INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Οι επιπτώσεις στον κλάδο γάλακτος, τροφίμων και ποτών

Τις επιπτώσεις στον κλάδο Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά, όπου σήμερα εξαιτίας της παρατεταμένης και βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης υπάρχει τάση συρρίκνωσης, συγχωνεύσεων, κλεισίματος επιχειρήσεων, διαπιστώνει και αναλύει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών.

Η ομοσπονδία επισημαίνει: «Φυσικά, όπως πάντα, τις συνέπειες τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Οι βιομήχανοι του κλάδου με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και της ΕΕ έχουν ξεσαλώσει, έχουν στα χέρια τους ολόκληρο οπλοστάσιο και επιχειρούν να τελειώνουν με δικαιώματα που απέσπασε η εργατική τάξη με αγώνες δεκαετιών». Η Ομοσπονδία τονίζει ότι για να αναχαιτιστεί αυτή η επίθεση, πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας του κλάδου για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Κλείνουν παραγωγικές μονάδες ΑΓΝΟ, ΜΕΒΓΑΛ (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα), ΑΜΣΤΕΛ Αθήνας (παραγωγή), TΣΙΠΙΤΑ (παραγωγή στη Βουλγαρία), με συνέπεια να βρεθούν εκατοντάδες συνάδελφοί μας στην ανεργία. Ο αριθμός των απολύσεων μεγαλώνει καθημερινά ΦΑΓΕ, ΠΕΠΣΙ, ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, ΡΟΔΟΠΗ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΝΙΚΑΣ, ΝΟΥΝΟΥ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΚΡΕΤΑΦΑΡΜ, αντικαθιστούν παλιούς εργαζομένους με νέους πιο φθηνούς ΕΒΓΑ, ΕΛΜΠΙΣΚΟ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΧΩΝΟΣ ΣΝΑΚΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΕΛΤΑ, ΝΤΕΛ ΜΟΝΤΕ, ΕΛΒΑΚ.

Εντατικοποιούν την εργασία αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις. Η ΦΑΓΕ στην Αθήνα και στο Αμύνταιο, η ΒΟΚΤΑΣ κ.ά εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία. Απολύσεις σε ΝΙΚΑ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΝΟΥΝΟΥ αφορούν και συνδικαλιστές και έχουν στόχο την τρομοκράτηση των υπόλοιπων εργαζομένων.

Οι μειώσεις μισθών συνεχίζονται. Στην ΕΒΓΑ 15%, OLYMRUS PLAZA ως 35%, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 10%, με ατομικές συμβάσεις στη ΔΕΛΤΑ 35%-50%, ΝΗΡΕΑΣ 15%, ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ (ιχθυοκαλ.) 10%, AGRINO 20%, ΚΡΙΝΟΣ (αναψυκτικά) 10%, ΚΑΣΙΔΗΣ 10%-15%. Με σύμφωνη γνώμη εργοδοτικών σωματείων έχουμε μείωση στην ΠΙΝΔΟ 15%, ΔΩΔΩΝΗ 10% σε εργαζόμενους και κτηνοτρόφους. Πολλοί συνάδελφοί μας είναι απλήρωτοι για μήνες. Ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις καθυστερούν δεδουλευμένα στον ΚΑΝΑΚΙ του ομίλου Φιλίππου (2 μήνες), ΝΗΡΕΑΣ (2 μήνες), ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ (πάνω από 4 μήνες) κ.α.

Θέλουν να γίνει συνήθεια να δουλεύουμε και να μας πληρώνουν όσο θέλουν και όποτε θέλουν. Είναι η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων του κλάδου και η κερδοφορία τους που κλείνουν τις επιχειρήσεις και όχι οι αγώνες των εργαζομένων που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και τις οικογένειές τους. Το παράδειγμα της ΜΕΒΓΑΛ και του ΚΑΤΣΕΛΗ δείχνει ότι δεν διστάζουν σε τίποτα όταν είναι να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, πετάνε εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες αυτά είναι λίγα παραδείγματα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον κλάδο μας. Μας έχουν βρει ανέτοιμους, όχι ενωμένους και μας χτυπούν. Η αυταπάτη ότι αυτά αφορούν άλλους, ότι αν λουφάξουμε ή αν υποχωρήσουμε θα γλιτώσουμε, πρέπει να εγκαταλειφθεί. Κανένας δεν θα γλιτώσει από αυτήν την επίθεση. Όσο υποχωρούμε τόσο οι εργοδότες αποθρασύνονται. Δεν πρέπει να δεχτούμε άλλο να είμαστε εμείς τα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και του πολέμου ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να απαντήσουμε με οργάνωση, κανένας έξω από τα συνδικάτα. Για να αναχαιτιστεί αυτή η επίθεση πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα στον κλάδο για την υπογραφή ΣΣΕ. Η ομοσπονδία μας μέχρι σήμερα έχει κάνει προσπάθεια για την υπογραφή τους, αλλά συναντά εμπόδια από τον ΣΕΒ και τους βιομηχάνους. Στη χρονιά που πέρασε από νωρίς είχαν στα χέρια τους τα σχέδια για τις ΣΣΕ, έγιναν δύο συναντήσεις. Σε αυτές με διάφορα προσχήματα απέφευγαν να μπουν στη συζήτηση για την υπογραφή τους. Έγινε προσπάθεια από τη μεριά τους για παραπέρα κατακερματισμό και υπονόμευση των συμβάσεων. Δεν θέλουν ΣΣΕ γιατί θέλουν τα χέρια τους λυμένα.

Η ομοσπονδία μας θα επιμείνει, θα συνεχίσει την προσπάθεια συντονισμού και με άλλες ομοσπονδίες και σωματεία. Η υπόθεση των συμβάσεων αφορά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Καλούμε τα σωματεία να προχωρήσουν σε ΓΣ, συσκέψεις, περιοδείες ανά τμήμα, ανά εργοστάσιο, να ορίσουν πρόγραμμα δράσης για να ενημερωθεί και ο τελευταίος χώρος δουλειάς, να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς σύμβαση. Να δείξουμε ότι έχουμε δύναμη με ενότητα και αγώνα.

Να τους αναγκάσουμε να υπογράψουν. ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», καταλήγει η ανακοίνωση της κλαδικής ομοσπονδίας.

πηγή: 902.gr

Σχετικά άρθρα

Στα 102,6 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία!

Super User

Αλλάζει το καθεστώς χορήγησης γυαλιών όρασης στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Super User

Μια αποκαλυπτική δημοσκόπηση

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies