INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Η 1η Γιορτή Κάνναβης στην Ξάνθη

Με ενημερωτική εκδήλωση (18.00) και συναυλία από το μουσικό σχήμα “Κακό συναπάντημα” διοργανώνεται την Παρασκευή 11 Μαΐου στα προκατ του Δ.Π.Θ. η 1η Γιορτή Κάνναβης – Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο παραγωγός-μεταποιητής βιομηχανικής κάνναβης Βαγγέλης Ματράκας, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Ματράκα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης Κωνσταντίνος Σύρος. Υποστηρικτές της γιορτής είναι οι Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος “Αντίκας”, Πολιτιστικός Σύλλογος “Neolai®a”, στέκι “Kardelen”, ΚοινΣΕπ “North Hellenic Agrocannabis”, KοινΣΕπ “Canncurecollective”, “Sputnik magazine”, “Kannevia” – Industrial hemp products, Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης.

Σε σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα σημειώνονται τα ακόλουθα:

Η κάνναβη είναι αυτή την στιγμή είναι η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία παγκοσμίως με εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες, ενώ αποτελεί ένα φυτό με πολλαπλές ιδιότητες που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο χιλιάδες χρόνια τώρα. Ωστόσο η παραπληροφόρηση γύρω από τις συνέπειές της στον άνθρωπο, με έντονα αντιεπιστημονικά κριτήρια, αποτέλεσε κομβικό στοιχείο των πολιτικών απαγόρευσης της τα τελευταία περίπου ογδόντα χρόνια. Η κατάχρηση κάθε ουσίας προκαλεί βλάβη, όμως η κάνναβη είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχει πολύ λιγότερο βλαβερές επιδράσεις στον άνθρωπο, σε σχέση με τις νόμιμες ουσίες (τσιγάρο, αλκοόλ, συνταγογραφούμενα φάρμακα).

Τα προηγούμενα χρόνια διάφορες χώρες παγκοσμίως προχώρησαν στην αποποινικοποίηση και ρύθμιση της νόμιμης χρήσης κάνναβης, με τα θετικά αποτελέσματα να είναι πλέον τεκμηριωμένα από επιστημονικούς φορείς. Αυτή η κατάσταση αποτέλεσε αφετηρία έτσι ώστε σε όλο τον κόσμο να αρχίζουν να εξαπλώνονται όλο και περισσότερο οι αντιαπαγορευτικές προσεγγίσεις, μιας και το μοντέλο απαγόρευσης και καταστολής είχε άκρως αρνητικά αποτελέσματα με αυξημένη χρήση ιδίως από τις νέες και τους νέους, ενώ άφηνε στο απυρόβλητο τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης.

Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι πρωτοβουλίες της πολιτείας σχετικά με τη νομιμοποίηση της κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης. Ήδη το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης και αξιοποίησή της στην βιομηχανία φαίνεται να έχει λάβει σάρκα και οστά, ενώ και οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα όσον αφορά στην καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων σε σχέση με την φαρμακευτική κάνναβη, χτίζουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και βοηθούν χιλιάδες ασθενείς.

Την ίδια στιγμή τόσο η Θράκη στο σύνολό της όσο και η περιοχή της Ξάνθης, έρχονται να συμβάλλουν καθοριστικά σε όλη αυτή την κατάσταση, με τις προοπτικές που ανοίγονται να είναι μεγάλες και να δημιουργείται η δυνατότητα τόνωσης της αγροτικής παραγωγής, αλλά και της καθοριστικής συμβολής έτσι ώστε ο νομός να γίνει πρωτοπόρος στον τομέα της καλλιέργεια κάνναβης. Βέβαια, η χρήση και κατοχή κάνναβης στην χώρα μας όπως και η καλλιέργεια της, είναι ποινικοποιημένη (πλημμέλημα). Η ισχύουσα νομοθεσία αντιμετωπίζει τους χρήστες ως εγκληματίες με μια σχετική επιείκεια πλέον. Η κατάσταση αυτή όμως δεν είναι αρκετή. Απέναντι στις συντηρητικές φωνές είναι αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα η νομιμοποίηση της κάνναβης και να αφήσουμε πίσω αυτό το αποτυχημένο και αναχρονιστικό μοντέλο απαγορεύσεων.

Η 1η γιορτή κάνναβης στην Ξάνθη γίνεται ενάντια σε όλες τις απαγορεύσεις και ενάντια σε όλους τους εθισμούς. Τάσσεται ενάντια σε κάθε ναρκο-κουλτούρα, ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών, ενάντια στην καταστολή των ελευθεριών και τη βία, ενάντια στην ύπνωση, την πολυτοξικομανία, την αλόγιστη, εγωπαθή και υπερβολική χρήση ουσιών κάθε λογής και εκφράζει το δικαίωμα για μια πιο ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία.

Σε καμία περίπτωση σκοπός μας δεν είναι η διαφήμιση της χρήσης ουσιών. Αντίθετα, στόχος μας είναι η ενημέρωση της κοινωνίας της Ξάνθης για τις πολλαπλές ιδιότητες και χρήσεις της κάνναβης, η διεκδίκηση αντιαπαγορευτικών πολιτικών και η μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο καλούμε κάθε νέα και νέο, πολιτιστικούς συλλόγους, εγχειρήματα και δομές αλληλεγγύης, καλλιτέχνες, να συνεισφέρουν ώστε να γίνει η 1η γιορτή κάνναβης στην Ξάνθη πραγματικότητα. Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη και δεν υπάρχει λογική κέρδους αφού όλες οι δομές και υποστηρικτές συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

 

Σχετικά άρθρα

Η κοπή πίτας του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης

Super User

Αναβολή για την Τετάρτη στις εργασίες της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.

Super User

Μαθήματα γραφής «Braille» στην Ξάνθη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies