XanTheater

 • Την ημέρα και ώρα των συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου θεώρησε καταλληλότερη για να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης!... Τελικά τα "μάζεψε" ή το "μάζεψαν" κάποιοι
 • Κουράγιο παιδιά
 • ...ναι, αλλά φτιάχνουν δρόμους!
 • Για την τρομερή ποιότητα της ασφάλτου που στρώθηκε στην 28ης Οκτωβρίου, θα τα πούμε μετά τα πρωτοβρόχια...
 • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
 • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς οι φοιτητές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα που προκύπτουν από την πολιτική της υποχρηματοδότησης την οποία συνεχίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. από εκεί που την άφησε ο ΣυΡιζΑ.

Μεταξύ άλλων προβλημάτων έχουμε έρθει αντιμέτωποι πολλές φορές με το μεγάλο ζήτημα της σίτισης σε ότι αφορά συνολικά την επαρκή ποιοτική σίτιση των φοιτητών, αλλά και με την προσπάθεια των Κυβερνήσεων να μειώσουν τους δικαιούχους σίτισης, για να περικόψουν ακόμα περισσότερο της δαπάνες για τις φοιτητικές παροχές, να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στους εργολάβους να πλουτίζουν στις πλάτες μας.

Σήμερα η όλη αυτή η επίθεση που δεχόμαστε οι φοιτητές στα δικαιώματα μας, εκφράστηκε με την εκβιαστική κίνηση του εργολάβου που έχει αναλάβει τη σίτιση μας, να κλείσει τη λέσχη μέχρις ότου να δεχτούμε τις λίστες σίτισης! Μάλιστα με εντολή του εργολάβου σήμερα το μεσημέρι απέσυραν τους μάγειρες και τους απαγόρεψαν να μοιράσουν φαγητό στους φοιτητές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να σαρώσει και το τελευταίο δικαίωμα φοιτητών και εργαζόμενων που δεν πρόλαβε να αποτελειώσει ο  ΣΥΡΙΖΑ!

Η εναλλαγή κυβέρνησης μέσα στο καλοκαίρι ήδη αποδεικνύεται ότι  δεν σημαίνει την βελτίωση των όρων σπουδών των φοιτητών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, με την ανάθεση του χρέος στο λαό, που όμως δε το δημιούργησε αυτός. Ακόμη, παγιώνει την ήδη πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την παιδεία με αποτέλεσμα τα φαινόμενα όπως αυτά με τις λέσχες μας, αλλά και συνολικά την υποβάθμιση των παροχών και των σπουδών μας. Ταυτόχρονα, συνεχίζει και εμβαθύνει την εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια και στις επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μεγαλώνοντας έτσι τους κινδύνους για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς.

Σε όλη αυτή την προσπάθειά της, η κυβέρνηση δε θέλει να υπάρχει κανένα εμπόδιο και αυτός είναι και ο λόγος που κατήργησε το ακαδημαϊκό άσυλο μέσα στο καλοκαίρι, που οι σχολές είναι κλειστές. Ο νόμος αυτός, ωστόσο, θα μείνει στα χαρτιά και αυτό θα το φροντίσουμε όλοι οι φοιτητές που αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς συνθήκες σπουδών και εναντιωνόμαστε σε φαινόμενα όπως η διακίνηση ναρκωτικών κ.ά. που δίνουν πάτημα στην κυβέρνηση να τα επικαλείται για να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα, παραβλέποντας σκόπιμα ότι αυτά είναι κοινωνικά φαινόμενα και δεν τα συναντάει κανείς μόνο μέσα στο πανεπιστήμιο.

Ακόμα όμως και με αυτήν την εξέλιξη ένα πράγμα γίνεται φανερό, ο φόβος τους απέναντι στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και στην κάθε προσπάθεια των φοιτητών να σηκώσουν κεφάλι απέναντι σε όλες τις αντιλαϊκές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει αυτή η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την προσπάθεια των προηγούμενων.

Δε θα τους περάσει όμως! δε τους χαρίζουμε τα δικαιώματα μας !

Για τον ίδιο λόγο φέρνει και το πολυνομοσχέδιο που χτυπά όποιο μορφωτικό και εργασιακό δικαίωμα είχε απομείνει. Ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου (ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα, αποτελείωμα σε ό,τι ψήγμα φοιτητικής μέριμνας έχει μείνει με την ανάθεση σε Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα – ΣΔΙΤ και σε εργολάβους). Δίνει το ελεύθερο σε μεγάλες επιχειρήσεις να παρεμβαίνουν στα προγράμματα σπουδών με βάσει το συμφέρον των κερδών τους. Ενισχύει τα εμπόδια σε πολλούς να σπουδάσουν με τη μείωση των μεταγραφών, τη διαγραφή των άνω του «ν+2», την εισαγωγή βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια κ.α. Αλλά και στους νέους εργαζόμενους καταργεί τις ΣΣΕ, και χτυπά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία.

Προσπαθούν να χτυπήσουν και το δικαίωμά μας στη δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές! Δε θα τους αφήσουμε!

Και το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογος μας είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο να μπει έλεγχος με λίστες των οικότροφων στη λέσχη των εστιών. Αυτό, δυστυχώς, έγινε πραγματικότητα. Αυτό δεν πρόκειται να περάσει!! Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους!! Αρκετά υπομείναμε!! Ήδη τα μέλη του Συλλόγου βάλανε εμπόδια στο να γίνεται έλεγχος με τις λίστες σίτισης και για πολύ καιρό από τότε που πήρε ο Χούτος την εργολαβία δεν γινόταν έλεγχος. Ε λοιπόν αυτό δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί τώρα! Δεν γίνεται με αυτό το καθεστώς να καλυφθεί η σίτιση όλων των φοιτητών και λόγω χωρητικότητας της μέσα λέσχης και λόγω έλλειψης δρομολογίων. Και στην μέσα λέσχη πολύ πιθανά θα επιχειρήσουν να βάλουν κάρτες σίτισης, αλλά δε πρόκειται να τους περάσει ούτε αυτό!

Ούτε να το σκέφτονται! Κάθε φοιτητής να σιτίζεται δωρεάν και στις δύο λέσχες!

Ταυτόχρονα έχουμε στο νου μας  και το γεγονός ότι έχουν χειροτερεύσει και οι εργασιακές  συνθήκες  των μαγείρων που από την έναρξη του έτους έχουν μειωθεί κατά 4, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο φόρτος εργασίας, να αναγκάζονται να βγάλουν τη δουλειά τους με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό ή και ανύπαρκτο. Οι συμβάσεις τους, επιπλέον, αφήνουν το μέλλον τους αβέβαιο.

Ξέρουμε πως όσο υπάρχουν εργολάβοι να σχετίζονται με τις φοιτητικές παροχές, τόσο αυτές θα υποβαθμίζονται για τα κέρδη τους. Αν δεν αυξηθεί τώρα η χρηματοδότηση για τις ανάγκες μας, και δεν προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στην ευθύνη του πανεπιστημίου η κατάσταση θα χειροτερεύει.

Ταυτόχρονα και στη στέγαση η κατάσταση είναι και φέτος κρίσιμη, αφού τα δωμάτια δεν επαρκούν για να στεγάσουν και τους πρωτοετείς που έχουν έρθει και έχουν ανάγκη από μια στέγη. Κάθε χρόνο το πανεπιστήμιο στρέφει τους πρωτοετείς απέναντι στους άνω του ν+2. Ρίχνει την ευθύνη στα παιδιά που δεν κατάφεραν να πάρουν πτυχίο στην ώρα τους, χωρίς να υπολογίζει όλα τα εμπόδια που μπαίνουν μπροστά μας στη διάρκεια των σπουδών. Τόσο οι νέοι φοιτητές, όσο και οι παλαιότεροι δικαιούμαστε δημόσια, δωρεάν και σύγχρονη στέγαση. Ούτε και φέτος γνωρίζουμε μέχρι πότε θα περιμένουν οι πρωτοετείς για να πάρουν ένα δωμάτιο, αλλά και σε τι κατάσταση θα το βρουν. Άλλωστε όλα τα κτήρια είναι πολύ παλιά και η ανάγκη για συντήρηση και επισκευές σε δωμάτια είναι άμεση.

Να νοικιαστούν, τουλάχιστον προσωρινά, δωμάτια σε ξενοδοχεία με ευθύνη του κράτους για να καλύψουν τις ανάγκες για στέγαση των φοιτητών!

Το πανεπιστήμιο να αξιοποιήσει χώρους που έχει, να τους διαμορφώσει κατάλληλα, ώστε να στεγάσει φοιτητές που έκαναν αίτηση για εστία και δεν πήραν δωμάτιο, αλλά ακόμη και να υλοποιήσει το πάγιο αίτημα μας για ανέγερση νέων και σύγχρονων εστιών. Πανελλαδικά μόνο το 9% των φοιτητών έχουν πρόσβαση σε εστία. Στη Ξάνθη είναι περίπου το 12%.

Ακόμη, είναι ρημαγμένες και οι παροχές που αφορούν την φύλαξη, την καθαριότητα και την τεχνική υπηρεσία. Με μείωση κατά 4 στο προσωπικό των φυλάκων, με συρρικνωμένα μεροκάματα, συμβάσεις ορισμένου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς να ξέρουν αυτοί οι άνθρωποι, που σε πολλές περιπτώσεις είναι οικογενειάρχες, τι θα τους ξημερώσει. Αλλά και με έλλειψη σε ανταλλακτικά για πιθανές βλάβες σε δωμάτια, με αποτέλεσμα να μας ζητούν συχνά να τα πληρώσουμε εμείς.

Τέλος, και στις μετακινήσεις υπάρχει δήλωση από την πρυτανεία ότι από μέσα Οκτώβρη θα έχουν τελειώσει τα χρήματα που αφορούν τα δρομολόγια (μετά από μείωση της χρηματοδότησης κατά ένα εκατομμύριο σε σχέση με πέρσι) και θα καλεστούμε να πληρώνουμε αντίτιμο στα λεωφορεία, αν δε δοθεί έκτακτο κονδύλι. Αυτό πλήττει και τους φοιτητές των 3 σχολών που βρίσκονται έξω, αλλά και ιδιαίτερα δυσκολεύει όλους εμάς που μένουμε εστίες.

Η διαρκής μείωση των κονδυλίων που προορίζονται για τις ανάγκες μας, η ποινικοποίηση της οργανωμένης προσπάθειας των φοιτητών να διεκδικήσουμε σύγχρονες σπουδές και ζωή και οι ανοιχτές πόρτες του πανεπιστημίου προς τις επιχειρήσεις, είναι η υλοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης για το πώς θα γίνει το πανεπιστήμιο «σύγχρονο».

Η λύση σε αυτά τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν βρίσκεται στην οργανωμένη διεκδίκηση. Είναι κατάκτηση για το Σύλλογό μας, ο συντονισμός με άλλους 11 Συλλόγους Οικότροφων πανελλαδικά. Συντονισμένοι και ενωμένοι σα μια γροθιά όλοι εμείς που έχουμε τα ίδια προβλήματα μπορούμε να καταφέρουμε νίκες! Μαζί και με τα εργατικά σωματεία και τους υπόλοιπους φορείς του λαϊκού κινήματος που αγωνίζονται σε κατεύθυνση ρήξης με τις κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο!

Έχουμε και παραδείγματα όπως το περσινό που είχε αποπειραθεί το πανεπιστήμιο να εφαρμόσει κάρτες σίτισης στη λέσχη της πόλης, αποκλείοντας κάποιους φοιτητές από τη δωρεάν σίτιση. Όμως οι φοιτητές βγήκαμε μπροστά με τους Συλλόγους μας και δεν το αφήσαμε να συμβεί. Ακόμα είναι κατάκτηση του Συλλόγου μας ότι πλέον δεν διώχνουν όσους είναι μεγαλύτεροι του 7ου έτους, ή το γεγονός ότι επιστράφηκε η εγγύηση σε παιδιά που άφηναν το δωμάτιο πέρυσι.

Όλοι οι φοιτητές είμαστε μια γροθιά! Μας ενώνουν η κοινή πραγματικότητα που ζούμε, τα κοινά όνειρα και στόχοι που θέτουμε για τη ζωή μας!

Η απάντησή μας σε όλα αυτά είναι ότι δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθούμε τα δικαιώματα που κατακτήσαμε εμείς και οι προηγούμενοι με αγώνες, να γκρεμίζονται και τις σχολές μας να ρημάζουν.

 • Απαιτούμε:
 • Να ανοίξει τώρα η λέσχη! Nα μην εφαρμοστούν οι κάρτες σίτισης και ο έλεγχο στη λέσχη: Δημόσια και δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές! Σίτιση ποιοτική και σε ποσότητες επαρκείς! Νέο και σύγχρονο εξοπλισμό στα μαγειρεία για αναβάθμιση της ποιότητας του φαγητού και διευκόλυνση της δουλειάς των μαγείρων!
 • Έξω οι εργολάβοι από λέσχες, εστίες και πανεπιστήμιο!
 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά  δικαιώματα! Επαναπρόσληψη των εργαζόμενων που δεν ανανεώθηκαν οι συβάσεις τους!
 • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους φοιτητές! Ούτε σκέψη για αντίτιμο! Αύξηση των δρομολογίων για να καλύπτουν τις ανάγκες της μετακίνησης, ειδικά τα Σαββατοκύριακα!
 • Να βρεθεί λύση για τη στέγαση όλων όσοι έχουν ανάγκη και κάνουν αίτηση για να μπουν στις εστίες. Να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία, με ευθύνη του κράτους, προσωρινά.
 • Να διαμορφωθεί κατάλληλα εδώ και τώρα το κτήριο των παλιών εστιών (Γρίμπα) για να μπορέσει να στεγάσει φοιτητές που δεν χωράνε στις υπάρχουσες εστίες και έκαναν αίτηση.
 • Ανέγερση νέων εστιών.
 • Συντήρηση και επισκευή των κτιρίων και δωματίων για την ασφάλεια και την καλύτερη διαβίωση των εστιακών!
 • Πόσιμο νερό για όλες τις εστίες! Αλλαγή των σωληνώσεων εδώ και τώρα!
 • Καλοριφέρ σε όλα τα δωμάτια και στους κοινόχρηστους!
 • Πλυντήρια σε κάθε όροφο!
 • Κυλικείο στο χώρο των εστιών, στην ευθύνη του κράτους με χαμηλές τιμές για τους φοιτητές!
 • Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι ανάγκες μας!
 • Να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή!

Προχωράμε σε:

 • Κινητοποίηση στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου.
 • Συμμετοχή στην κινητοποίηση του ΣΦΞ αύριο στις 12:00 στα ΠΡΟΚΑΤ.
 • Συνεντεύξεις τύπου στα τοπικά μέσα.
 • Μικροφωνική το Σάββατο 11:00 στην Κ. Πλατεία για γνωστοποίηση της απόφασης μας.
 • Παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο αύριο το απόγευμα ώστε να πάρει θέση στο ζήτημα ότι στερείται το δικαίωμα σίτισης στους φοιτητές της πόλης.
 • Να έρθουμε σε επαφή με όλους τους φορείς της πόλεις, για να αναδειχθεί στην τοπική κοινωνία.
 • Δημιουργία επιτροπής αλληλεγγύης σε περίπτωση που δεν ανοίξει η λέσχη, για συλλογή τροφίμων κλπ.
 • Συντονισμό του αγώνα μας με τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης και τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων στα ζητήματα που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα και το διδακτικό προσωπικό.
 • Στις 31 Οκτώβρη, μέρα φοιτητικών συγκεντρώσεων σε διάφορες πόλεις της χώρας, οργανώνουμε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο στην Ξάνθη (ΠΡΟΚΑΤ στις 12:00).