INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ο γραμματέας του ΣυΡιζΑ εφ’ όλης της ύλης

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στο indexanthi.gr ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΣυΡιζΑ, κάνοντας εκτενή απολογισμό του προηγούμενου διαστήματος (κυρίως στα αυτοδιοικητικά πράγματα) και απαντώντας ή σχολιάζοντας όλα όσα άπτονται της επικαιρότητας.

Από τη μακρά συνομιλία μας προτιμήσαμε να παραθέσουμε όσα ο ίδιος είπε, χωρίς κανένα σχολιασμό ή παρέμβαση από μέρους μας (πέρα από τους τίτλους), ώστε να αποτυπωθεί αυτούσιος ο λόγος του και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Τέλος στη μακρόχρονη αλλά ατελέσφορη συνεργασία ΣυΡιζΑ – Ανταμπούφη

 • Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για εμάς σε τοπικό επίπεδο, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ειδικά στην Ξάνθη. Δεν θ’ αλλάξουν ούτε θα μπορέσουν να γίνουν καλύτερα στο δημοτικό κομμάτι. Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε νέα δημοτική οργάνωση που θα βασιστεί σε νέους ανθρώπους. Θα βοηθήσει πολύ ο Νίκος Ανταμπούφης στον πρώτο χρόνο και μετά νομίζουμε ότι θα παραδώσει τα ηνία σε κάποιους άλλους.
 • Ο σημερινός είναι ένας δήμαρχος του 25%, αυτός είναι ο δήμαρχος της Ξάνθης. Από εκεί και πέρα δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό πήρε και ο Μπένης, ενώ εμείς… πατώσαμε. Πήραμε ένα ποσοστό δυσανάλογο με την προοπτική και τη δυναμική που έχει ο ΣυΡΙζΑ. Αναγνωρίζω ότι το λάθος ήταν εξαρχής δικό μας. Σίγουρα η τοπική κοινωνία λειτουργεί εντελώς διαφορετικά στις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο εμείς δεν ανταποκριθήκαμε σ’ αυτό που ήθελε ο κόσμος: ένα νέο πρόσωπο που θα φέρει κάτι διαφορετικό. Δεν το κάναμε και το πληρώσαμε. Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση και να κάνουμε κάτι διαφορετικό, πρέπει να δουλέψουμε από σήμερα με στόχο την επόμενη πενταετία.
 • Τέλος, θεωρούμε ότι ήταν πολύ καλή κίνηση αυτή που για πρώτη φορά έγινε στον δήμο Αβδήρων. Μια παρέμβαση που δημιουργεί συνθήκες για καλύτερη οργάνωση. Θα γίνει κομματική οργάνωση, θα συγκροτηθούν γραφεία σε Γενισέα και Σέλερο και θα υποστηριχτεί και ο Νίκος Καλιαμπάκας στην παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο. Βλέποντας και κάνοντας…

«Δεν θα φτάσουμε στο ποσοστό των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά ούτε και στο δέκα τοις εκατό»

 • Ο ΣυΡιζΑ έχει κεφαλαιοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι του ποσοστού που πήρε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε στο ποσοστό εκείνων των εκλογών κι αυτό γιατί πλέον η μειονότητα δεν θα αφεθεί στην τύχη της. Εμείς δεν κάναμε καμία συμφωνία με το τουρκικό προξενείο ή άλλους για να πάρουμε αυτό το ποσοστό, κάτι που είναι γνωστό. Όμως αυτή τη φορά δεν θα μας αφήσουν να το κάνουμε, ακόμη κι αν το θέλαμε.
 • Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ έχει αποδείξει ότι είναι βουλευτής όλων και όχι μόνο της μειονότητας. Αυτό θα εκτιμηθεί από τον κόσμο, ακόμη κι από ένα κομμάτι της μειονότητας που είδαμε ότι αντιστάθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι αριστεροί μειονοτικοί που ήθελαν να στηρίξουν τον ΣυΡιζΑ το έκαναν κι αυτό φάνηκε. Υπήρχε βέβαια το εκβιαστικό δίλημμα του D.E.B. Αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει και τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για μας, δεν θα είναι όμως εκείνα τα ποσοστά. Ούτε όμως νομίζω ότι θα είμαστε στο επτά ή δέκα τοις εκατό. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερα και σίγουρα διεκδικούμε την πρωτιά ως κόμμα.

Ο κόσμος χρειάζεται να βλέπει τον αυριανό πρωθυπουργό ότι μπορεί να συνδιαλλαγεί με τους πάντες για το συμφέρον της χώρας

 • Εγώ δηλώνω άθεος, ωστόσο πήγα στο Άγιο Όρος κι έμεινα έκθαμβος. Θα ξαναπήγαινα, εντυπωσιάστηκα, είδα αξιόλογους ανθρώπους που φοράνε ένα ράσο, επιστήμονες και άλλους που έχουν επιλέξει αυτό τον τρόπο ζωής. Η επίσκεψη δεν σημαίνει ότι ασπάστηκα τον χριστιανισμό από την αρχή και βρήκα τις ρίζες μου. Τις ξέρω, δεν περιμένω να μου τις βρει κανένας θεός. Αυτό έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν μια προσωπική επιθυμία του, ήταν γνωστό ότι θα πάει και δεν μας έκανε καμία εντύπωση. Μαζί του πήγαν και βουλευτές του ΣυΡιζΑ που πιστεύουν –και καλά κάνουν, είναι δικαίωμά τους- όμως ο Τσίπρας δεν πήγε να προσκυνήσει, δεν πήγε να παρακαλέσει τον θεό. Ο κόσμος χρειάζεται να βλέπει τον αυριανό πρωθυπουργό ότι μπορεί να συνδιαλλαγεί με τους πάντες για το συμφέρον της χώρας. Πήγε να δείξει ότι δεν έχει τέτοια κολλήματα κι αναστολές.

Κάλεσμα για… επαναπατρισμό στα στελέχη της ΔημΑρ

 • Για την εκλογή προέδρου, δεν θα τους βγουν οι 180 βουλευτές σε καμία περίπτωση, όσα χρήματα ή υποσχέσεις και να δώσουν στους αρκετούς που είναι έτοιμοι να ενδώσουν. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και ο πρώην σύντροφος Φώτης Κουβέλης τι θα κάνει τελικά. Πώς είναι δυνατόν ένας έξυπνος, έμπειρος, αριστερός άνθρωπος να μην δίνει λύση τώρα, λέγοντας όχι –γιατί αυτό θα έπρεπε να πει- δεν κατεβαίνω; Είναι εντυπωσιακό! Και λυπηρό γι’ αυτόν και τη ΔημΑρ, ένα κόμμα όπου υπάρχουν άξια στελέχη τα οποία θα πρέπει πλέον να επαναπατριστούν, γιατί από αυτό τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς…

«Όχι λύσεις σύντομα, αλλά δρομολόγηση διεξόδου από την κρίση»

 • Το μεγάλο στοίχημα είναι στο εθνικό κομμάτι και εκεί τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Βλέπουμε ένα τεράστιο σύστημα που αρχίζει να αντιστέκεται φανερά πλέον. Αντιμνημονιακοί δημοσιογράφοι (Τράγκας κ.α.) αναμοχλεύουν καταστάσεις και στήνουν με θράσος ένα μέτωπο απέναντι στον ΣυΡιζΑ. Νομίζω όμως ότι αυτό είναι θετικό για μας και ότι ο κόσμος ήδη το καταλαβαίνει. Δεν μπορούν να τον κοροϊδέψουν πλέον.
 • Ο ΣυΡιζΑ είναι έτοιμος από καιρό για εκλογές και έτοιμος όσο ποτέ να κυβερνήσει. Στις 14 Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα, κάτι που θα πρέπει να έχει κάθε σοβαρό κόμμα που θέλει να κυβερνήσει αυτή τη χώρα. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε κάνει μια τεράστια πρόοδο σ’ αυτό με το οικονομικό επιτελείο του οποίου ηγείται ο Γιάννης Δραγασάκης και τα πράγματα είναι σχεδόν έτοιμα. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι έχουμε μαγικές λύσεις. Ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει, τι και πώς μπορεί να γίνει. Νομίζω ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς θα μπορέσει σήμερα να δώσει τη λύση ίσως στα πολύ μεγάλα ζητήματα που έχουμε. Όχι σύντομα, αλλά πάντως μπορεί να δρομολογήσει μια διέξοδο από την κρίση. Θα φανεί αυτό σε λίγες μέρες…
 • Το πρόγραμμα είναι έτοιμο, το θέμα είναι πώς θα το κοινωνήσουμε στον κόσμο. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, γιατί πραγματικά υπάρχει μια υποστελέχωση στις οργανώσεις και είναι δύσκολο να φτάσει κάτι στον κόσμο.
 • Τέλος, πολλοί μάς κατηγορούν ότι έχουμε ανοίξει τις πόρτες και «μπήκαν τα λαμόγια του ΠαΣοΚ» και άλλα τέτοια. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, φιλτράρουμε όσους περνάνε. Μας προσέγγισαν πολλοί αλλά δεν έχουν έρθει πολλοί στο κόμμα.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Στη βουλή το κείμενο-αίτημα της Ε.Ι.Υ.Ε. Ξάνθης

Super User

Για την αναστολή λειτουργίας της “Sunlight”

Super User

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Λαϊκής Αντίστασης-Α.Α.Σ. Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies