INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

1-14 Οκτωβρίου το παγκοσμίως καταξιωμένο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας

Με την αίγλη δεκαπέντε λαμπρών διοργανώσεων και με την καταξίωση σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο, το 16o Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του δήμου Κιλκίς συγκεντρώνει και φέτος τα βλέμματα της διεθνούς πολιτιστικής κοινότητας.

Με ένα πλούσιο, πολυθεματικό και εντυπωσιακό πρόγραμμα, με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με ένα πλέγμα καλλιτεχνικών αλλά και κοινωνικών δράσεων, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας ανοίγει την αυλαία του την πρώτη μέρα του Οκτώβρη.

Το φετινό φεστιβάλ διαρκεί δεκατέσσερις μέρες και λαμβάνουν μέρος 29 θίασοι και 150 καλλιτέχνες-καλεσμένοι από δώδεκα χώρες με 31 διαφορετικά έργα.

Χαιρετισμός του καλλιτεχνικού διευθυντή

Στον φετινό χαιρετισμό του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Juanjo Corrales κάνει λόγο για «ένα φεστιβάλ που δεν σταμάτησε να αναπτύσσεται από την ίδρυση του το 1999 και που χαρακτηρίζει το Κιλκίς ως ελληνικό και διεθνές σημείο αναφοράς για την τέχνη και τον πολιτισμό του κουκλοθεάτρου, φιλοξενώντας κάθε χρόνο με σεβασμό και φροντίδα, επαγγελματίες καλλιτέχνες και θεατρόφιλους. Ένα φεστιβάλ που μεγάλωσε μαζί με γενιές πολιτών και θεατών οι οποίοι κάθε Οκτώβρη περιμένουν το καθιερωμένο μας ραντεβού στο συνεδριακό κέντρο του Κιλκίς» και σημειώνει: «Φέτος το αναπτύσσουμε περαιτέρω με καινούργιες συνεργασίες, ανταλλαγές θιάσων και με διάφορες στρατηγικές κινήσεις που το θεμελιώνουν στον διεθνή και στον εθνικό χάρτη πολιτισμού. Συνεργαστήκαμε με το φεστιβάλ «Κούκλα Ίστανμπουλ» της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι μάλιστα μετέφεραν τις ημερομηνίες διεξαγωγής του φεστιβάλ τους από το Μάιο στον Οκτώβρη, για να έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα και έτσι καταφέραμε μαζί να φέρουμε τέσσερις μεγάλους θιάσους που μετά το πέρασμα τους από το φεστιβάλ του Κιλκίς θα ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη. Έχουμε συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Γκιόνγκι στο Σουόν της Νότιας Κορέας, προσφέροντας τη βοήθεια μας, όταν και όπου χρειάστηκε».

Και καταλήγει λέγοντας: «Από το 2010 το Ε.Σ.Π.Α. χρηματοδότησε την πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη του φεστιβάλ. Την άνοιξη του 2015 θα ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση αυτή. Εμείς όμως προχωράμε ένα βήμα μπροστά και διαπραγματευόμαστε την εξέλιξή του σε ένα μεγαλύτερο και πλουσιότερο φεστιβάλ που σταδιακά θα απλωθεί σε όλη την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, πάντα με επίκεντρο το Κιλκίς».

Μια παλιότερη συνομιλία με τον Juanjo Corrales

Από παλιότερη συνομιλία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, ανασύρουμε τα ακόλουθα λεγόμενά του:

Σκοπός μας είναι όχι μόνο να μην σταματήσει ο θεσμός, αλλά να προχωρήσει και να αναβαθμίζεται κάθε χρόνο ως προς τις δραστηριότητες που διοργανώνουμε. Ήδη γίνεται η συνάντηση των νέων Ελλήνων κουκλοπαικτών, μια συνάντηση για το κουκλοθέατρο σε πανελλήνια κλίμακα. Στόχος μας είναι να ανοιχτεί περιφερειακά ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτό που γίνεται στο Κιλκίς. Να μην μείνει εδώ αλλά να βγει και προς τα έξω, όσο το επιτρέπουν οι δυνατότητές μας.

Για τον κόσμο του Κιλκίς είναι ένα σημαντικό ετήσιο ραντεβού. Όχι μόνο για τις παραστάσεις και εκδηλώσεις που μπορούν να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν όλοι, αλλά είναι και ένα σημαντικό σημείο αναφοράς -πανελλήνιο και παγκόσμιο- στον χώρο του κουκλοθεάτρου. Πρόκειται για συνάντηση πολλών καλλιτεχνών και φίλων του χώρου που έρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Κι αυτό κάνει το Κιλκίς να δίνει μεγάλη σημασία στον θεσμό και να καμαρώνει γι’ αυτό.

Πληροφορίες

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα πάντα γύρω από τον μεγάλο θεσμό στην πλήρως ενημερωμένη σελίδα τού φεστιβάλ, εδώ.

 

Σχετικά άρθρα

Η σημερινή ταινία του 2ου Φεστιβάλ Αμερικανικού Κινηματογράφου στην Ξάνθη

Super User

1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικών-Νεανικών Χορωδιών στην Αλεξανδρούπολη

Super User

Εκδηλώσεις του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies