XanTheater

  • Έσπασε το ξανθιώτικο μονοπώλιο - Συνελήφθη 64χρονος στην Ελασσόνα που αυνανιζόταν δημόσια
  • Κόμβος αδέσποτων και όχι Σάρδεων - Παντού... σκυλάδικα στην πόλη
  • ...και την τρίτη μέρα παντελούς αδράνειας "κατά τας γραφάς", ξεκίνησαν μετρήσεις για τα δηλητήρια της πυρκαγιάς στον Χ.Υ.Τ.Α.!
  • Όλοι οι δρόμοι των διακινητών προσφύγων περνάνε πλέον από την Ξάνθη...
  • "Πουσταριά", φασισταριά και άλλες θλιβερές ιστορίες...
  • Ε, από τις 14 Δεκεμβρίου του 2015 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου του 2055, δεν το λες και... "κρατικό" το αεροδρόμιο της Καβάλας, όπως γράφουν κάποιοι στις ανακοινώσεις τους
  • Γιατί ο Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης δεν έχει γράψει ποτέ (ούτε μία φορά!) το όνομά του χωρίς να ακολουθείται από τον προσδιορισμό "μέλος της Ο.Γ.Ε.";
  • Επίκαιρο
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Ο Ερντογάν αξιοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη για να εδραιώσει την εξουσία του εφαρμόζοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου «αυτό το πραξικόπημα ήταν ευλογία Θεού».

Με την παράταση για πέμπτη φορά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, σχεδόν όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα που ήταν συνταγματικά κατοχυρωμένα παραβιάστηκαν. Το Α.Κ.Ρ. εισήλθε σε μεγάλη κρίση ακυβερνησίας. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μη μπορώντας να ασκήσει μια ισορροπημένη πολιτική, άρχισε να επιτίθεται στην αντιπολίτευση, σε όλους τους δημοκρατικούς φορείς, σε όλο τον λαό και κυρίως στους επαναστάτες.

Τι συνέβη στην Τουρκία όταν επιβλήθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Η απάντηση είναι ότι στην Τουρκία φυλακίζονταν κάθε μέρα τουλάχιστον 136 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, για 169.013 άτομα άρχισαν δικονομικές πράξεις, 50.510 άτομα φυλακίστηκαν, για 7.266 άτομα εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Στο δημόσιο αφαιρέθηκε το δικαίωμα στην εργασία για όποιον δεν ήταν με το Α.Κ.Ρ. και καθημερινά απολύονταν από τη δουλειά τους τουλάχιστον 304 άτομα. Συνολικά απολύθηκαν 111.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο.

Κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πραγματοποιήθηκαν 129.356 πράξεις διοικητικής εξέτασης που αφορούσαν δημόσιους υπαλλήλους και οι 111.240 απολύθηκαν οριστικά. Ο αριθμός είναι σίγουρα μεγαλύτερος, καθώς δεν δημοσιεύονται όλες οι απολύσεις στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ούτε γνωστοποιούνται όλες στα Μ.Μ.Ε.

Όσον αφορά στον τομέα της εκπαίδευσης, απολύθηκαν 33.000 εκπαιδευτικοί του δημοσίου και ταυτόχρονα αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης επαγγέλματος από 21.000 εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, 11.301 εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με την κατηγορία υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης. Από αυτούς οι 9.843 ήταν μέλη της Εκπαιδευτικής Ομοσπονδίας που υπάγεται στην K.E.S.K. Από τους 20.000 εκπαιδευτικούς στο Ντιάρμπακιρ, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι 4.314, από τους 900 στο Τούντζελι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι 504. Απολύθηκαν οριστικά 1.488 εκπαιδευτικοί μέλη της Εκπαιδευτικής Ομοσπονδίας. Απολύθηκαν 6.383 ακαδημαϊκοί και 1.200 άτομα από το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων. Επίσης, επειδή έκλεισαν κάποια πανεπιστήμια, 5.295 ακαδημαϊκοί έμειναν άνεργοι.

Αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος αυτοκτόνησαν τουλάχιστον 35 ανακρινόμενοι ή συγγενείς τους. Τέσσερις έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας. Οι οκτώ από αυτές έγιναν μέσα στις φυλακές ή όταν οδηγούνταν σε αυτές.

Συνελήφθησαν 216 δημοσιογράφοι και άλλοι 2.308 έμειναν άνεργοι. Έκλεισαν 180 φορείς ενημέρωσης μεταξύ των οποίων 31 τηλεοπτικοί σταθμοί, πέντε ειδησεογραφικά πρακτορεία, 62 εφημερίδες, δεκαεννιά περιοδικά, 34 ραδιοφωνικοί σταθμοί και 29 εκδοτικοί οίκοι. Ακυρώθηκαν οι δημοσιογραφικές ταυτότητες 715 δημοσιογράφων. 2.500 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι έμειναν άνεργοι.

Φυλακίστηκαν 13 βουλευτές του H.D.P. ( Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών- φιλοκουρδικό κόμμα)και ένας του C.H.P. (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα). Στο Κουρδιστάν φυλακίστηκαν 74 δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι του H.D.P. και με τις αλλαγές σε νόμους που έκανε η Κ.Η.Κ. διορίστηκαν επίτροποι σε 89 δήμους των οποίων οι δήμαρχοι ανήκαν στο H.D.P. και στο D.B.P.

Αμέσως μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έκλεισαν 1.435 σύλλογοι και 123 ιδρύματα.

Η πρώτη απόφαση για εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αφορούσε την απαγόρευση του στησίματος αντίσκηνου από τις 3 Μαΐου και μετά στους εργαζόμενους στον δήμο Avcılar. Τη δέκατη μέρα της αντίστασης των εργαζομένων στα καταστήματα "Tedi DiscountTekstil" η νομαρχία Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε την απεργία. Στις αποθήκες της "Tedi" στην Τούζλα τη δέκατη μέρα της απεργίας μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν δυνάμεις άμεσης επέμβασης και ΤΟΜΑ. Οι αστυνομικοί που έστησαν οδοφράγματα μπροστά στην αποθήκη δεν επέτρεψαν στους εργάτες να μπούνε μέσα. Στην περιοχή Cerattepe του Artvin, τις παραμονές της έκδοσης απόφασης ενάντια στις εργασίες εξόρυξης, οι νομαρχίες του Άρτβιν και της Ριζούντας απαγόρευσαν για ένα μήνα όλες τις δραστηριότητες, συγκεντρώσεις, ανακοινώσεις τύπου κλπ. Απαγορεύτηκε ακόμα και η συναυλία που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από το S.T.K. με στόχο τη διαμαρτυρία για τις εξορύξεις στην περιοχή. Η νομαρχία της Προύσας απαγόρευσε κάθε μορφή δράσης των εργαζομένων στην εταιρεία "MSC/Medlog Lojistik" που βρίσκεται στο Γκεμλίκ. Η συγκέντρωση της K.E.S.K. με σύνθημα «Υπερασπιζόμαστε την επιστροφή μας στην εργασία» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτώβρη, απαγορεύτηκε από τη νομαρχία της Άγκυρας η οποία προφασίστηκε λόγους «ασφαλείας». Στο Τσορλού απαγορεύτηκε η εκδήλωση των απολυμένων εργατών, επειδή μάζευαν υπογραφές, ώστε να μην εργαστούν την πρωτοχρονιά.

Έχουν προφυλακίσει τους απεργούς πείνας Nuriye Gülmen και Semih Özakça και συνέχισαν τις επιθέσεις, προσαγωγές, συλλήψεις και προφυλακίσεις των αλληλέγγυων σε καθημερινή βάση. Έστησαν οδοφράγματα γύρω από το άγαλμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να μην διαμαρτυρηθούν εκεί οι απολυόμενοι. Απαγόρεψαν σε αυτούς τον χορό, το τραγούδι, κάθε είδους συνθήματα σε ανοιχτό χώρο.

Με αυτές τις επιθέσεις το κράτος είχε στόχο να στείλει μήνυμα σε όλους τους αγωνιστές.

Η εκδήλωση με θέμα «Κανένα όνειρο δεν θα μείνει μισό» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στη μνήμη των δολοφονημένων στο Σουρούτς, στο Κουρδιστάν, απαγορεύτηκε από τη νομαρχία με αιτιολογία την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενώ τα αιτήματα των κατοίκων του Ρομπόσκι για απόδοση δικαιοσύνης συνεχίζονται, δεν δόθηκε άδεια να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που γινόταν κάθε Πέμπτη. Απαγορεύτηκε η εκδήλωση μνήμης για τους δολοφονημένους από επιχείρηση του ISIS στον σταθμό της Άγκυρας στις 10 Ιούνη 2015, όπου έχασαν τη ζωή τους πολλοί δημοκράτες. Παρά την απαγόρευση, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Τουρκίας έγινε προσπάθεια να πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να συλληφθούν όσοι συμμετείχαν και να υποστούν ανακρίσεις.

Με πρόφαση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα ασφαλείας, απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις στο "Reye Haq" που θεωρείται ιερός χώρος στο Τούντζελι. Η νομαρχία Άγκυρας απαγόρευσε τις εκδηλώσεις του aşure (είδος γλυκού με δημητριακά και σταφίδες) στους χώρους συνάθροισης. Απαγορεύτηκαν και οι εκδηλώσεις στη μνήμη του AzizDede, που θεωρείται οδηγητής της αλεβίτικης πίστης.

Απαγορεύτηκε η θεατρική παράσταση «Στο τραπέζι του ήλιου – Ο Νιαζίμ και ο Μπρέχτ» που διασκεύασε και διευθύνει ο ονομαστός ηθοποιός Γκέντζο Ερκάλ. Ο έπαρχος του Αδραμυτίου γνωστοποίησε ότι μέχρι την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αναβάλλεται η διεξαγωγή του διεθνούς φεστιβάλ ροκ που γίνεται κάθε χρόνο στο Ζεϊτινλί. Πολλές εκθέσεις ζωγραφικής και εκθέσεις φωτογραφίας δέχτηκαν επίθεση από οπισθοδρομικούς του Α.Κ.Ρ.

Σε πάρα πολλές πόλεις οι νομάρχες απαγόρευσαν τις ανακοινώσεις τύπου, τις συγκεντρώσεις, το μοίρασμα ενημερωτικών φυλλαδίων, τις πορείες στην Άγκυρα. Απαγορεύτηκε επίσης να τραγουδάς τα βράδια, να ανάβεις φωτιά και να χορεύεις.

Στις Κλειστές Γυναικείες Φυλακές Σμύρνης, η διεύθυνση του τμήματος Εκτέλεσης Ποινών και το προεδρείο Διοίκησης και Επόπτευσης, όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα δέχονται στις φυλακές βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και άλλα παρόμοια εκτός από το Έξοχο Κοράνι, το Ευαγγέλιο, την Παλαιά Διαθήκη και Ψαλμούς.

Απαγορεύτηκαν οι συναυλίες, οι δραστηριότητες στα εργαστήρια τέχνης και τα αμφιθέατρα, οι χορευτικές επιδείξεις και το Φεστιβάλ Τεχνών MSGSÜ.

Στο λύκειο θηλέων του Ερένκιοϊ, που λειτουργεί εδώ και εκατό χρόνια, έφτασε εγκύκλιος που απαγορεύει τον εορτασμό της παραδοσιακής ημέρας του πιλαφιού.

Το φασιστικό Α.Κ.Ρ., όσο και αν προσπαθεί να δείξει στον κόσμο ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε για τον αγώνα ενάντια στην FETÖ (Γκιουλενιστές), αποδεικνύεται ότι πρώτος στόχος του είναι οι επαναστάτες, οι προοδευτικοί και οι δημοκράτες. Ειδικότερα, το Λαϊκό Μέτωπο, εξαιτίας του αγώνα του κατά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, βρέθηκε στο επίκεντρο αυτών των φασιστικών επιθέσεων. Ταυτόχρονα με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το φασιστικό κράτος προχώρησε στο σφράγισμα των χώρων όπου δραστηριοποιούνταν οι φορείς του Λαϊκού Μετώπου. Όμως, μετά από κάθε επίθεση οι αγωνιστές του Μετώπου επανακτούσαν τον σφραγισμένο χώρο καθιστώντας αναποτελεσματικές τις φασιστικές επιθέσεις.

Η Ομοσπονδία Νεολαίας δέχεται εφόδους μια φορά κάθε δύο εβδομάδες. Γκρέμισαν τους τοίχους των γραφείων της και κατέστρεψαν όλα τα έπιπλα. Οι δικηγόροι του Νομικού Γραφείου του Λαού συνελήφθησαν και δεκατέσσερις από αυτούς φυλακίστηκαν. Επανειλημμένα έγιναν έφοδοι στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιντίλ όπου δραστηριοποιείται το επαναστατικό μουσικό συγκρότημα "Grup Yorum", του οποίου τα μέλη συνελήφθησαν. Οχτώ μέλη του παραμένουν φυλακισμένα μέχρι σήμερα. Μέλη του Λαϊκού Μετώπου απήχθησαν στη μέση του δρόμου, ερευνήθηκαν τα σπίτια τους, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Η εξουσία του Α.Κ.Ρ. έθεσε το Λαϊκό Μέτωπο στο στόχαστρο, γιατί ήταν το μοναδικό που αντιστάθηκε με όλες του τις δυνάμεις στην κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ήταν το Λαϊκό Μέτωπο που έστηνε οδοφράγματα στις γειτονιές, άνοιγε τα κτίρια που είχαν σφραγιστεί, οργάνωνε απεργίες πείνας. Κάθε στιγμή κρατούσε ζωντανό το πνεύμα της αντίστασης εξουδετερώνοντας την κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

πηγή