INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ένας πρώτος απολογισμός για τη “Φιλαναγνωσία”

Αν και το ταξίδι της γνωριμίας της δημιουργικής γραφής στον κόσμο ξεκίνησε με μια μικρή συστολή, αυτή η συστολή καταρρίφθηκε διότι ο κόσμος αγκάλιασε με περισσή χαρά αυτό το εγχείρημα. Όλο και περισσότερα παιδιά εισέρχονται σε αυτόν τον κόσμο“.

Σ’ αυτές τις φράσεις της Βασιλικής Στρώλη αποτυπώνεται ο απολογισμός των πρώτων μηνών λειτουργίας της “Φιλαναγνωσίας.

Ρίχνοντας μια ματιά στα δημοσιεύματα του indeXanthi.gr για τη “Φιλαναγνωσία” ή τη Βασιλική Στρώλη, εύκολα διακρίνει κάποιος για τι μιλάμε. Και βέβαια, για τους πιο δύσπιστους υπάρχουν οι μαρτυρίες των διαρκώς αυξανόμενων μαθητών και των γονέων τους.

Είναι ένα εγχείρημα που δεν θα το ξεκινούσα αν δεν είχα κυρίως τη στήριξη των γονιών μου” λέει σε συνομιλία μας η νεαρή αλλά παθιασμένη με το αντικείμενό της Βασιλική Στρώλη, που δεν σταματά να κάνει νέα, πρωτόγνωρα και μεγαλεπήβολα πράγματα σε μια μικρή κοινωνία. “Αναγνωρίζω πως αποφάσισα σε μια δύσκολη εποχή να ασχοληθώ με ένα αντικείμενο που δεν ήταν ευρέως διαδεδομένο, ειδικά στην Ξάνθη. Ξεκίνησα τον Σεπτέμβρη με τα δωρεάν μαθήματα ολόκληρο τον μήνα. Ήταν  ένα τρόπος για να έρθει ο κόσμος να δοκιμάσει, να γνωρίσει το εργαστήρι και να κατανοήσει τον όρο «δημιουργική γραφή». Μέσα στο εργαστήρι τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον λόγο -γραπτό και προφορικό-, την ποίηση και την πεζογραφία, σ’ ένα μαγικό πλέξιμο με τη μουσική και την τέχνη της ζωγραφικής. Ήθελα ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά να κατανοήσουν πως ο χρόνος που θα περνούμε μαζί (δύο ώρες κάθε εβδομάδα) θα είναι μία σπουδή στη γλώσσα, ακούγοντας μουσική, απελευθερώνοντας  ο καθένας τις σκέψεις του, φτιάχνοντας ιστορίες μέσα από τον κόσμο ενός πίνακα, παίζοντας με παιχνίδια αφήγησης, οξύνοντας τη σκέψη και τόσα ακόμη“.

Φιλοσοφία και αγάπη στα βιβλία

Ανήσυχη και δοτική φύση, η Βασιλική Στρώλη δεν σταμάτησε εκεί. Κι ας είναι μόνο η αρχή. Κάθε Σάββατο τα παιδιά έχουν μια επιπλέον ώρα που διεξάγεται το πρόγραμμα «Φιλοσοφία για παιδιά μέσα από τη λογοτεχνία», με την ίδια να εξηγεί: “Ήταν μια νέα ιδέα για την Ξάνθη, ένα πείραμα και μια πρόκληση για μένα. Λειτούργησε σχεδόν ονειρικά. Τα παιδιά χωρίζονται σύμφωνα με τις ηλικίες τους και συμμετέχουν σ’ ένα παιχνίδι με τη φιλοσοφία. Διαβάζουμε πάντα ένα βιβλίο ή μια ιστορία και έπειτα ξεκινούμε μία συζήτηση που την καθοδηγούν τα ίδια τα παιδιά, αναλύοντας ζητήματα όπως το φαίνεσθαι και το είναι, το καλό το κακό, η ηθική και η ανηθικότητα, η αυτογνωσία σε αντιστάθμισμα της αλαζονείας, η ολότητα και τόσα ακόμη. Σε τμήματα μεγαλύτερων παιδιών θέτουμε ζητήματα με τα οποία είχαν ασχοληθεί ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης κ.α. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να οξύνουμε την κριτική σκέψη των παιδιών και να τα οδηγήσουμε στην φιλαναγνωσία“.

Και πίσω απ’ όλα αυτά προβάλλει η αγάπη για τα βιβλία, τα πολύτιμα εφόδια του ανθρώπου. “Στο τέλος της εβδομάδας κάποια παιδιά μου ζητούν δειλά-δειλά, να τους δανείσω ή να τους προτείνω βιβλία. Σε αυτό το σημείο είναι που συνειδητοποιώ πως οι κόποι μου αρχίζουν και καρποφορούν. Στόχος είναι να μου ζητήσει το παιδί να μάθει, όχι να του επιβάλλω” λέει και προσθέτει: “Ως προς τη γραφή, κάθε μέρα εκπλήσσομαι όλο και περισσότερο. Η φαντασία σε αυτή την ηλικία είναι το όπλο τους και είμαι στην ευχάριστη θέση να τη γεύομαι καθημερινά από το δικό τους μελάνι. Με τον καιρό ο κόσμος της λογοτεχνίας μέσω παιγνιδιών της γραφής, αυξάνεται όλο και περισσότερο. Και τελικά βλέπω πως το σημαντικό δεν είναι το τι κερδίζουν από μένα τα παιδιά, μα τι κερδίζω εγώ από εκείνα!”.

Παράλληλες δραστηριότητες και μέλλον

Από τον Δεκέμβριο τα μαθήματα δημιουργικής γραφής-φιλαναγνωσίας γίνονται και στο 4ο δημοτικό σχολείο, σε τρία τμήματα, όπου μετά την ανάγνωση βιβλίων οι μαθητές παίζουν με τις λέξεις και τη γραφή.

Μοναδική εμπειρία για τα παιδιά της “Φιλαναγνωσίας” ήταν η παρουσία εκεί του Αλέκου Μυροφορίδη και η ενασχόληση με την πλοκή (role playing) που άφησε τα παιδιά ενθουσιασμένα. Ο ίδιος ενθουσιασμός υπήρξε και στο πρώτο “Poetry café” με ποιητικά έργα παιδιών, κάτι που θα επαναληφθεί.

Παράλληλα, συνεχίζονται τα μαθήματα δημιουργικής γραφής για ενήλικες στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ.), καθώς και το “Meetup στο μουσείο”.

Ως προς τα μελλοντικά σχέδια, από τη “Φιλαναγνωσία” θα περάσουν άνθρωποι που ειδικεύονται στον χώρο της αφήγησης, θα διοργανωθούν κι άλλες εκδηλώσεις με ποίηση για παιδιά, θα εκδοθούν ποιητικές συλλογές τους καθώς και το προαναγγελθέν βιβλίο με τα έργα τους. Τέλος, θα γίνουν μαθήματα φιλοσοφίας και ανάγνωσης κειμένων έξω, στη φύση.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Χριστουγεννιάτικο παζάρι από το Παράρτημα ΑμεΑ Ξάνθης

Super User

Εκλογές για τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Ξάνθης

Super User

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies