INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας υγροτόπων

Με θέμα “Υγρότοποι: η φυσική ασπίδα ενάντια στις καταστροφές” τιμάται η παγκόσμια ημέρα υγροτόπων την 1η Φεβρουαρίου (09.30) στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και στις 3 Φεβρουαρίου (10.00) στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν!

  • Παρουσίαση των αξιών των υγροτόπων
  • Δημιουργία ιστορίας comic από τα παιδιά και παρουσίασή της
  • Ανάλυση pH στον υγρότοπο
  • Παρατήρηση πουλιών.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική επίσκεψη στο 2ο δημοτικό σχολείο Κρηνίδων.

Η παγκόσμια ημέρα υγροτόπων καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, ώστε να υπενθυμίζει την υπογραφή της συνθήκης “Ramsar” το 1977 στο Ιράν, με σκοπό την προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων. Στη συνθήκη συμπεριλαμβάνονται 1.524 υγρότοποι σε όλο τον κόσμο, όπως λίμνες ποτάμια, έλη, εκβολές, τεχνητές λίμνες, λιμνοθάλασσες κ.α., με συνολική έκταση πάνω από 520 εκατομμύρια στρέμματα. Στη χώρα μας βάσει της παραπάνω συνθήκης προστατεύονται έντεκα υγρότοποι: το δέλτα Έβρου, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, η λίμνη Κερκίνη, το δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, η λιμνοθάλασσα Κοτύχι, η λίμνη μικρή Πρέσπα, το δέλτα Νέστου, οι λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα και το σύμπλεγμα των θρακικών λιμνοθαλασσών που συνθέτουν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας θα γιορτάσει αυτή την ημέρα, διοργανώνοντας εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Το φετινό σύνθημα των εκδηλώσεων είναι «Υγρότοποι: Η φυσική ασπίδα ενάντια στις καταστροφές», δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να ανακαλύψουμε στην πράξη τα οφέλη που προσφέρουν οι υγρότοποι στον πλανήτη και στους ανθρώπους και παράλληλα να καταλάβουμε ότι η προστασία των περιοχών αυτών είναι πλέον επιβεβλημένη.

Οι υγρότοποι προσφέρουν πόσιμο νερό, συμβάλουν στη γεωργία, σφύζουν από βιοποικιλότητα, αντιμάχονται στην κλιματική αλλαγή, παρέχουν τα απαραίτητα προϊόντα και αγαθά για την επιβίωση μας. Μπορείτε να φανταστείτε ένα μέλλον χωρίς τους υγροτόπους;

Σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση “Ramsar”, το 64% των υγροτόπων του κόσμου έχουν εξαφανιστεί από το 1900 έως σήμερα. Δυστυχώς και στη χώρα μας οι υγρότοποι υποβαθμίζονται καθημερινά με αλλαγές στο υδρολογικό τους καθεστώς, με αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων τους, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών κυρίως αποβλήτων, αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας, λαθροθηρία και λαθροϋλοτομία. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί υγρότοποι και τα οποία υποβαθμίζουν τη μοναδική οικολογική τους αξία.

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της χώρας με 23 λιμνοθάλασσες και λίμνες, είναι δίπλα μας. Ας συμμετάσχουμε όλοι ενεργά στον εορτασμό και ας το επισκεφτούμε!

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Η ατζέντα της ημέρας

Super User

Ο χορός του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης

Super User

Ο Ηλίας Μιχαηλίδης για την περιοχή του Νέστου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies