INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Ανακοίνωση του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης

Μαζικότατη πορεία πραγματοποιήθηκε από φοιτητικούς συλλόγους στο κέντρο της Ξάνθης το απόγευμα της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου, μπροστά στα οξυμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές. Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης μετά από γενική συνέλευση πήρε απόφαση για πορεία, καθώς η εξέλιξη με το κλείσιμο της λέσχης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Απόφαση συμμετοχής στην πορεία που καλούσε ο σύλλογος οικότροφων πήρε και ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, αφού μεταξύ άλλων ζητημάτων τίθεται και το ζήτημα της άμεσης ανέγερσης κτιρίου για την αρχιτεκτονική, αφού -μεταξύ άλλων- το πρόβλημα της μη καταλληλότητας του κτηρίου που υπάρχει τώρα πάνε να το λύσουν μεταφέροντάς τους σε χειρότερο κτήριο. Στην κινητοποίηση, μαζί με το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στη λέσχη, που μετά από το κλείσιμό της έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Πιο συγκεκριμένα, το πλαίσιο του συλλόγου ανέφερε:

«Το τελευταίο διάστημα ο σύλλογος οικότροφων έχει βρεθεί πολλές φορές μπροστά σε ζητήματα που αφορούν τις φοιτητικές παροχές. Από την αρχή της χρονιάς θέματα όπως η στέγαση, η σίτιση, η φύλαξη αλλά και η μεταφορά έχουν έρθει για ακόμα φορά στο προσκήνιο. Ο σύλλογός μας απέναντι σε όλα αυτά προσπάθησε να είναι η φωνή της αντίστασης, καθώς πραγματοποίησε μια σειρά κινητοποιήσεων στην φοιτητική μέριμνα στα γραφεία του ΙΝεΔιΒιΜ αλλά και στην πρυτανεία στην Κομοτηνή. Θετικό είναι το γεγονός ότι ο σύλλογός μας έχει συνεδριάσει αρκετές φορές φέτος με αφορμή όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία όμως είναι κάθε χρόνο και πιο οξυμένα και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε.

Αυτή τη φορά όμως ερχόμαστε να συνεδριάσουμε πάνω σε ένα ζήτημα που επηρεάζει όχι μόνο τις ζωές των εστιακών, αλλά του συνόλου των φοιτητών της Ξάνθης. Αναφερόμαστε προφανώς στο επικείμενο οριστικό κλείσιμο της λέσχης, καθώς έπειτα από πληροφόρηση που είχαμε από την αρμόδια υπάλληλο του ΙΝεΔιΒιΜ η σύμβαση της λέσχης λήγει στις 25 Νοεμβρίου και δεν θα ανανεωθεί (κάτι που αυτή τη στιγμή συμβαίνει πανελλαδικά και μια σειρά λέσχες έχουν κλείσει) παρά τις διαβεβαιώσεις που πήραμε από την πρυτανεία ότι η λέσχη θα μείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του χρόνου. Μετέωρο παραμένει επίσης και το ζήτημα της μεταφοράς καθώς τα δρομολόγια ενδέχεται να σταματήσουν, όπως πληροφορηθήκαμε. Ενώ παράλληλα τα προβλήματα τρέχουν και μπαίνουν εμπόδιο στις σπουδές μας και ακούμε καθημερινά ότι λεφτά δεν υπάρχουν, καθώς η χρηματοδότηση του Δ.Π.Θ. έχει μειωθεί από τα 17,8 εκατομμύρια ευρώ στα 5,7 τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε να δίνονται 2,4 δισ. για συμφωνία με τις Η.Π.Α. και την αναβάθμιση των F-16. Αλλά και στο πανεπιστήμιο λίγα μέτρα μακριά από τα δωμάτιά μας έχει γίνει φωτοβολταϊκό πάρκο, ένα έργο ύψους περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ στο οποίο το πανεπιστήμιο έδωσε 250 χιλιάδες. Λεφτά λοιπόν υπάρχουν, απλά δεν δίνονται για να καλυφθούν οι ανάγκες μας καθώς θεωρούνται βάρος.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση πρέπει να υψώσουμε μία φωνή αντίστασης. Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσει αυτή η φωνή της αντίστασης και να ενωθεί μαζί με άλλους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους που βιώνουν τα ίδια προβλήματα με μας. Τα προβλήματά μας βέβαια έχουν ονοματεπώνυμο, είναι η πολιτική παλιών και νέων κυβερνήσεων, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ., που έχουν μετατρέψει την παιδεία σε εμπόρευμα και τους φοιτητές σε πελάτες, κάνοντας τα πάντα για τις μπίζνες και τα κέρδη των επιχειρηματιών».

 

Σχετικά άρθρα

Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης: Νέα παράσταση διαμαρτυρίας και αγώνας μπάσκετ

Super User

Αιτήσεις για εισαγωγή στο μουσικό σχολείο Ξάνθης

Super User

Η κινητοποίηση της Παρασκευής για τους εκπαιδευτικούς

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies