INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Οι Ξανθιώτες “φύλακες των αστεριών”

Με πολύ μεγάλη συμμέτοχη και παρουσία μαθητών παρουσιάστηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης το 22ο βιβλίο της Ελένης Πριοβολου «Οι φύλακες των αστεριών», σε συνεργασία της Φ.Ε.Ξ. με τις εκδόσεις «Καστανιώτη» και το βιβλιοπωλείο «Πυργελή».

Κάποιες τυχαίες συναντήσεις δημιουργούν όμορφες παρέες που μορφοποιούνται σε πολύ όμορφα εφηβικά μυθιστορήματα, με φανταστικές ιστορίες αλλά με πραγματικά πρόσωπα. Έτσι, αυτό το πολύ όμορφο μυθιστόρημα προέκυψε από μια τυχαία συνάντηση πριν από αρκετά χρόνια, δημιούργησε ισχυρές φίλιες, δημιούργησε ομάδες εργασίας με εμπιστοσύνη από καθηγητές και μαθητές της πλειονότητας και της μειονότητας και πηρέ τη μορφή εφηβικού μυθιστορήματος. Ένα εφηβικό μυθιστόρημα σε αντίθεση με την πολιτική ενώνει όνειρα ανθρώπων όχι μόνο της περιοχής της Θράκης, σε μια εποχή που η ξενοφοβία καλπάζει με τεραστία ευθύνη πολιτικών αλλά και της κοινωνίας.

Το μυθιστόρημα αφηγείται για παιδιά που ζουν στο ίδιο χωριό, κάτω από τον ίδιο ουρανό. Έφηβοι που έχουν τα ίδια όνειρα, τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες ελπίδες. Πηγαίνουν στο ίδιο γυμνάσιο, αλλά είναι ξένοι μεταξύ τους. Μουσουλμάνοι, χριστιανοί, Ρομά. Οι κοινωνίες όπου μεγαλώνουν στέκονται εμπόδιο στο να γίνουν μια δεμένη συντροφιά. Μια ομάδα τέτοιων παιδιών με τη βοήθεια των δασκάλων τους αρχίζουν να αναρωτιούνται το γιατί. Κάνουν το μεγάλο βήμα μες στο σχολείο για να ενώσουν τους κρίκους της αλυσίδας τους. Με καλή θέληση βρίσκουν τα κοινά τους στοιχεία: την αγάπη τους για τη γνώση και τη μάθηση, για τη φύση, για τα άλογα, για τα αστέρια. Ανακαλύπτουν τις ομοιότητες των πολιτισμών τους και τις κοινές καταβολές των μύθων τους. Το παιχνίδι της μοίρας που αποδίδει με το δικό της τρόπο τη δικαιοσύνη, τα μπλέκει σε μια περιπέτεια από όπου βγαίνουν πιο δυνατά και πιο αποφασισμένα να διεκδικήσουν το μέλλον που τους ανήκει.

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο από απόσταση, για την αγάπη, τη φιλία, την αλληλεγγύη και την άρση των προκαταλήψεων μέσα από την κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου.

Ακούστε τι λένε οι μαθητές του Ολβίου:

 Βιογραφικά στοιχεία της συγγραφέως

Η Ελένη Πριοβόλου γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Γράφει αναζητώντας την ευρυθμία και την καθαρότητα του λόγου. Η τάση να αναπαριστά με σύμβολα τον κόσμο τη στράτευσε στο παραμύθι, το οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα. Έχει καταθέσει είκοσι βιβλία για παιδιά και εφήβους και πέντε μυθιστορήματα για μεγάλους. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ για το μυθιστόρημά της «Όπως ήθελα να ζήσω». Επίσης έχει αποσπάσει το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού «Διαβάζω» για το βιβλίο της «Το σύνθημα» (2009).

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν: Το τέλος του γαλάζιου ρόδου, 2014 (υπό έκδοση), Το τέλος του γαλάζιου ρόδου (ePUB), 2014 (υπό έκδοση), Ο δρόμος του μπλε φεγγαριού, 2014, Οι φύλακες των αστεριών, 2013, Το σύνθημα, 2012, Το σύνθημα (ePUB), 2012, Για τ’ όνειρο πώς να μιλήσω, 2012, Για τ’ όνειρο πώς να μιλήσω (ePUB), 2012, Καπετάν Ζωή, 2012, Τα χάρτινα πουλιά, 2011, Όπως ήθελα να ζήσω (ePUB), 2011, Τσόκο Μπλοκ, 2010, Τσόκο Μπλοκ (ePUB), 2010, Όπως ήθελα να ζήσω, 2009, Βικτόρια – Το κορίτσι που πετάει στα σύννεφα, 2008, Το κρασί του έρωτα, 2005, Σκιούπι – Όνομα για καθωσπρέπει κλόουν, 1997, Το κόκκινο πουλί που το λέγαν φλόγα, 1997.

Σ. Κ.

 

Σχετικά άρθρα

Τα 20α “Δημήτρεια” στον Δαφνώνα

Super User

Λειτουργία αρχαιολογικού χώρου Αβδήρων

Super User

Αυτή την εβδομάδα στη Φ.Ε.Ξ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies