INDEXANTHI.GR
Αυτοδιοίκηση

Παράδοση γραμματοθυρίδων στους δικαιούχους από τον δήμο Ξάνθης

Έπρεπε να περάσει πάνω από μια δεκαετία από τότε που ο δήμος Ξάνθης… σκέφτηκε να βάλει γραμματοθυρίδες και άρχισε το “πινγκ πονγκ” με τα ΕλΤα, καθώς και εννιά χρόνια από το ρεπορτάζ μας στην εφημερίδα “Θράκη” που παραθέτουμε παρακάτω, για να λυθεί το ζήτημα παράδοσης της αλληλογραφίας στους γύρω από την Ξάνθη οικισμούς (όχι σε όλους)!

Παραθέτουμε πρώτα (αυτούσιο) το σημερινό δελτίο τύπου του δήμου Ξάνθης:

Ο Δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ Ξάνθης και κατόπιν έγκρισης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ως Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας, υλοποίησε και προχώρησε στην τοποθέτηση γραμματοθυρίδων στον οικισμό της Δημοτικής Κοινότητας Ευμοίρου.

Τα σημεία τοποθέτησης των γραμματοθυρίδων είναι στους οικισμούς, Ευμοίρου, Παλαιάς Μορσίνης, Νέας Μορσίνης, Πετροχωρίου, Λεύκης και Λαμπρινού.

Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι συμπολίτες μας μπορούν να παραλάβουν τα κλειδιά των γραμματοθυρίδων, από την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, από το Δημοτικό Κατάστημα Ευμοίρου, όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Οι δικαιούχοι, προκειμένου να παραλάβουν κλειδί της γραμματοθυρίδας, θα πρέπει να προσκομίσουν έναν πρόσφατο λογαριασμό της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ) και την ταυτότητά τους.

Το συγκεκριμένο έργο συμβάλλει στην ομαλή διεκπεραίωση της αλληλογραφίας των συμπολιτών μας και στην απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της Δημοτικής Κοινότητας.

Το προ εννιά ετών ρεπορτάζ

Συλλέγουν υπογραφές οι κάτοικοι σε Εύμοιρο, Πετροχώρι, Λεύκη και Κιμμέρια για τις κακές ταχυδρομικές υπηρεσίες

-Μ. Στυλιανίδης: «Κι εγώ μαζί τους»!

-Αδυναμία δηλώνει ο Διευθυντής των ΕΛΤΑ Ξάνθης

-Χάνονται λογαριασμοί και προθεσμίες και όλα λειτουργούν εις βάρος των πολιτών

Στο «μη επέκεινα» έχει φτάσει η κατάσταση με τη διανομή της αλληλογραφίας στο Εύμοιρο ή –για να είμαστε ακριβέστεροι- με την εναπόθεσή της στο… καφενείο του οικισμού! Την ώρα που ο ανταγωνισμός στην πιάτσα φουντώνει και οι ιδιωτικές ταχυδρομικές υπηρεσίες αναβαθμίζονται κι εξελίσσονται διαρκώς, οι πρακτικές των ΕλΤα –παρά τις κινήσεις αποκρατικοποίησης των κερδοφόρων «Ταχυμεταφορών» και την είσοδο επενδυτών- θυμίζουν την μεταπολεμική ελληνική ύπαιθρο: τότε που ο ταχυδρόμος φώναζε ονόματα στο καφενείο ή άφηνε τα γράμματα στο… τηλεγραφείο.

Τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε, αφού εν έτει 2009 η ίδια ακριβώς εικόνα επικρατεί στο Εύμοιρο (και όχι μόνο)! Κάτι που κάνει τους κατοίκους να προχωρούν στη συλλογή υπογραφών ώστε να εγκαταλειφθεί αυτή η τριτοκοσμική τακτική. Γράμματα που παραπέφτουν και χάνονται, λογαριασμοί που λήγουν περιμένοντας απλήρωτοι, μια εικόνα που μάλλον δεν περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για το… δέκατο και προ δεκαετιών μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε δεν είναι μακριά ο καιρός που ο γράφων κατέθετε τις… προσωπικές εμπειρίες του από τις κάκιστες ταχυδρομικές υπηρεσίες μέσα στην Ξάνθη. Μπορεί η… κούραση κι η απογοήτευση να ανέστειλαν τις προσπάθειες, αλλά ακόμα η αλληλογραφία αφήνεται συχνά πάνω σε ρείθρα, πεταμένη σε αυλές ή κάτω από πόρτες… Κι ας έχουμε όλοι μας ωραία γραμματοκιβώτια, ας έχουμε και το άρθρο 19 του Συντάγματος που λέει ότι «το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο»…

Καίτοι το Εύμοιρο είναι τοπικό διαμέρισμα του δήμου Ξάνθης «για μας και την υπηρεσία μας είναι χωριό» δηλώνει ο προϊστάμενος των ΕλΤα Ξάνθης κ. Χρήστος Ουσταμπασίδης: «Και στα χωριά, υπάρχουν δυο-τρία σημεία που γνωρίζουν οι κάτοικοι και που εκεί παραδίδεται η αλληλογραφία. Άλλωστε εκεί δεν υπάρχουν οδοί και διευθύνσεις, για μας τα Κιμμέρια, το Πετροχώρι, η Λεύκη και η παλιά Χρύσα είναι χωριά»… Ο κ. Ουσταμπασίδης, παρακάμπτοντας τη δυσκαμψία και τα γνωστά προβλήματα προσωπικού που ταλανίζουν τα ΕλΤα και όχι μόνο, «πετάει το μπαλάκι» στον δήμο Ξάνθης: «Είπε να βάλει γραμματοθυρίδες ο δήμος πριν μερικά χρόνια, αλλά δεν προχώρησε το πράγμα». Ο ίδιος καταλήγει τονίζοντας ότι «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η κεντρική υπηρεσία μας δεν μπορεί να κάνει κάτι, οπότε δεν μπορεί ν’ αλλάξει και κάτι…».

«Ας “τραβήξουν” και καμιά μήνυση μήπως και συμμορφωθούν»!

Μάλλον δικαιολογημένη έρχεται η οργίλη αντίδραση του δημάρχου Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη: «Δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα, δεν πρόκειται για παράλειψη του δήμου και το μαρτυρεί και η σχετική αλληλογραφία. Εμείς παραχωρήσαμε χώρο για να κάνουν αυτά που λένε, να τοποθετηθούν δυο-τρία γραμματοκιβώτια σε κάποια σημεία. Κάναμε ενέργειες και από τα κεντρικά του ΕλΤα (σσ. Αθήνα) μας είπαν ότι θα το δουν αλλά και ότι… δεν έχουν προσωπικό. Τίποτε δεν προχώρησε, τα χρόνια πέρασαν κι αυτοί δεν έκαναν τίποτε…».

Ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι «το ταχυδρομείο διακινεί μια μερίδα της αλληλογραφίας, αφού υπάρχουν πλέον και οι ιδιωτικές υπηρεσίες» και συνεχίζει: «Αυτές γιατί πηγαίνουν κανονικά την αλληλογραφία; Επιχείρηση είναι και το ταχυδρομείο, ίσως να μην μπορεί να μοιράσει την αλληλογραφία από σπίτι σε σπίτι, αλλά κάπως θα πρέπει να το κάνει. Δεν μπορεί να μεταθέτουν τις ευθύνες σε άλλους, άλλωστε τα κεντρικά και η εδώ υπηρεσία είναι ένα και το αυτό μαγαζί…».

Όσον αφορά στην αγανάκτηση των κατοίκων και τη συλλογή υπογραφών, ο δήμαρχος δηλώνει «κι εγώ μαζί τους, ευχαρίστως να υπογράψω» και προσθέτει: «Ας “τραβήξουν” και καμιά μήνυση οι κάτοικοι, μήπως και συμμορφωθούν…».

 

Σχετικά άρθρα

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μύκης

Super User

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ.-Θ.

Super User

Παράταση στην καταγραφή για την παλιά πόλη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies