INDEXANTHI.GR
Διάφορα

1.500.000 ευρώ κοστίζει η “σωτηρία” της γέφυρας Κομψάτου

Σχεδόν ένας μήνας έχει συμπληρωθεί από την ξαφνική πτώση της γέφυρας που ένωνε Κομψάτο και Ίασμο, και τα “χέρια” της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παραμένουν δεμένα. Ο λόγος είναι πως έχει παραγγελθεί εισαγγελική έρευνα, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η οποιαδήποτε παρέμβαση στο σημείο ωσότου υπάρξει πόρισμα εισαγγελέως.

Το παραπάνω έγκειται στη διαφάνεια και στην καλύτερη δυνατή λειτουργία της δικαστικής κρίσης, καθώς η οποιαδήποτε εργασία θα μπορούσε να επηρεάσει το πόρισμα των πραγματογνωμόνων.

Για το θέμα, το οποίο κρίνεται ως ιδιάζουσας σημασίας, ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ. Χρήστος Μέτιος πραγματοποίησε έκτακτη ενημέρωση στην αρχή της 16ης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου. Όπως εξήγησε “είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα κι έχει εκδοθεί από τη Δευτέρα δελτίο τύπου. Μετά από σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες που συγκάλεσα νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην Κομοτηνή, μετά την πτώση, με αποκλειστικό θέμα την κατάρρευση της γέφυρας στην επαρχιακή οδό Κομοτηνής – Ιάσμου – Ξάνθης τα ξημερώματα της Κυριακής, προχωρήσαμε στις παρακάτω ενέργειες: Ζητήθηκε από το τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος η εκπόνηση έκθεσης πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια κατάρρευσης της γέφυρας και η υποβολή προτάσεων για την αποκατάστασή της. Ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης η κατάθεση έκθεσης διαπίστωσης των πραγματικών περιστατικών, με καταγραφή του ιστορικού μελετών κατασκευής, συντηρήσεων και κατάρρευσης της γέφυρας. Ζητήθηκε από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων η κατάθεση έκθεσης αυτοψίας όλων των γεφυρών στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου στη συνέχεια να καταρτιστεί μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος μητρώο όλων των γεφυρών της Περιφέρειας με βάση το επίπεδο ασφάλειας της κάθε γέφυρας. Αποφασίστηκε η άμεση έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης της μελέτης για την αποκατάσταση ή ανακατασκευή της γέφυρας που κατέρρευσε“.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι ακόμη δεν μπορεί να γίνει καμία επέμβαση στο σημείο καθώς “ταυτόχρονα έχει παραγγελθεί και εισαγγελική έρευνα. Μέχρι τότε δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα στο σημείο της πτώσης, γιατί θα πρέπει να υπάρχει το πόρισμα της έρευνας“. Τέλος, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε τις αποφάσεις που πήρε η Περιφέρεια με δεδομένη την ως άνω κατάσταση, δηλαδή την εναλλακτική όδευση. “Εκπονούμε μελέτη (50.000 ευρώ) για να δούμε την παράκαμψη από την παλιά γέφυρα, ώστε να μελετήσουμε τη στατικότητα της γέφυρας και τον δρόμο για να μπορούν να διέρχονται οι κάτοικοι, μαζί με ένα έργο περίπου 100.000 ευρώ για συντήρηση, φωτισμό, διαγράμμιση, προστασία από κατολισθήσεις” δήλωσε ο κ. Μέτιος και καταληκτικά αποκάλυψε ότι, στο πιο πιθανό σενάριο δεν θα χρειαστεί να χτιστεί η γέφυρα από την αρχή. “Επειδή οι εκτιμήσεις των μηχανικών μας λένε ότι το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να αποκατασταθεί το κομμάτι που έπεσε συν τα δύο οριζόντια τμήματα, είναι περίπου στα 1.500.000 ευρώ (συν 60.000 για τη μελέτη). Αν η πραγματογνωμοσύνη δείξει ότι πρέπει να πάμε σε ολική ανακατασκευή, θα πρέπει να πράξουμε έτσι. Όμως, για να μην χάσουμε χρόνο τα ζητήσαμε ως έργα, βάσει των εκτιμήσεων“, είπε.

πηγή

 

Σχετικά άρθρα

Σχετικά με την… ανερυθρίαστη δήλωση Παρασκευόπουλου

Super User

Επιστολή των κτηνοτρόφων της Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Ορισμός νέων θεματικών αντιπεριφερειαρχών στην Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies