XanTheater

  • Όχι μόνο κλείνουν λες κι είναι... "εδώδιμα-αποικιακά", αδιαφορώντας για το "λειτούργημα", τις "επάλξεις" και τα άλλα στομφώδη, αλλά μερικοί ούτε καν το αναγγέλλουν!
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Συνεχίζεται η... επένδυση στον πολιτισμό στην Ξάνθη: 31.500 ευρώ για Ξαρχάκο-Πρωτοψάλτη, 15.000 για Περίδη-Καλημέρη. Και έπεται συνέχεια...
  • Μπορούν να εξηγήσουν στον κόσμο όλοι οι φορείς (του "κόμματος της εργατιάς" μη εξαιρουμένου) και όλα τα Μ.Μ.Ε. της Ξάνθης, γιατί αυθαίρετα αναφέρουν πάντα και μόνο ως "εργατικό" το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης; Ακόμη και η επιγραφή στην είσοδό του, το φωνάζει!
  • Τόσα χρόνια δεν το έμαθε κι ας επιμένει να το γράφει πολύ συχνά: Λοβέρδος λέγεται. Λοβέρδος. Χωρίς "μ". Ο Λομβάρδος που κάπου άκουσε στα τσαλαβουτήματά του, ήταν άλλος
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό στέκονται απέναντι στη "δημοκρατία" (λέγεται και καπιταλισμός) οι Βούλγαροι πολίτες, όπως καταγράφεται σε εκτεταμένες σχετικές έρευνες τρεις δεκαετίες μετά την πτώση των "σοσιαλιστικών" καθεστώτων.

Έρευνα του ινστιτούτου «Ανοικτή Κοινωνία» αποτυπώνει την αντιφατική στάση της βουλγαρικής κοινωνίας απέναντι στη δημοκρατία. Περίπου το ένα τρίτο των Βουλγάρων δεν θεωρεί τη δημοκρατία την καλύτερη μορφή διακυβέρνησης, ενώ εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική από τη δημοκρατία εξακολουθούν να είναι πολλοί αλλά τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 7%, φθάνοντας στο 45% των ερωτηθέντων.

Μια άλλη έρευνα, αυτή της «Ευρωπαϊκής Μελέτης Αξιών» καταγράφει ότι για περισσότερο από 82% των Βουλγάρων ερωτηθέντων η δημοκρατία είναι μια «πολύ καλή» ή «αρκετά καλή» μορφή διακυβέρνησης. Περισσότεροι από δύο τρίτα των ερωτηθέντων εξακολουθούν να είναι σίγουροι ότι τα βασικά πολιτικά τους δικαιώματα προστατεύονται, ενώ το 67% πιστεύει ότι δεν έχει πιθανότητα να γίνει θύμα αστυνομικής βίας.

Ωστόσο, από τις έρευνες προκύπτει ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία και η ισότητα όλων απέναντι στον νόμο παραμένει ένα μη ολοκληρωμένο σχέδιο στα μάτια της πλειοψηφίας των βουλγάρων πολιτών. Μεγάλες κοινωνικές ομάδες δεν αισθάνονται εκπροσωπημένες στα αιρετά όργανα του κράτους ή της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν είναι μέλη πολιτικών κομμάτων ή οργανώσεων. Σχεδόν το 80% δεν πιστεύει ότι οι νόμοι της χώρας ισχύουν εξίσου για όλους και μόνο το 8% πιστεύει το αντίθετο.

Καλά κρατούν ιδιώτευση και ρατσισμός…

Μόνο το ένα τρίτο αναγνωρίζει το ότι οι νόμοι είναι δίκαιοι, το 14% συμφωνεί με την άποψη ότι οι νόμοι είναι σαφείς και κατανοητοί, αλλά το 67% έχει την αντίθετη άποψη. Επίσης, οι διακρίσεις καλά κρατούν μεταξύ των Βουλγάρων. Για παράδειγμα, στις τοπικές εκλογές το 70% δεν θα υποστήριζε υποψήφιο δήμαρχο Ρομά, το 65% δε θα ψήφιζε ομοφυλόφιλο και το 63% Βούλγαρο πολίτη τουρκικής καταγωγής.

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι η συμμετοχή των πολιτών σε οργανωμένες μορφές δημόσιας ζωής παραμένει πολύ περιορισμένη και οι τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες δεν μετέχουν σε δημόσιες λειτουργίες. Εμπιστοσύνη στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εκφράζει σχεδόν το 22%, δυσπιστία το 30% των ερωτηθέντων, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό (48%) κρατά ουδέτερη στάση ή δεν έχει απαντήσει στην ερώτηση.