INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

Το παράπονο ενός φοιτητή: “Επενδύστε στους φοιτητές, μην τους εκμεταλλεύεστε”

Ένας στους οκτώ ανθρώπους της περιοχής είναι φοιτητής, αν αναλογιστούμε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περί τις 50.000 και οι φοιτητές περί τις 8.000. Πρακτικά, όμως, η οικονομική συμμετοχή των φοιτητών στην περιοχή είναι ακόμη μεγαλύτερη. Νοικιάζουμε σπίτια, κάνουμε κατανάλωση σε μαγαζιά εστίασης, καφετέριες, μπαρ, μέσα μεταφοράς. Αφήνουμε στην περιοχή χρήμα καθημερινά και πολλές δεκάδες μαγαζιά είναι δομημένα αποκλειστικά και μόνο πάνω σε φοιτητές.

Όλοι θυμούνται την ιστορία με τους εισακτέους φοιτητές το 2014, τότε που η έξαρση της οικονομικής κρίσης είχε αναγκάσει πολλούς να κάνουν αίτηση μεταγραφής, να επιλέξουν σπουδές από απόσταση ή να μην έρθουν ποτέ στην Κομοτηνή. Το Δ.Π.Θ. «φυλλορροούσε» κι έχασε χίλιους και πλέον φοιτητές και οι επιχειρηματίες το ένιωσαν στο σκαρί τους.

Είναι γενικά αποδεκτό λοιπόν ότι το πανεπιστήμιο επιφέρει πολλές θετικές συνέπειες στην αστική περιοχή της Κομοτηνής, έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και εξάπλωσή της σε οικονομικό, αλλά φυσικά και πνευματικό επίπεδο. Η σχέση είναι αμφίδρομη. Οι φοιτητές δίνουν οικονομικό και κοινωνικό «παλμό» στην κοινωνία και οι επαγγελματίες τους προσφέρουν δυνατότητες για ψυχαγωγία κάθε λογής. Η σχέση είναι αμφίδρομη και με τους μόνιμους κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους δείχνουν ανοχή προς τους φοιτητές και χαίρονται που γεμίζουν στα στενά της πόλης, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι φοιτητές κατανοούν τους όρους μιας αγαστής συμβίωσης.

Εκμετάλλευση όμως υπάρχει προς τους φοιτητές. Μαγαζιά δεν κόβουν αποδείξεις ή φέρνουν «κρατημένες» από άλλες ώρες της μέρας, «ψευτοαποδείξεις» όπως δελτία παραγγελίας, χειρόγραφες κλπ. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στα μαγαζιά, αλλά στα delivery, τα ταξί και ό,τι έχει σχέση με την άμεση κατανάλωση, αυτή του ενός μέχρι είκοσι ευρώ ή και παραπάνω.

Δύσκολες οι εποχές για τους επιχειρηματίες. Αντιμετωπίζουν αυξημένο Φ.Π.Α., φόρο κατανάλωσης και πολλά ακόμη. Και όμως υπάρχουν επιχειρηματίες στην πόλη που έχουν χτίσει περιουσίες χάρη σε φοιτητές και συνεχίζουν παρά την οικονομική κρίση. Οι φοιτητές εργάζονται και σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται αδήλωτοι, χωρίς «χαρτιά», ασφάλιση, για να τα βγάλουν πέρα. Αυτό πλήττει όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τους ντόπιους εργαζόμενους, οι οποίοι αναγκάζονται να δέχονται χειρότερους όρους εργασίας, απλώς γιατί οι φοιτητές… κοστίζουν λιγότερο. Μερικά ενοίκια επίσης είναι είτε «μαύρα» είτε οι ιδιοκτήτες δηλώνουν επίσημα τα μισά χρήματα από όσα πράγματι καρπώνονται. Και δεν είναι λίγοι οι μόνιμοι κάτοικοι που νοικιάζουν τρία και τέσσερα και περισσότερα σπίτια με αυτό τον τρόπο. Και οι φοιτητές δεν αντιδρούν.

Ζητάμε δομημένο κράτος αξιών στις συζητήσεις μας και κατακρίνουμε τη φοροδιαφυγή, αλλά λέμε «δε βαριέσαι» στην απόδειξη για ένα σφηνάκι κερασμένο και θεωρούμε ότι δεν είναι «κουλ» να ζητήσεις απόδειξη ή νόμιμο ενοίκιο. Σε κοιτούν παράξενα άλλωστε κάποιοι μαγαζάτορες και κάποιοι ιδιοκτήτες, όταν ζητάς το αυτονόητο. Όπως κι αν έχει η Κομοτηνή χωρίς τους φοιτητές παραμένει ιδιαίτερη, πολυπολιτισμική, αλλά όχι τόσο… ζωντανή. Και εκτός από ζωντάνια, κάποιοι έχουν κερδίσει χιλιάδες ευρώ χάρη σε μας, γι’ αυτό οφείλουν να μην υπονομεύουν τη νοημοσύνη μας.

Διονύσης Βοργιάς

πηγή: “Χρόνος”

 

Σχετικά άρθρα

Η τέλεια αποτύπωση των τεκταινομένων

Super User

Καταλαβαίνετε…

Super User

“Και γιατί δεν σας έπνιξαν όλους;”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies