INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Οι εκδηλώσεις του Ι.Θ.Τ.Π. στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης συμμετέχει στις Γιορτές Παλιάς Πόλης με τις ακόλουθες εκδηλώσεις και δράσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π» και τη σκηνή τέχνης και πολιτισμού «Νησάκι»:

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου

19.00 – Νησάκι: «Μικροί καλλιτέχνες… εν δράσει». Οι μικροί καλλιτέχνες (5-12 ετών) έρχονται σε επαφή με την έννοια της ομαδικής δημιουργίας και της εικαστικής έκφρασης. Σε ένα γόνιμο συνδυασμό και των δύο, μαθαίνουν να εξασκούν δεξιότητες που ενισχύουν την προσωπική, μαθησιακή και κοινωνική τους ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουν νέες εικαστικές τεχνοτροπίες, ανακαλύπτουν τη χρήση υλικών και οξύνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου

19.30 – Νησάκι: «Αφήγηση παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους». Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα φίλων που αγαπά τα λαϊκά παραμύθια έφτιαξε την ομάδα «ΠαραμυθοΘράκες». Από τότε ανταμώνουμε μικροί και μεγάλοι και αφηγούμαστε παραμύθια με τον δικό μας τρόπο και τη δική σας βοήθεια. Για να γίνει αφορμή το παραμύθι να ζήσουμε όλοι καλύτερα.

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου

20.00 – καπναποθήκη «Π»: Έκθεση ζωγραφικής-φωτογραφίας «Τα ωραία του Πέραν». Οι θυρεοί της νοσταλγίας, τα κολάζ των παιδικών αναμνήσεων, τα οικογενειακά κειμήλια και τα οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ γεμισμένα με πορτραίτα τραβηγμένα σε φωτογραφικά στούντιο μιας άλλης εποχής, τα ρωμαίικα σχολεία και οι εκκλησίες, τα εμπορικά καταστήματα και τα ζαχαροπλαστεία, οι χρησιμοποιημένοι χάρτες και τα μικρά αναμνηστικά αντικείμενα–τρόπαια των επίμονων περιηγήσεων, οι καθημερινές εικόνες, οι μυρωδιές και οι ήχοι, η ζωή εν γένει που διαπλέκεται τόσο στενά με την ιστορία ενώ ολοένα αλλάζει, όλα αυτά και πολύ περισσότερα αποτελούν την πολύτιμη παρακαταθήκη των «Ωραίων του Πέραν» που επιχειρούν αποσπασματικά ίσως αλλά ευφραντικά αυτοαναφορικά να ανακαλέσουν και να αφηγηθούν οι δεκαπέντε συμμετέχοντες σ’ αυτή τη μαγική διαδρομή. Εικαστικοί: Όλγα Αλεξοπούλου, Νίκος Βατόπουλος, Τάσος Βενετσανόπουλος, Ειρήνη Βογιατζή, Ανδρέας Γεωργιάδης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Ένη Κούκουλα, Αλέξανδρος Μασσαβέτας, Γεύσω Παπαδάκη, Πάρις Πετρίδης, Κωνσταντινος Πίττας, Βαγγέλης Πουλής, Βιργινία Φιλιππούση

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου

19.00 – Νησάκι: «Ταξίδι γνωριμίας με την Ευρώπη». Τα παιδιά (7-12 ετών) έχουν τη δυνατότητα με τη μορφή παιχνιδιού και με την ενεργή συμμετοχή τους να μάθουν και να κατανοήσουν τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς λειτουργεί, για το ευρώ, για τις χώρες και τις γλώσσες της, την πολυμορφία της, τα δικαιώματά μας και πολλά άλλα. Χάρτες, σημαίες, σύμβολα, ζωγραφιές, παιχνίδια και κουίζ, κάνουν τα παιδιά μια ομάδα. Με το παιχνίδι κεντρίζεται το ενδιαφέρον των παιδιών και έτσι αυτά αποκομίζουν γνώσεις και εξοικειώνονται με την έννοια της Ευρώπης από μικρά.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου

19.00 – Νησάκι: «Ο Δικαιωματούλης και το μαγικό φίλτρο της αγάπης». Ένας δράκος, ο Φαταούλας, κλέβει τα όνειρά των παιδιών. Η νεράιδα της δικαιοσύνης αναλαμβάνει δράση και με τον βοηθό της τον Δικαιωματούλη προσπαθεί να τους χαρίσει ξανά το χαμόγελο. Σε αυτή τη δύσκολη αποστολή καλούνται τα παιδιά (5-9 ετών) όλου του κόσμου να βοηθήσουν. Τι λέτε, θα καταφέρουν όλοι μαζί να αλλάξουν τον Φαταούλα; Αν όλα τα παιδάκια του κόσμου ενωθούν και υπό την καθοδήγηση του Δικαιωματούλη κάνουν μια μεγάλη αγκαλιά στον κακό μας δράκο, ίσως κάτι να αλλάξει. Η αφήγηση και η δραματοποίηση του παραμυθιού θα γίνει από τις ίδιες τις συγγραφείς-εκπαιδευτικούς Μαρία Θεοχάρη και Στέλλα Μαβίδου

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου

19.00: «Ξενάγηση στα χάνια της παλιάς Ξάνθης». Θεματική ξενάγηση στην παλιά Ξάνθη με επαγγελματία ξεναγό και γνωριμία με τα παλιά χάνια (ξενοδοχεία) και μέσα από αυτά με την ιστορία της πόλης. Η διάρκεια της ξενάγησης είναι μιάμιση ώρα. Δηλώσεις συμμετοχής στην ξεναγό Νατάσα Μιχαηλίδου στα τηλέφωνα 6976 478073 και 25410 91973. Η ξενάγηση επαναλαμβάνεται για οργανωμένες ομάδες καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών κατόπιν συνεννόησης. Κόστος συμμετοχής: τρία ευρώ.

 

Σχετικά άρθρα

Βιβλιοπαρουσίαση στην καπναποθήκη “Π”

Super User

Έκθεση ζωγραφικής στην καπναποθήκη “Π”

Super User

Αυτή την εβδομάδα στη Φ.Ε.Ξ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies