"Τα ψευδώνυμα" - Λεωνίδας Χρηστάκης, εκδόσεις "Δελφίνι", σελίδες 158

Κυριαρχεί η εντύπωση πως μερικοί άνθρωποι του πνεύματος έγιναν γνωστοί με τη χρήση, όχι του ονόματός τους, αλλά κάποιου ψευδώνυμου. Όλοι μας γνωρίζουμε μερικούς και φανταζόμαστε ότι υπάρχουν και κάμποσοι ακόμα. Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει πως οι κάτοχοι ψευδωνύμων -κυρίως στον γραπτό λόγο- δεν ήταν μερικοί, αλλά μερικές χιλιάδες! Και τα ψευδώνυμα πολύ περισσότερα (δείτε και εδώ)!

Μια ακόμη από τις επίπονες και εξαιρετικές δουλειές του αείμνηστου, γεννημένου στη Θεσσαλονίκη Λεωνίδα Χρηστάκη, που έχει καταθέσει τόσο σπουδαίο έντυπο (και όχι μόνο) έργο, διευρύνοντας κατά πολύ τους ορίζοντες πολλών. Ο συγγραφέας παραθέτει όλα όσα μπορούν να αφορούν στα ψευδώνυμα και στη χρήση τους. Τη σκοπιμότητα, το βάρος τους, τις ιδιαιτερότητες, τη χρήση, ακόμη και τη νομική κάλυψή τους. Και, φυσικά, παραθέτει έναν απέραντο κατάλογο ψευδωνύμων που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από λογοτέχνες κι ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Αναγάγοντας το βιβλίο σε χρήσιμο εργαλείο για τους ασχολούμενους με τη λογοτεχνία και τις τέχνες, αλλά και για εκείνους που θα επιθυμούσαν να μάθουν ποιοι πνευματικοί άνθρωποι κρύβονται πίσω από γνωστά ή λιγότερο γνωστά ψευδώνυμα.

Η λίστα των ψευδωνύμων είναι πραγματικά ατελείωτη και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρησιμοποιήσει όχι ένα, αλλά ακόμη και δεκάδες ψευδώνυμα, για πολλούς και διάφορους λόγους που αναλύονται κι αυτοί στις σελίδες αυτού του σπουδαίου έργου. Από τον Οδυσσέα Ελύτη ως τον Ντίνο Χριστιανόπουλο κι από τον Κώστα Λαχά ως τον Ιόλα και τον Μίκη Θεοδωράκη, ο κόσμος των ψευδωνύμων απλώνεται αποκαλυπτικός μπροστά στα μάτια του αναγνώστη και φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές προσώπων και πραγμάτων της πνευματικής ζωής.

(αφορμής δοθείσης περί τα ψευδώνυμα, ρίξτε μια ματιά και εδώ)

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas