"Πολιτική και προσωπική ζωή" – Marshal Coleman, "Εναλλακτικές εκδόσεις", σελίδες 179

Ξεκινώντας από την εμπειρία του γυναικείου κινήματος, το βιβλίο διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην προσωπική και την πολιτική ζωή. Απαντά στα δικά μας καθημερινά προβλήματα αναφορικά με τον συνδυασμό προσωπικού και πολιτικού, οικείων και δημόσιων σχέσεων.

Ενάντια στην παλιά επισημότητα αλλά και ενάντια στην ψευτοοικειότητα του καθημερινού, ο Marshal Coleman καταθέτει σκέψεις δοκιμασμένες αλλά και πρωτότυπες. Απόψεις που ξεπερνούν τον παλιό κομφορμισμό αλλά και τον νέο κομφορμισμό… του αντικομφορμισμού, τη μόδα των νέων κινημάτων. Ένα βιβλίο που απευθύνεται στους ανθρώπους που έχουν επίγνωση της πολιτικής διάστασης της ζωής, αλλά και στους ανυποψίαστους, που τους εισαγάγει στην πολιτική σκέψη μέσω της καθημερινής συμπεριφοράς.

"Με το να λες ότι η προϋπόθεση λύσης των προβλημάτων στις σχέσεις είναι η ανατροπή των καπιταλιστικών και πατριαρχικών σχέσεων, δίνεις στον εαυτό σου μιαν ατράνταχτη δικαιολογία για να μην κάνεις τίποτε για την προσωπική ζωή σου", γράφει. Ο συγγραφέας ρίχνει ματιές στο γενικό, στο προσωπικό, αλλά και στο ειδικό. Μιλά για τον χώρο του ανθρώπου (ιδιωτικό και δημόσιο), για τις πόλεις, τις σχέσεις, την ταύτιση αλλά και την απόσταση προσωπικού και πολιτικού. Απομυθοποιεί τη μονοδιάστατη πρακτική της πολιτικής αλλά και τον αντίποδά της, την ανυποψίαστη ιδιώτευση.

Το βιβλίο θέτει σοβαρά ερωτήματα για τη θέση και τις σχέσεις μας, καθώς και για τις πρακτικές μας μέσα στους χώρους και στις λειτουργίες. "Είναι πιο σημαντικό να ξέρεις πώς ζει ο κόσμος, απ’ όσο το τι σκέφτεται” γράφει ο Coleman, ζητώντας πλατιά συμμετοχή των ανθρώπων στα κοινά και καταλήγοντας πως “πραγματική δημοκρατία σημαίνει τη συμμετοχή περισσότερων στη λήψη αποφάσεων, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας".

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas