INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Ξάνθη 1919-2019: Τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση

Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης και την πορεία προς την ενσωμάτωση της δυτικής Θράκης στην Ελλάδα ένα χρόνο αργότερα (1920), οργανώνεται ένας κύκλος εργασιών που θα διαρκέσει ολόκληρο το έτος 2019.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις μνήμης των ιστορικών γεγονότων που έκριναν την τύχη της πόλης και διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της ως μέλους της ελληνικής επικράτειας. Οι δράσεις αυτού του κύκλου εργασιών θα αποτυπώνονται στο συλλεκτικό ημερολόγιο πολιτιστικό πρόγραμμα της Φ.Ε.Ξ.

Η δομή του προγράμματος ορίζεται σε τρία μέρη:

  • 1ο μέρος – Η Ιστορία μάς συστήνεται. Ποια είναι; Τι εξετάζει; Ποιο το ιστορικό γεγονός, το συμβάν, η είδηση… η μνήμη; Ποιες οι εκδοχές της; Υπάρχει δεοντολογία; Ποια η δική μας ιστορία; Και πολλά άλλα από τους αρμόδιους
  • 2ο μέρος – Αναζητώντας το ιστορικό γεγονός. Στιγμιότυπα τοπικής ιστορίας με εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, παρουσιάσεις, αλλά και προσωπικές απόψεις. «Μπροστά σε ένα παλιό μπαούλο» θα παρακολουθήσουμε τα γεγονότα μιας πολυτάραχης εποχής.
  • 3ο μέρος – Το ιστορικό γεγονός, «Ξάνθη 1919». Τόπος-μνήμη. «Ελευθερία ή θάνατος». Μαρτυρολόγια. Οι πρώτοι όμηροι. Τα ντουρντουβάκια. Διασυμμαχική κατοχή.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης έχει εξασφαλίσει τη σύμπραξη του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, των Γενικών Αρχείων του Κράτους, της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου και του Δ’ Σώματος Στρατού. Ως συντονιστής των εκδηλώσεων, το μουσείο ενισχύεται από επιστημονικό προσωπικό που απασχολείται μέσω της ευγενικής δωρεάς του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” για το έτος 2018-2019. Το όλο πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. – Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, τους δήμους της Π.Ε. Ξάνθης και πολλούς φορείς και ιδρύματα και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, όπως όλες οι πολιτιστικές δράσεις της Φ.Ε.Ξ.

Κάθε φορέας από τους παραπάνω θα παρουσιάσει ανάλογες θεματικές της ιστορίας. Όλες μαζί θα αποτελέσουν ένα ενιαίο αφήγημα εορτασμού και μνήμης στον χώρο του μουσείου και όχι μόνο. Περισσότερες από τριακόσιες εκδηλώσεις για το 2019, με διαλέξεις-παρουσιάσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και συναυλίες, παραστάσεις και προβολές.

Η Φ.Ε.Ξ. ευχαριστεί ιδιαίτερα τον μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα, τον διοικητή του Δ’ Σ.Σ. αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, τον πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Εμμανουήλ Βαρβούνη, την προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Ξάνθης Άννα Σουπιάδου, τους υποστηρικτές του προγράμματος και όλους όσους έχουν βοηθήσει στην οργάνωσή του.

Το πρόγραμμα κλείνει τις συμμετοχές του στις 10 Σεπτεμβρίου και θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο. Συμμετοχή, υποστήριξη και ενημέρωση στα τηλέφωνα 25410 25421 και 6937 120986.

 

Σχετικά άρθρα

Ανοίγει η αυλαία του ξανθιώτικου καρναβαλιού – Το πρόγραμμα

Super User

“Human sound sculpture” από τη Φ.Ε.Ξ.

Super User

«Τα λαογραφικά του Μαγιού»

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies