INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Η συμμετοχή της Φ.Ε.Ξ. στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές

Παραθέτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα συμμετοχής της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης από 26 Φεβρουαρίου έως και 13 Μαρτίου στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές.

Από Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

09.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Βόλτες στα σοκάκια της παλιά πόλης στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. Στο μουσείο μνημονεύουμε ιστορίες του Αίσωπο (του μαυρομάτη της αρχαιότητας) αλλά και του Καραγκιόζη (του μαυρομάτη του νεότερου) του Καΐπς, του Αντουνούδ’ και του Σουκράτς ή καρκάμπιλλους που καθημερινά «έθυε» στον Διόνυσο κι έπαιρνε τους δρόμους του «Ουζούν—σουκακιού»   σκουντουφλώντας.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Κυριακή 09.30-14.30. Γενική είσοδος 2€.

Από Σάββατο 27 Φεβρουαρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

09.00 στην παλιά πόλη της Ξάνθης: Γνωριμία με την τοπική ιστορία.

Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιά πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Κυριακή 28 και Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου

21.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Με μικρές αποσκευές το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στην Ξάνθη.

Η κινηματογραφική λέσχη της Φ.Ε.Ξ. σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας μας ταξιδεύουν στον κόσμο του μικρού μήκους με τις βραβευμένες ταινίες του 38ου Φεστιβάλ. Οργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ., Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Τρίτη 1 Μαρτίου

20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Γυμνάσματα μνήμης Ι.

Προβολή της ταινίας και συζήτηση: Καθ’ ημέραν βίος. Οι άνθρωποι βιάζονται: έγνοιες, βιοτικές συνθήκες, όνειρα, συμβιβασμοί, πού καιρός να γνωρίσουν τη ζωή τους. Τάσος Λειβαδίτης.

Τετάρτη 2 Μαρτίου

20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Βιβλιοπαρουσίαση – “Στη λοχεία της απουσίας”.

Η Χαρά Κοσεγιάν επανέρχεται στα λογοτεχνικά πράγματα μετά από δέκα χρόνια, με τη “Λοχεία της απουσίας” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Οδός Πανός”. Ανθολογούνται διηγήματα, μικρά αφηγηματικά κείμενα αλλά και ποιήματα που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2001-2013. Πρόκειται για τρυφερά, προσωπικά κείμενα που καταχωρούνται είτε ημερολογιακά ως « ταξίδια στον τρικυμισμένο χωροχρόνο», είτε ως πρώτες ποιητικές απόπειρες με θεματικούς κύκλους γύρω από την ποίηση, τη φιλία, τον θάνατο.

Οργάνωση Φ.Ε.Ξ., Αρμενική κοινότητα Ξάνθης

Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου

17.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.: Bal d’ enfant με γεύσεις για παιδιά και όχι μόνο.

Η Φ.Ε.Ξ. προσκαλεί τους μικρούς φίλους της σ’ ένα ξεχωριστό, λαχταριστό bal d’ enfant. Πολλή μουσική και κέφι, αλλά και φρουτοσαλάτες, κοκτέιλ χυμών και ντιπ λαχανικών που θα ετοιμάσουν με τον σεφ του εργαστηρίου μαγειρικής. Αποκριάτικες περιπέτειες, πολύχρωμες φιγούρες, μάσκες και μικρά παιδιά συνθέτουν το σκηνικό μιας περιπετειώδους αποκριάς.

Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ – οικονομική ενίσχυση του μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων-  Κρατήσεις στο τηλέφωνο 25410 25421.

Πέμπτη 3 Μαρτίου

20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Θέματα νεότερης ιστορίας

«Ο ήρωας της Ε.Ο.Κ.Α. Γρηγόρης Αυξεντίου και η αδελφοποίηση Λύσης Κύπρου και Αυξεντίου Ξάνθης ». Ομιλητής: Αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Φωτιάδης, επίτιμος υποδιοικητής Δ’ Σ.Σ.

Οργάνωση: Φ.Ε.Ξ., Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – παράρτημα Ξάνθης.

Παρασκευή 4 Μαρτίου

10.00 και 12.30 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: «Μουσική στο μουσείο;».

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης οργανώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική στο μουσείο;». Η μουσική ιστορία αν και αποτελεί μέρος της δημοσίας εκπαίδευσης, δεν διδάσκεται εκτενώς λόγω του φόρτου του σχολικού προγράμματος. Η συμβολή του μουσείου είναι επικουρική και συμπληρωματική, όμως με τρόπο βιωματικό για τους μαθητές. Επιπλέον, η Θράκη ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών έχει πλούσια μουσική παράδοση και σημαντικούς εκπροσώπους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Με το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές μπορούν να συνδυάσουν βιωματικές εμπειρίες και θεωρητικές γνώσεις για την ιστορία της μουσικής.

Απαραίτητη συμμετοχή στο τηλέφωνο 25410 25421. Με την Κική Χριστοδούλου, ιστορικό τέχνης – μουσειολόγο.

Παρασκευή 4 Μαρτίου

22.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.: Αποκριάτικο masque party της Φ.Ε.Ξ.

Οι μουσικοί παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 οργανώνουν το αποκριάτικο  masque party της Φ.Ε.Ξ.

Σάββατο 5 Μαρτίου

22.30 στο Nostos Bar: Lindy hop Xanthi

Το Lindy hop Xanthi, σαν συνέχεια της “παράδοσης” να κάνει κάτι διαφορετικό τις ημέρες των αποκριών, οργανώνει συναυλία και party στην Ξάνθη και φέρνει τους Souled Out, ένα πενταμελές μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη που σχηματίστηκε στα τέλη του 2013 με σκοπό να εξερευνήσει τους ήχους της soul/r’n’b μουσικής με χαρακτηριστικά τα γεμάτα κέφι χορευτικά live, όπου κανείς μπορεί να αφεθεί σε ρυθμούς funk, soul, disco κ.α. παλιών και νέων επιτυχιών.

Κυριακή 6 Μαρτίου

17.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.: Bal d’ enfant με την τοσοδούλα.

Το εργαστήριο παιδικού μουσικού θεάτρου της Φ.Ε.Ξ. σας προσκαλεί στο bal d’ enfant με την τοσοδούλα. Θέατρο και χορός σε σκηνοθεσία της Βάνια Φίτσεβα.

Γενική είσοδος 3€ με χυμό και καφέ – οικονομική ενίσχυση του μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων – κρατήσεις στο τηλέφωνο 25410 25421.

Κυριακή 6 Μαρτίου

20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης: Μουσικοχορευτική λαογραφική παράσταση “Του φεγγαριού γιομίσματα”

Γενική είσοδος 3€.

Δευτέρα 7 Μαρτίου

10.00 και 12.30 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: «Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;».

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στη γνωριμία των μαθητών της Θράκης με ένα προϊόν που επηρέασε σημαντικά την οικονομική και κοινωνική ιστορία του τόπου, στο μεταίχμιο του 19ου και του 20ου αιώνα. Παρουσιάζεται σύντομα η ιστορία θρακικών καλλιεργειών από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Ακολουθεί η ιστορία του καπνόφυτου, η εισαγωγή του στην Ευρώπη και την Ελλάδα και στη Θράκη. Αναλύεται η επίδραση του προϊόντος στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική ζωή των πόλεων. Παρουσιάζονται ιατρικά στοιχεία για το κάπνισμα και η φαρμακευτική και βιομηχανική χρήση της νικοτίνης. Γίνεται μικρή αναφορά της σχέσης του καπνού και του καπνίσματος με τις εικαστικές τέχνες.

Με την Κική Χριστοδούλου, ιστορικό τέχνης – μουσειολόγο. Απαραίτητη συμμετοχή στο τηλέφωνο 25410 25421.

Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 Μαρτίου

21.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.: Παράσταση χοροθεάτρου «Τα παπούτσια του βαρύτονου».

Ο Δημήτρης Σωτηρίου και ο Δημήτρης Μπασλάμ σκηνοθετούν από κοινού “Τα παπούτσια του βαρύτονου”, έργο που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του μουσικού και συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ. Επί σκηνής δύο performers, ο Γιώργος Νικόπουλος και ο Δημήτρης Πολίτης, σε χορογραφία του Δημήτρη Σωτηρίου, αφηγούνται την ιστορία του βαρύτονου κυρίου Χαρίτονου Φουξ. Κινούνται, επικοινωνούν, αστειεύονται, χορεύουν, μέσα σε μία απέριττη φωτιστική εγκατάσταση με την ατμοσφαιρική μουσική του Δημήτρη Μπασλάμ.

Κρατήσεις θέσεων – πληροφορίες στο τηλέφωνο 25410 25421. Οργάνωση: Φ.Ε.Ξ., παραγωγή ΔηΠεΘε Κέρκυρας.

Τρίτη 8 Μαρτίου

20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Γυμνάσματα μνήμης ΙΙ.

Προβολή της ταινίας και συζήτηση: “Καίγοντας και φωτίζοντας”. Μια ελάχιστη βιογραφία και μια σπουδή στο δημοσιογραφικό έργο του Λάμπρου Παπαντωνίου.

Τετάρτη 9 Μαρτίου

17.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.: Bal d’ enfant με την τοσοδούλα

Το εργαστήριο παιδικού μουσικού θεάτρου της Φ.Ε.Ξ. σας προσκαλεί στο bal d’ enfant με την τοσοδούλα. Θέατρο και χορός. Σκηνοθεσία: Βάνια Φίτσεβα.

Γενική είσοδος 3€ με χυμό και καφέ – οικονομική ενίσχυση του μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων- κρατήσεις στο τηλέφωνο 25410 25421.

Τετάρτη 9 Μαρτίου

20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Παζάρι της Ξάνθης – μια διαχρονική πολιτισμική αξία της πόλης.

Το παζάρι της Ξάνθης, πέρα από ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός, αποτελεί έναν τόπο κοινωνικής σημασίας και παραγωγής πολιτισμού. Άνθρωποι και αγαθά, υπηρεσίες και ανταλλαγές, ποικίλες γλώσσες και ταυτότητες, δίνουν κοινωνικό νόημα και ορίζουν τον πολιτισμό στο χώρο και στο χρόνο. Με τη βοήθεια φωτογραφικού υλικού και ποικίλων άλλων ντοκουμέντων θα παρουσιαστεί η διαχρονική εξέλιξη του παζαριού, μέσα από τους μετασχηματισμούς του χώρου και τις αλλαγές των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και αγαθών στο διάστημα του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Με την Αικατερίνη Σ. Μάρκου, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.

Πέμπτη 10 Μαρτίου

20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Κάτι παίζει και τις Πέμπτες στο μουσείο – Αφιέρωμα στον μύθο του Ορφέα – «Orfeo Negro» (ταινία).

Ο Μαρσέλ Καμύ αναβιώνει τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης και κάνει γνωστή στον κόσμο την βραζιλιάνικη bossa nova, πράγμα που του φέρνει τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1959 και το Oscar καλύτερης ξένης ταινίας το 1960. Ο Ορφέας, ένας νεαρός γόης που εργάζεται ως οδηγός τραμ στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ερωτεύεται την Ευρυδίκη, μια επαρχιωτοπούλα που επισκέπτεται την ξαδέρφη της που μένει στις φαβέλες, στο γειτονικό σπίτι από αυτό του Ορφέα. Η Ευρυδίκη καταδιώκεται από έναν μυστηριώδη άντρα που θέλει να την σκοτώσει για άγνωστο λόγο, αλλά γρήγορα ξεχνά την απειλή του θανάτου παρασυρόμενη από την μαγευτική αύρα της μουσικής και της προσωπικότητας του Ορφέα. Αυτός ξεχνά τον αρραβώνα του με την Μίρα, παίρνει μαζί του την Ευρυδίκη στο καρναβάλι και ζουν τον έρωτά τους μέσα στον ξέφρενο ρυθμό του χορού. Μέσα στους καρναβαλιστές παραμονεύει όμως και ο διώκτης της Ευρυδίκης.

Παρασκευή 11 Μαρτίου

17.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.: Bal d’ enfant με την τοσοδούλα

Το εργαστήριο παιδικού μουσικού θεάτρου της Φ.Ε.Ξ. σας προσκαλεί στο bal d’ enfant με την τοσοδούλα. Θέατρο και χορός. Σκηνοθεσία: Βάνια Φίτσεβα.

Γενική είσοδος 3€ με χυμό και καφέ – οικονομική ενίσχυση του μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων- κρατήσεις στο τηλέφωνο 25410 25421.

Παρασκευή 11 Μαρτίου

19.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας Ι.

Το εργαστήριο ζωγραφικής της Φ.Ε.Ξ. καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 25410 25421. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Παρασκευή 11 Μαρτίου

22.30 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.: «Disco Barbarella».

Αποκριάτικο πάρτυ από το εργαστήρι latin της Φ.Ε.Ξ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 22.30. Ο Dj Anonymous θα δέχεται τις αφιερώσεις σας. Τα shows ξεκινούν λίγο μετά τις 23.00. Τους disco ρυθμούς θα διαδέχονται οι latin μουσικές. Μαζί μας οι δάσκαλοί μας Πωλίνα Ρούλα και Βασίλης Ιωαννίδης.

Σάββατο 12 Μαρτίου

  • 10.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας Ι. Το εργαστήριο ζωγραφικής της Φ.Ε.Ξ. καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 25410 25421. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.
  • 22.30 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.: masque milonga “El barrio antiguo – Masque”. Η ομάδα TangoAires της Φ.Ε.Ξ. διοργανώνει masque milonga “El barrio antiguo – Masque” με show από τους Μιχάλη Σουβλέρη και Μαρία Καλογερά. Φορέστε τις μάσκες σας και ελάτε να χορέψουμε σε ρυθμούς tango, του πιο ερωτικού χορού. Tdj: Παναγιώτης Σαχίδης. Μαζί μας θα είναι η Christie Cardou με την υπέροχη συλλογή tango ενδυμάτων και υποδημάτων.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Συνεδρίαση για τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές

Super User

Συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Ε.Β.Ε. Ξάνθης

Super User

Απονομή βραβείων μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής ΕΠΑΜαΘ 2015

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies