XanTheater

 • Για μεγάλο διάστημα δεν αναρτούσαν στη σελίδα του δήμου Τοπείρου. Από τις 9 Μαρτίου και μετά αναρτούν όπως να 'ναι!
 • Κανένα σχόλιο από τους εντεύθεν ομνύοντες στον "πρόεδρο"; Δεν συνέβη απολύτως τίποτε με τον Σαββίδη;
 • Καφρίλα: "Άγνωστοι" ξήλωσαν δέντρα που φύτεψε ο δήμος Ξάνθης στην Τσιμισκή!
 • ...κι όποιος γουστάρει, εισβάλει σε όποιες σελίδες του facebook (άλλων) βρει μπροστά του και διαφημίζει την πραμάτεια του. Σχετική ή άσχετη, ενδιαφέρουσα ή παγερά αδιάφορη, ορθογραφικά σωστή ή για γέλια
 • Ξανθιώτης δεν ανάρτησε καμία φωτογραφία και καμία αναφορά στο facebook για το χιόνι! Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία
 • Να και η εξήγηση που απέφυγε να δώσει ο δήμαρχος Μύκης
 • Οι δημότες Ξάνθης έχουν πλέον έξι χώρους για να ξεδίνουν από αυτά που δεν έχουν...
 • Αυτό το κατάπιαν αμάσητο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης. Ήρθε όμως και νέο...

Myblogs.gr

Την ακόλουθη ερώτηση με θέμα "Ζημιές από χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες στην Π.Ε. Ροδόπης" αναγκάστηκαν να υποβάλουν εκ νέου (αφού για άλλη μια φορά δεν έλαβαν απάντηση!) προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής:

Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας υπ’ αριθμό 5581/11.05.2017, σχετικά με τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες στην Π.Ε. Ροδόπης, η οποία παραμένει αναπάντητη από τον αρμόδιο υπουργό, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της. Η ερώτηση είναι η παρακάτω:

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε ακόμη μια φορά η χαλαζόπτωση στα χωριά Δύμη, Φωλιά του δήμου Ιάσμου –Ροδόπης και Σύμβολα του Δήμου Κομοτηνής στη Π.Ε. Ροδόπης. Πιο συγκεκριμένα στον οικισμό Δύμη, όπου η κερασοπαραγωγή αποτελεί σχεδόν την μοναδική καλλιέργεια των αγροτών της περιοχής, [μετά την σημαντική εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας, εξαιτίας της εφαρμογής του κανονισμού για τον καπνό στα πλαίσια της αντιαγροτικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ] , καταστράφηκε σχεδόν το σύνολο της παραγωγής των κερασιών που εκτιμάται σε πάνω από 500 τόννους, σηματοδοτώντας τεράστια απώλεια στο εισόδημα των κερασοπαραγωγών της περιοχής.

Στον οικισμό Φωλιά, όπου καλλιεργούνται κερασιές και καπνά, η κερασοπαραγωγή που εκτιμάται σε πάνω από 100 τόνους, καταστράφηκε επίσης εξολοκλήρου, με αντίστοιχες απώλειες στο αγροτικό τους εισόδημα. Στα Σύμβολα ζημιές προκλήθηκαν στα φυτώρια του καπνού. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των φτωχών χωριών της περιοχής και μάλιστα λίγο πριν τη συγκομιδή και ενώ έχουν γίνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα από τη μεριά των παραγωγών το προηγούμενο διάστημα, όταν μάλιστα η καταστροφή αυτή της παραγωγής έρχεται σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα εξανεμίζεται και από τα φορολογικά βάρη, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ) και τον ΕΝΦΙΑ.

Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια  στην αναμενόμενη παραγωγή & στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και - επιπλέον - δε διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Τη ίδια στιγμή μάλιστα, που το εισόδημα τους συνέχεια μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τα μέτρα “φοροληστείας” στο όνομα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

 • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην Π.Ε. Ροδόπης, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού;
 • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί;
 • Την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των φτωχομεσαίων αγροτών της Π.Ε. Ροδόπης;