INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Θύματα κακοποίησης ακόμα και από την οικογένειά τους πολλοί ηλικιωμένοι

Παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο και σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία αποτελεί η κακοποίηση ηλικιωμένων ατόμων, ενώ η συχνότητα εμφάνισής της προβλέπεται να αυξηθεί καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ταχεία γήρανση του πληθυσμού, επισημαίνουν οι ειδικοί με αφορμή τη σημερινή (15 Ιουνίου) παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης κατά της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων.

Στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται από τον Ο.Η.Ε. δείχνουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός των ατόμων ηλικίας εξήντα ετών και άνω θα υπερδιπλασιαστεί, από 542 εκατομμύρια το 1995 σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια το 2025. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό – 5η θέση παγκοσμίως.

Επίσης, στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 4-6% των ηλικιωμένων ατόμων έχουν βιώσει κάποια μορφή κακομεταχείρισης στην κατοικία τους, από ανθρώπους της οικογένειάς τους ή από ανθρώπους υπεύθυνους για τη φροντίδα τους. Αρκετά συχνά, προβλήματα κακοποίησης και παραμέλησης ηλικιωμένων ατόμων διαπιστώνονται και σε χώρους φορέων και δομών παροχής υγειονομικής περίθαλψης προνοιακής και κοινωνικής φροντίδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, λίγα περιστατικά γίνονται γνωστά και αυτό συμβαίνει επειδή τα ηλικιωμένα άτομα αρνούνται να καταγγείλουν την κακοποίηση, φοβούμενα την εκδικητικότητα του δράστη. Σε πολλά μέρη του κόσμου, η κακοποίηση των ηλικιωμένων ατόμων θεωρείται ως επί το πλείστον μια ιδιωτική υπόθεση. Ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού, να υποτιμάται και να αγνοείται από κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κακοποίηση των ηλικιωμένων ατόμων μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, όπως σωματική, ψυχολογική ή συναισθηματική, σεξουαλική και οικονομική κακοποίηση, μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα εκούσιας ή ακούσιας παραμέλησης. Περιπτώσεις κακομεταχείρισης ατόμων τρίτης ηλικίας που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως είναι τραυματισμοί, αφυδάτωση, απώλεια βάρους, πλημμελής εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής, ασυνήθιστη συναισθηματική συμπεριφορά, ξαφνικές αλλαγές σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή διαθήκες. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές σωματικές βλάβες και μακροπρόθεσμες ψυχολογικές συνέπειες.

Η μελέτη ABUEL (Κατάχρηση και υγεία των ηλικιωμένων στην Ευρώπη) που έγινε στην Ε.Ε. το 2009 και εξέτασε αστικούς πληθυσμούς σε επτά χώρες της Ε.Ε. περιλαμβάνοντας και την Ελλάδα, έδειξε ότι το 19,4% των ηλικιωμένων υπέφεραν από ψυχική κακοποίηση, το 2,7% από σωματική, το 0,7% από σεξουαλική κακοποίηση, ενώ το 3,8% από οικονομική κακοποίηση και το 0,7% από τραυματισμούς. Το 30% των ανθρωποκτονιών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια οφείλεται στη γεροντική κακοποίηση, ενώ οι θάνατοι που προκύπτουν από υποσιτισμό ή αφυδάτωση είναι άγνωστοι. Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το 70% των δραστών της κακοποίησης είναι μέλη της οικογένειας ή του στενού περιβάλλοντος του ηλικιωμένου ατόμου.

Υπό το φως όλων των παραπάνω και με το μήνυμα «Μπορούμε να σταματήσουμε την κακοποίηση των ηλικιωμένων» η παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης κατά της κακοποίησης των ηλικιωμένων (15/6) στοχεύει στην αναγνώριση, σε παγκόσμιο επίπεδο, του προβλήματος της σωματικής, συναισθηματικής και οικονομικής κακοποίησης των ηλικιωμένων ατόμων, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η ανάπτυξη «φιλικών» πολιτικών που προωθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, παρέχοντας τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να συνεχίσουν να είναι παραγωγικοί και κοινωνικά ενταγμένοι πολίτες.

πηγές: health.in.gr, Α.-Μ.Π.Ε.

 

Σχετικά άρθρα

Σφάζουν μαύρα ανθρωπάκια για να έχουν playstation άσπρα ανθρωπάκια

Super User

Καμπανάκι του Π.Ο.Υ. για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Super User

Γιατί πέτυχαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στη Γερμανία;

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies