XanTheater

  • Για μεγάλο διάστημα δεν αναρτούσαν στη σελίδα του δήμου Τοπείρου. Από τις 9 Μαρτίου και μετά αναρτούν όπως να 'ναι!
  • Κανένα σχόλιο από τους εντεύθεν ομνύοντες στον "πρόεδρο"; Δεν συνέβη απολύτως τίποτε με τον Σαββίδη;
  • Καφρίλα: "Άγνωστοι" ξήλωσαν δέντρα που φύτεψε ο δήμος Ξάνθης στην Τσιμισκή!
  • ...κι όποιος γουστάρει, εισβάλει σε όποιες σελίδες του facebook (άλλων) βρει μπροστά του και διαφημίζει την πραμάτεια του. Σχετική ή άσχετη, ενδιαφέρουσα ή παγερά αδιάφορη, ορθογραφικά σωστή ή για γέλια
  • Ξανθιώτης δεν ανάρτησε καμία φωτογραφία και καμία αναφορά στο facebook για το χιόνι! Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία
  • Να και η εξήγηση που απέφυγε να δώσει ο δήμαρχος Μύκης
  • Οι δημότες Ξάνθης έχουν πλέον έξι χώρους για να ξεδίνουν από αυτά που δεν έχουν...
  • Αυτό το κατάπιαν αμάσητο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης. Ήρθε όμως και νέο...

Myblogs.gr

Ένα εκατομμύριο Βούλγαροι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό στο διάστημα των τελευταίων δεκαπέντε ετών, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Μπίσερ Πετκόφ τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα "Standard", και έστειλαν στις οικογένειές τους στη Βουλγαρία το 2016 το ποσό των 869 εκατομμυρίων ευρώ.

Περισσότερα από πεντακόσια εκατομμύρια, από αυτό το ποσό προέρχονται από Βουλγάρους που ζουν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση το εισόδημα που προέρχεται από μεταναστευτικά εμβάσματα, η Βουλγαρία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τον Μπίσερ Πετκόφ, είναι απαραίτητη η χάραξη μιας κοινής συντονισμένης πολιτικής με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και τις δυνατότητες εργασίας στη Βουλγαρία. Ο τομέας των τεχνολογιών πληροφορικής αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έλλειψη εκπαιδευμένων στελεχών. Δεν υπάρχουν επίσης αρκετοί ειδικοί στην κατασκευή μηχανημάτων και επαγγελματίες μηχανικοί. Οι ειδικοί από τρίτες χώρες που εργάζονται στη Βουλγαρία λύνουν βραχυπρόθεσμα το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, δήλωσε ο Πετκόφ, διευκρινίζοντας ότι αναμένεται ελάφρυνση στη διαδικασία απόκτησης της μπλε κάρτας - της άδειας που επιτρέπει την πρόσληψη εργαζομένων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ισχύς της μπλε κάρτας θα μεγαλώσει και το τέλος έκδοσής της θα μειωθεί.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής πολιτικής ανέφερε επίσης μείωση του αριθμού των νέων ηλικίας κάτω των 29 ετών που είναι άνεργοι. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Απασχόλησης, περισσότερα από έντεκα χιλιάδες άτομα έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό και έχουν καταθέσει αιτήσεις στα γραφεία εύρεσης εργασίας. Η συσσωρευμένη εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό παρέχει στους άνεργους Βουλγάρους υψηλότερα επιδόματα ανεργίας. Περισσότεροι από 1.200 άνεργοι παίρνουν επιδόματα ανεργίας μεγαλύτερα κατά 80 € από τον μέσο μισθό στη Βουλγαρία.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται η πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων. Προβλέπεται ότι από το επόμενο έτος τα επιδόματα ανεργίας θα δίνονται με νέα κριτήρια. Σε περίπτωση απόλυσης λόγω μείωσης του εργατικού δυναμικού, οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν καταβάλει τουλάχιστον δώδεκα εισφορές στο ταμείο ανεργίας στο διάστημα των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη αύξησης του ελάχιστου ημερησίου επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα φτάσει τα τεσσεράμισι ευρώ, καθώς και ορισμός του ανώτατου ορίου ημερήσιας αποζημίωσης το οποίο προβλέπεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 37 ευρώ για το 2018.

Б.Н.Р. - μετάφραση: Σταύρος Βανιώτης