριλογίας της "Ορέστειας" του Αισχύλου σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Ο Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος μετά το τέλος του τρωικού πολέμου. Η υποδοχή της Κλυταιμνήστρας μοιάζει θερμή, όμως κρύβει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης που έχει καταστρώσει μαζί με τον Αίγισθο, προκειμένου να εκδικηθεί τη θυσία της Ιφιγένειας. Καθώς η Κλυταιμνήστρα δολοφονεί τον Αγαμέμνονα και την αιχμάλωτη πριγκίπισσα Κασσάνδρα, ακολουθεί τον κύκλο του αίματος του οίκου των Ατρειδών που ξεκίνησε με την Ιφιγένεια και συνεχίζεται στις επόμενες τραγωδίες της τριλογίας. Στον διπλό ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου ο Γιάννης Στάνκογλου. Κλυταιμνήστρα η Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Ιώβη Φραγκάτου και δωδεκαμελής χορός
 • 27 και 28 Ιουλίου: «Αχαρνής» του Αριστοφάνη. Η κωμωδία όπου ο Αριστοφάνης γελοιοποιεί τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους, ανεβαίνει σε απόδοση και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Στον ρόλο του Δικαιόπολι ο Πέτρος Φιλιππίδης. Μαζί του ο Παύλος Χαϊκάλης, ο Κώστας Κόκλας, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο Τάκης Παπαματθαίου και δεκατέσσερις ακόμη ηθοποιοί και μουσικοί που αποτελούν τον χορό των Αχαρνέων.
 • 4 και 5 Αυγούστου: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Σκηνοθεσία: Αιµίλιος Χειλάκης – Μανωλης ∆ούνιας Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας, μετά την επιτυχημένη Ιφιγένεια εν Αυλίδι ακολουθούν και πάλι τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας, όπου όλοι οι χαρακτήρες του δράματος μοιράζονται σε τρεις υποκριτές. Έτσι, ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Αθηνά Μαξίμου και ο Μιχάλης Σαράντης, ερμηνεύουν όλους τους ρόλους της κορυφαίας τραγωδίας του Σοφοκλή σε νέα μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη.
 • 11 Αυγούστου: Σταύρος Ξαρχάκος – Άλκηστις Πρωτοψάλτη, «η συνάντηση». Ήταν απαίτηση του κοινού, η μεγάλη επιτυχία του περσινού καλοκαιριού να επιστρέψει στους Φιλίππους. Κι έτσι θα γίνει. Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα βρεθεί επί σκηνής μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, σε ένα πρόγραμμα που θα διευθύνει ο ίδιος και κατά τη διάρκεια του οποίου θα ακουστούν τα ωραιότερα τραγούδια του, χρωματισμένα με τη χαρακτηριστική πληθωρική ερμηνεία της Πρωτοψάλτη. Μαζί τους θα βρίσκεται οκταμελής ορχήστρα εκλεκτών μουσικών.
 • 18 Αυγούστου – Κ.Θ.Β.Ε.: «Ορέστης» του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης. Με όχημα τη νέα μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, τον Χρίστο Στυλιανού στον ρόλο του Ορέστη, την Ιωάννα Κολλιοπούλου στον ρόλο της Ηλέκτρας, μια πλειάδα εξαίρετων ερμηνευτών -μεταξύ των οποίων η Δάφνη Λαμπρόγιαννη και ο Χρήστος Στέργιογλου- και την προσπάθεια να ανιχνεύσει τη θέση του πολίτη σε μια πολιτεία που κλυδωνίζεται, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. Γιάννης Αναστασάκης επιλέγει και ανεβάζει το «αντιηρωικό» έργο του Ευριπίδη.
 • 25 Αυγούστου – Εθνικό Θέατρο: «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Δραματοποίηση ενός από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: η εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για τον φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Γραμμένο μέσα στη δίνη του καταστροφικού πελοποννησιακού πολέμου, το έργο φέρει έντονα τα σημάδια της «παθολογίας του πολέμου» μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη. Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου σκηνοθετεί την παράσταση χρησιμοποιώντας τη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, με πρωταγωνιστές την Αλεξία Καλτσίκη, τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Χρήστο Λούλη.
 • 26 Αυγούστου: «Χένσελ και Γκρέτελ». Η Κάρμεν Ρουγγέρη διασκευάζει και σκηνοθετεί το ομώνυμο παραμύθι των αδελφών Γκριμ, παρουσιάζοντας μια παράσταση για παιδιά γεμάτη χρώματα και φως, με σκηνικά παραμυθένια, με έξυπνους διαλόγους γεμάτους χιούμορ, πλημμυρισμένη από υπέροχες μελωδίες και τραγούδια.
 • 29 Αυγούστου: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη. Ο Αλέξανδρος Ρήγας σκηνοθετεί ένα από τα εμβληματικότερα έργα του Αριστοφάνη, μια πολιτική σάτιρα που φέρνει στο προσκήνιο τις γυναίκες. Που τολμάει να «εκθέσει» και να εκθειάσει τη δημοκρατία, προπαγανδίζοντας κατ’ ουσία την ίδια της τη δύναμη ως ταυτόχρονη αδυναμία της και ανάποδα. Διατηρώντας τον λόγο και το ύφος του αρχαίου κειμένου, εντάσσει τη σύγχρονη ματιά στο έργο του διανθίζοντάς το με μουσικές από όλη την Ελλάδα. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Αντώνης Λουδάρος, ο Ηλίας Μελέτης, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Δημήτρης Σταρόβας και η Σοφία Μουτίδου.

Φρούριο

 • 10 Ιουλίου – ΔηΠεΘε Σερρών – Create4Art: «Άγρια δύση» του Θοδωρή Αθερίδη. Μια δυναμική μάνα με τα δίδυμα παιδιά της, ένας ανεκπλήρωτος καουμπόικος έρωτας, ένα τρελό κυνήγι θησαυρού, ένα κρυμμένο διαμάντι που βγάζει στη φόρα κρυμμένα μυστικά, ανατροπές, ίντριγκες, γέλιο. Όλα αυτά στο κρητικό γουέστερν του Θοδωρή Αθερίδη που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί η Μπέσυ Μάλφα. Μαζί της ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.
 • 24 Ιουλίου: «Buenos Tangos, Romper el Piso». Η συναρπαστική χορευτική παράσταση που ενσωματώνει την αληθινή ιστορία του αργεντίνικου πάθους, με την υπογραφή της παγκοσμίου φήμης Αργεντίνας χορεύτριας και χορογράφου Natalia Hills. Με δέκα κορυφαίους χορευτές επί σκηνής και με τη συνοδεία επταμελούς ζωντανής ορχήστρας, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την πραγματική αίσθηση του tango και να ζήσουν από κοντά ένα μοναδικό χορευτικό θέαμα.
 • 30 Ιουλίου – ΔηΠεΘε Πάτρας: «Οιδίπους – Ο μύθος του κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες». Η σκηνοθετημένη από τον Σταύρο Τσακίρη παράσταση αποτελεί μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Μόνο έντεκα ηθοποιοί πάνω στη σκηνή -ανάμεσά τους ο Δημήτρης Λάλος, η Μαρία Κίτσου, ο Γεράσιμος Γεννατάς, η Λένα Δροσάκη και ο Τάκης Χρυσικάκος- αφηγούνται με απλά μέσα την περιπέτεια του μύθου του Οιδίποδα.

Με θέα την Καβάλα

 • 9 Ιουλίου - Σωκράτης Μάλαµας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου: «Με στόμα που γελά». Στρατόπεδο "Ασημακοπούλου". Ο νέος δίσκος του Θανάση Παπακωνσταντίνου με ερμηνευτή τον Σωκράτη Μάλαμα στάθηκε αφορμή για να αποφασίσουν σαν έτοιμοι από καιρό, τη σύμπραξή τους για το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι. Ο Θανάσης έχει να εμφανιστεί στη σκηνή σχεδόν δύο χρόνια, τον δε Σωκράτη όσο και να τον ακούει κανείς δεν χορταίνει το απαράμιλλο χαλκιδιώτικο ντουέντε.
 • 23-29 Ιουλίου - Κινηματογραφική Λέσχη Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας: «Το φεστιβάλ πάει σινεμά». Θερινός κινηματογράφος «Ζέφυρος». Πόσο εύκολο είναι να διαλέξει κανείς ανάμεσα από τις εκατοντάδες αμερικάνικες ταινίες των δεκαετιών του ’40, του ’50 και του ’60, αυτές που θα ανταποκρίνονταν στα γούστα ενός σημερινού θεατή του σινεμά; Μοιραία, η επιλογή τελικά περιορίζεται, αφού μονάχα εφτά ταινίες χωρούν στο πρόγραμμα μια εβδομάδας. Οι ταινίες που επιλέχθηκαν από τον Λευτέρη Κελβερίδη, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, μικρή ή μεγάλη, αφήνοντας το αποτύπωμά τους σε ένα σινεμά αλλιώτικο, που δεν είχε ανάγκη να εντυπωσιάσει με πολλά εφέ, αλλά όπλα του ήταν το στιβαρό σενάριο, η ευφυΐα του σκηνοθέτη και οι ηθοποιοί που η λάμψη τους δεν έχει σβήσει ακόμη.
 • 1 Αυγούστου: Κωστής Μαραβέγιας. Στρατόπεδο "Ασημακοπούλου" Έχει αποδείξει ότι είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που χαίρεται τις συναυλίες του όσο και το κοινό που τον παρακολουθεί. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα πολύχρωμο, πολιτισμικό μουσικό πάρτι με τον Κωστή Μαραβέγια, γεμάτο τραγούδια από τα πρώτα χρόνια του στη δισκογραφία, επιλογές από το τελευταίο του άλμπουμ, αλλά και ένα κομμάτια που ο ίδιος αγαπά πολύ, ερμηνευμένα με τον μοναδικό τρόπο του και με τη βοήθεια των εξαιρετικών μουσικών της μπάντας του.
 • 3 Αυγούστου – "Βαρέα και Ανθυγιεινά" – Μιχάλης Πρεπόνης: «Χίλιοι δρόμοι». Φρούριο Καβάλας. Χίλιοι δρόμοι… της μουσικής και της ποίησης… της δημιουργίας και της αναζήτησης… της φιλίας και της αδελφοσύνης… Χίλιοι δρόμοι θα συναντηθούν στο φρούριο σε μια μεγάλη συναυλία. Το φεστιβάλ «συστήνει» στο κοινό δύο δισκογραφικές δουλειές που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, αμφότερες από την "Κάπα" εκδοτική: Τα «Επαρχιακά μπλουζ νόστου και ερώτων» από το σχήμα των αδελφών Ευφροσυνίδη "Βαρέα και Ανθυγιεινά" και «Η νύχτα με συμφέρει» με τραγούδια του πολυοργανίστα και συνθέτη Μιχάλη Πρεπόνη σε ποίηση του Νίκου Καρούζου. Η συναυλία θα κλείσει με την παρουσίαση του ακυκλοφόρητου τραγουδιού «Χίλιοι δρόμοι» σε στίχους Βασίλη Ευφροσυνίδη και μουσική Μιχάλη Πρεπόνη.
 • 8 και 9 Αυγούστου: «Βάρδα μπένε – µια ιστορία που µάλλον δεν θέλεις να ακούσεις». Καρνάγιο. 671 ναυτικά μίλια νότια του λιμανιού της Καβάλας, στις όχθες του Νείλου συναντάμε το Ezbet El Borg. Μια πόλη που μοιάζει με τη δική μας. Τα παιδιά της μεταναστεύουν βόρεια. Στα ελληνικά καΐκια. Ζουν εν πλω. Σχεδόν αόρατοι για τις πόλεις που τους φιλοξενούν, πάντα απασχολημένοι με τις δεκάδες εργασίες που απαιτεί το ψάρεμα, στοιβαγμένοι για να μπορέσουν να χωρέσουν. Δεκαπενταύγουστος 2006. Η Ε.Ε. δημοσιεύει κανονισμό με τον οποίο επαναφέρει τη ρύθμιση βάσει της οποίας προσφέρονται μεγάλες επιδοτήσεις για την καταστροφή αλιευτικών σκαφών. Κυρίως παλιών. Συνήθως ξύλινων. Κι έτσι αρχίζουμε να συναντάμε εδώ κι εκεί νεκροταφεία πλοίων. Τη θέση των καρνάγιων παίρνουν οι μπουλντόζες αλλά οι παλιοί ναυτικοί το ξέρουν, το πλοίο έχει ψυχή, τα ξύλα του ζωή και εσύ δε μπορείς να το αγνοήσεις χωρίς συνέπειες. Η παράσταση αξιοποιεί αφηγήσεις και απόψεις ανθρώπων του χώρου, προσπαθώντας να διερευνήσει πώς αυτές θα μπορούσαν να συναντηθούν με κείμενα της λογοτεχνίας. Υπάρχει άραγε θαλάσσιο μονοπάτι που ο «νεκρός ταξιδιώτης» του Παπαδιαμάντη συναντά έναν χαμένο ψαρά από την Αίγυπτο; Δραματουργική επεξεργασία/κείμενο παράστασης: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Κατερίνα Συμεωνίδου. Σκηνοθεσία: Εύα Οικονόμου- Βαμβακά. Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Σορώτος. Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου. Παίζουν: Κυριακή Μακέδου, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Παύλος Σταυρόπουλος (βάρδα μπένε - επιφώνημα: Καλύτερα απομακρύνσου, κάνε στην άκρη, φυλάξου. Χρησιμοποιείται συχνά από τους ναυτικούς σαν προσταγή απομάκρυνσης από κάποιον χώρο.
 • 22 Αυγούστου – "Κάπα" εκδοτική: Κοσµάς Χαρπαντίδης - «Κάπα ποιητού». Παρουσίαση βιβλίου. 7ο δημοτικό σχολείο – Φάρος. Ποιο ήταν το πρόσωπο πίσω από το αποσιωπημένο όνομα της οδού Κ. Ποιητού της Καβάλας που του αφιερώσαμε; Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης ανασύρει από τη λήθη την πολύπλευρη προσωπικότητα του Ιωάννη Κωνσταντινίδη (Ιωάννη Στειακάκη) που ήρθε στην Καβάλα από την Κρήτη και αγωνίστηκε με ποιήματα, μπαρούτι και λεπίδι, να συμβάλλει στην απελευθέρωση της πόλης και να υμνήσει τη λευτεριά, τον έρωτα και τη ζωή. Ναι, είναι ο Κωνσταντινίδης ο δικός μας, βόρειος, Βαλαωρίτης. Και ναι, αξίζει να τον μνημονεύουμε σήμερα για το έργο και την προσφορά του.
 • 23 Αυγούστου: "Kontrabando" - «Μελωδίες και ρυθμοί μιας πολυπολιτισμικής Ελλάδας». Ιµαρέτ. Το μουσικό σχήμα "Kontrabando" συνεχίζει την μακρόχρονη πορεία του, ανταλλάσοντας μουσικά “φορτία” διαφορετικών μουσικών πολιτισμών. Αναδεικνύοντας τα βιώματα και τα ακούσματα από τον τόπο καταγωγής τους, τη βόρεια Ελλάδα, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και σύνδεσμο μουσικών επιρροών, τα μέλη του σχήματος δημιουργούν ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό project που συνδυάζει ηχοχρώματα και αγγίζει τις μουσικές ευαισθησίες του σημερινού ακροατή. Μετά από δεκάδες συναυλίες, σημαντικές συνεργασίες, αλλά και δύο άλμπουμ που συνοδεύτηκαν από εξαιρετικές κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιστρέφουν στην Καβάλα και στον μοναδικό χώρο του Ιμαρέτ για να παρουσιάσουν παλαιότερες αλλά και νέες συνθέσεις από το άλμπουμ τους που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2019.
 • 27 Αυγούστου - ∆ηµήτρης Μυστακίδης: «Amerika» (solo). 7ο δημοτικό σχολείο – Φάρος. Με αφορμή την ιδιαίτερη τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας και τα ιδιότροπα παιξίματα του Κατσαρού, του Δούσσα και του Κωστή, ο Δημήτρης Μυστακίδης διασκευάζει και επανεκτελεί με τον δικό του προσωπικό τρόπο, ρεμπέτικα τραγούδια που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά μόνο στην Αμερική. Σε μια solo παράσταση με τραγούδια εκείνης της περιόδου, ο Δημήτρης Μυστακίδης αναβιώνει την ξεχασμένη τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας και μας υπενθυμίζει ότι για άλλη μια φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μια παράσταση ενάντια στη λήθη, που υπογραμμίζει βιώματα και συναισθήματα κάθε μετανάστευσης, κάθε λαού.

2ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος

1-21 Αυγούστου - Κρηνίδες Καβάλας

 • 20 Αυγούστου: «Βελλεροφόντης - Παλεύοντας µε τα τέρατα». Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός. Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Στο εργαστήριο θα επιχειρηθεί μία πρώτη προσέγγιση στον σχετικά άγνωστο μύθο του σημαντικότερου ήρωα της μυθολογίας πριν τον Ηρακλή. Η ιστορία του εγγονού του πονηρού Σίσυφου, του Βελλεροφόντη, που έγινε κατά λάθος δολοφόνος του αδελφού του, άλλαξε όνομα, εγκατέλειψε τη γενέτειρά του την Κόρινθο και άρχισε μία αναμέτρηση με τη ζωή και τα θηρία της, ανθρώπινα και μυθικά, είναι η ιστορία όλων εκείνων που αποφάσισαν να τα βάλουν με τη Μοίρα και τους Θεούς. Που δάμασαν Πήγασους, σκότωσαν Χίμαιρες, δοξάστηκαν, θέλησαν να ανέβουν στον ουρανό, έχασαν το μέτρο και το δίκιο τους, καταβαραθρώθηκαν και κατέληξαν να περιπλανιούνται στους κάμπους της ζωής. Χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τις χαμένες, μερικώς σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη "Σθενέβοια" και "Βελλεροφόντης" και υλικό από τις πολλαπλές αναφορές στον μύθο, από την "Ιλιάδα", μέχρι τον Ησίοδο, τον Πίνδαρο, τον Παυσανία και τον Στράβωνα. Συμμετέχουν επτά εκτελεστές, ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί. Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός. Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος. Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης. Ερμηνεύουν: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Στέφη Πουλοπούλου.
 • 21 Αυγούστου: «Βασιλική Β’ – Οιδίπους – Ανασκαφή δεύτερη». Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Βασιλική Β’. Δραματική Σχολή «Δήλος» – «Προμηθέας δεσμώτης» του Αισχύλου. Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη. Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Έναν αιώνα μετά την έναρξη των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, δύο ηθοποιοί, ένας σκηνοθέτης, ένας χορευτής κι ένας μουσικός, πραγματοποιούν μια ανάγνωση-ανασκαφή στην κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή Οιδίπους Τύραννος. Δημιουργική ομάδα: Θοδωρής Γκόνης, Θέμης Πάνου, Δημήτρης Σωτηρίου, Θανάσης Δήμου, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μιχάλης Αγγελίδης. - Οι τριτοετείς σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «δήλος»-Δήμητρα Χατούπη με την σκηνοθετική καθοδήγηση της Γεωργίας Μαυραγάνη θα επιχειρήσουν μια πρώτη σκηνική προσέγγιση αυτού του εμβληματικού ποιήματος του Αισχύλου. Ένας χορός νέων, που ενώ βαθιά μέσα του διψά για επανάσταση, συνεχώς την αναβάλλει καθώς σκοντάφτει όλο και περισσότερο σε κείνη την αντίληψη που θέλει τις επαναστάσεις να αποτυγχάνουν ή να πνίγονται στο ίδιο τους το αίμα. Είναι λοιπόν εφικτή η αντίσταση; Και για πόσο; Με αυτό τον προβληματισμό αυτοί οι νέοι άνθρωποι θα ξεκινήσουν την αφήγηση και αναπαράσταση του ιερού ποιήματος του Αισχύλου, προσπαθώντας να μάθουν αλλά και να δείξουν τι είναι η εξουσία και ποια ακριβώς η δύναμή της. Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία-διασκευή: Γεωργία Μαυραγάνη. Επιμέλεια Κίνησης: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης

Εκθέσεις

 • 7 Ιουλίου - 29 Αυγούστου – "Μικρή Άρκτος": «Εικαστική διαδρομή στην πόλη». Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού. Η Καβάλα γίνεται θέμα και προορισμός της φετινής εικαστικής δράσης. Η εικαστική έκθεση του φετινού φεστιβάλ θα απλωθεί σε όλη την πόλη, δημιουργώντας έναν εικαστικό περίπατο με στάσεις σε σημαντικά αξιοθέατα της πόλης (καπναποθήκη πλατείας Καπνεργατών, δημαρχείο, βιβλιοθήκη, μουσείο Μωχάμετ Άλι, αρχαιολογικό μουσείο, Παλαιά Μουσική κ.α.) αλλά και σε ιστορικά καταστήματα (μπαχαρικά "Αρμένος", καφεκοπτείο "Ανανιάδη" κ.α.). Κάθε έργο θα αποτελεί και μια στάση αυτής της πρωτότυπης διαδρομής, μια ψηφίδα στο παλίμψηστο μωσαϊκό της πόλης και της ιστορίας της, ενώ παράλληλα θα κυκλοφορήσει ένας μικρός χάρτης της διαδρομής.
 • 7 Ιουλίου - 29 Αυγούστου: «Χρωματόδρομοι» του Κώστα Καρακίτσου. Ο Κώστας Καρακίτσος ρίχνει χρώμα στους δρόμους. Εκεί που συναντιόμαστε, διαμαρτυρόμαστε, μιλάμε και ονειρευόμαστε, που μοχθούμε και τρέχουμε, στους δρόμους που κυκλοφορούν οι ιδέες και οι άνθρωποι αυτής της πόλης. Σε αυτές τις αρτηρίες που συνδέουν τους κατοίκους με τον τόπο τους και γίνονται πέρασμα για φιλία και επικοινωνία. Μια επιλογή τεσσάρων σημείων στην καρδιά της Καβάλας που θα χρωματιστούν από μια μικρή ομάδα δημιουργών μέσα σε μια νύχτα και θα αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον, ελπίζουμε, ξάφνιασμα στους πολίτες που διασχίζουν αυτούς τους δρόμους. Πρόκειται για μία παρέμβαση που θα σβηστεί με το πέρασμα των ημερών, επιτρέποντας στον καθένα να κρατήσει το δικό του αφήγημα σχετικά με το πώς θα ήθελε την πόλη του, τον χώρο του, τη ζωή του.