XanTheater

  • Έσπασε το ξανθιώτικο μονοπώλιο - Συνελήφθη 64χρονος στην Ελασσόνα που αυνανιζόταν δημόσια
  • Κόμβος αδέσποτων και όχι Σάρδεων - Παντού... σκυλάδικα στην πόλη
  • ...και την τρίτη μέρα παντελούς αδράνειας "κατά τας γραφάς", ξεκίνησαν μετρήσεις για τα δηλητήρια της πυρκαγιάς στον Χ.Υ.Τ.Α.!
  • Όλοι οι δρόμοι των διακινητών προσφύγων περνάνε πλέον από την Ξάνθη...
  • "Πουσταριά", φασισταριά και άλλες θλιβερές ιστορίες...
  • Ε, από τις 14 Δεκεμβρίου του 2015 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου του 2055, δεν το λες και... "κρατικό" το αεροδρόμιο της Καβάλας, όπως γράφουν κάποιοι στις ανακοινώσεις τους
  • Γιατί ο Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης δεν έχει γράψει ποτέ (ούτε μία φορά!) το όνομά του χωρίς να ακολουθείται από τον προσδιορισμό "μέλος της Ο.Γ.Ε.";
  • Επίκαιρο
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό στέκονται απέναντι στη "δημοκρατία" (λέγεται και καπιταλισμός) οι Βούλγαροι πολίτες, όπως καταγράφεται σε εκτεταμένες σχετικές έρευνες τρεις δεκαετίες μετά την πτώση των "σοσιαλιστικών" καθεστώτων.

Έρευνα του ινστιτούτου «Ανοικτή Κοινωνία» αποτυπώνει την αντιφατική στάση της βουλγαρικής κοινωνίας απέναντι στη δημοκρατία. Περίπου το ένα τρίτο των Βουλγάρων δεν θεωρεί τη δημοκρατία την καλύτερη μορφή διακυβέρνησης, ενώ εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική από τη δημοκρατία εξακολουθούν να είναι πολλοί αλλά τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 7%, φθάνοντας στο 45% των ερωτηθέντων.

Μια άλλη έρευνα, αυτή της «Ευρωπαϊκής Μελέτης Αξιών» καταγράφει ότι για περισσότερο από 82% των Βουλγάρων ερωτηθέντων η δημοκρατία είναι μια «πολύ καλή» ή «αρκετά καλή» μορφή διακυβέρνησης. Περισσότεροι από δύο τρίτα των ερωτηθέντων εξακολουθούν να είναι σίγουροι ότι τα βασικά πολιτικά τους δικαιώματα προστατεύονται, ενώ το 67% πιστεύει ότι δεν έχει πιθανότητα να γίνει θύμα αστυνομικής βίας.

Ωστόσο, από τις έρευνες προκύπτει ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία και η ισότητα όλων απέναντι στον νόμο παραμένει ένα μη ολοκληρωμένο σχέδιο στα μάτια της πλειοψηφίας των βουλγάρων πολιτών. Μεγάλες κοινωνικές ομάδες δεν αισθάνονται εκπροσωπημένες στα αιρετά όργανα του κράτους ή της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν είναι μέλη πολιτικών κομμάτων ή οργανώσεων. Σχεδόν το 80% δεν πιστεύει ότι οι νόμοι της χώρας ισχύουν εξίσου για όλους και μόνο το 8% πιστεύει το αντίθετο.

Καλά κρατούν ιδιώτευση και ρατσισμός…

Μόνο το ένα τρίτο αναγνωρίζει το ότι οι νόμοι είναι δίκαιοι, το 14% συμφωνεί με την άποψη ότι οι νόμοι είναι σαφείς και κατανοητοί, αλλά το 67% έχει την αντίθετη άποψη. Επίσης, οι διακρίσεις καλά κρατούν μεταξύ των Βουλγάρων. Για παράδειγμα, στις τοπικές εκλογές το 70% δεν θα υποστήριζε υποψήφιο δήμαρχο Ρομά, το 65% δε θα ψήφιζε ομοφυλόφιλο και το 63% Βούλγαρο πολίτη τουρκικής καταγωγής.

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι η συμμετοχή των πολιτών σε οργανωμένες μορφές δημόσιας ζωής παραμένει πολύ περιορισμένη και οι τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες δεν μετέχουν σε δημόσιες λειτουργίες. Εμπιστοσύνη στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εκφράζει σχεδόν το 22%, δυσπιστία το 30% των ερωτηθέντων, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό (48%) κρατά ουδέτερη στάση ή δεν έχει απαντήσει στην ερώτηση.