INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Κλ. Ψωμακέλης: “Πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο από παιδιά ειδικής αγωγής”

Στα πλαίσια της σχολικής σύμπραξης «και εμείς μπορούμε», το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Γενισέας και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ξάνθης, προσκαλούν το κοινό στην έκθεση υλικού του Hydrobot.

Η έκθεση φιλοξενείται στην καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπνεργατών 9) από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 27 Απριλίου και είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες 18.00-20.30.

Το ειδικό σχολείο της Γενισέας (που υφίσταται από το 2001 και είναι από τα πρώτα που ιδρύθηκαν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου) ήταν μεταξύ των πενήντα σχολείων –όχι ειδικών- που υλοποίησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα στη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Το πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής «Hydrobot» του Ευγενίδειου Ιδρύματος και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (M.I.T.) έχει εφαρμοστεί επιτυχώς σε διακόσια σχολεία των Η.Π.Α., της Κύπρου και της Γαλλίας, ενώ το αποτέλεσμα της σπουδαίας προσπάθειας παρουσιάστηκε στο κοινό της Ξάνθης από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην ανοιχτή εκδήλωση των Γιορτών Νεολαίας.

Αψηφώντας τις αναπηρίες και τις ιδιαιτερότητές τους, τα παιδιά του ειδικού εκπαιδευτηρίου αλληλεπίδρασαν προς ένα κοινό σκοπό και έστεψαν την προσπάθειά τους με επιτυχία, ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή τους και κερδίζοντας ένα μεγάλο «μπράβο» από την τοπική κοινωνία. Το εγχείρημα στηρίχτηκε στο project με τίτλο «Και εμείς μπορούμε», με τους μαθητές να κατασκευάζουν ένα υποβρύχιο ρομπότ νερού τηλεκατευθυνόμενου οχήματος R.O.V. (Remotely Operated Vehicle) με σωλήνες PVC και με φθηνά κι εύκολα υλικά. Το project –που είχε ως στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για την τεχνολογία, τις επιστήμες και τις εφαρμογές τους- υλοποιήθηκε από ομάδα μαθητών του σχολείου, που συνέπραξαν με τον υπεύθυνο καθηγητή του προγράμματος Γεώργιο Παπαστεργίου και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Ξάνθης Παύλο Κουρτίδη.

«Είμαστε το μόνο σχολείο ειδικής αγωγής που συνεργάστηκε σ’ αυτό το πρόγραμμα με το Ευγενίδειο ίδρυμα, που έστειλε αυτό το πρότυπο ρομπότ σε κάποια σχολεία. Και είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται κάτι τέτοιο σε παιδιά ειδικής αγωγής», υπογραμμίζει ο διευθυντής του σχολείου Κλεομένης Ψωμακέλης σε παλιότερη συνομιλία μας και δηλώνει αναφορικά με το εγχείρημα: «Επτά παιδιά από την τρίτη και την πέμπτη τάξη δούλεψαν από τον Δεκέμβριο μέχρι λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, με υπεύθυνο του έργου τον καθηγητή πληροφορικής του σχολείου μας και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε. Το έργο δουλευόταν σε ειδικό χώρο που είχαμε διαμορφώσει, το σχεδίασαν όπως το φαντάζονται τα ίδια τα παιδιά, είδαν φωτογραφίες, δούλεψαν μαζί, έκαναν προτάσεις, έκοψαν, κόλλησαν, συναρμολόγησαν, είδαν πώς δουλεύει τεχνολογικά όλο αυτό και μετά από πολλές προσπάθειες ολοκληρώθηκε η κατασκευή. Αγοράσαμε με δικά μας έξοδα μια κάμερα υποβρύχιας λήψης και το μηχάνημα δούλεψε άριστα με τηλεχειρισμό. Το εφαρμόσαμε στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας, βλέπαμε τον πυθμένα και μαζεύαμε κέρματα από εκεί με ένα μαγνήτη».

Ο κ. Ψωμακέλης είχε τότε προαναγγείλει την έκθεση, που γίνεται «για να ενημερωθούν όσοι δεν το είδαν στην εκδήλωση της πλατείας».

 

Σχετικά άρθρα

Συγχαρητήριο μήνυμα Μελισσόπουλου

Super User

Ψήφισμα Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης

Super User

Απεργία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση την Παρασκευή

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies