"Εμπρός στον έτσι που χάραξε ο τέτοιος" - Γιάννης Δημαράς, εκδόσεις "Κάκτος", σελίδες 178

Μέρες Πολυτεχνείου πέρασαν, να λοιπόν κι ένα επίκαιρο βιβλίο που ανοίγει με τη φράση "ένα γέλιο θα σας θάψει" (προς ευνόητους αποδέκτες). Ένα βιβλίο που φωτογραφίζει κυριολεκτικά και μεταφορικά μια άλλη πλευρά μιας άλλης εποχής. Και που ο τίτλος του αποτελεί παράφραση (και σκώμμα) του φιλολογικού τελικά αιτήματος "Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης".

Το χιούμορ, μέγιστο των αντιεξουσιαστικών όπλων απέναντι στον ορθολογισμό, στα στερεότυπα και στη στειρότητα, συνθέτει αυτό το πολύ καλό ιστορικό απάνθισμα του (επίσης πολύ καλού τότε) Γιάννη Δημαρά. Παρουσιάζονται εδώ τα συνθήματα εκείνης αλλά και μεταγενέστερων εποχών, συνθήματα γραμμένα σε παντοειδείς επιφάνειες (από τοίχους σπιτιών και πεζοδρόμια, μέχρι πίνακες αιθουσών και τουαλέτες). Παρουσιάζεται παράλληλα και η ιστορία της εποχής, οι συνελεύσεις, οι ζυμώσεις, οι αντιπαραθέσεις, ο κόσμος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και η κοινωνία. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλη τη χώρα, πλούσιο βιβλίο-έρευνα που παραθέτει με έξυπνο τρόπο τη σκέψη και έκφραση των… ανταρτών του χιούμορ.

Μερικά από τα ευφάνταστα, υπέροχα και διαχρονικά συνθήματα: "Το ένα κόμμα δέρνει τ’ άλλο και τα δυο το κίνημα", "Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του", "Όταν σας εξετάζουν, ν’ απαντάτε με ερωτήσεις", "Τα οδοφράγματα της επιθυμίας, θα έχουν σαν απάντηση την επιθυμία των οδοφραγμάτων", "Ησυχία! Κάποιοι μπορεί να σκέπτονται", "Η προοπτική του να χαρώ το αύριο, δεν με απαλλάσσει από τη θλίψη του σήμερα", "Κάτω η αισθητική των λευκών τοίχων" και "Τελευταία είμαστε όλοι με μια επαναστατική λέξη στο στόμα: Εε…".

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas