Η 33χρονη Βουλγάρα δημοσιογράφος και παραγωγός του τηλεοπτικού σταθμού T.V.N. Βικτορία Μαρίνοβα που διεξήγαγε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς που αφορά σε διασπάθιση κοινοτικών πόρων, βιάστηκε και δολοφονήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη βουλγαρική πόλη Ρούσε. Πρόκειται για την τρίτη δολοφονία δημοσιογράφου στην Ε.Ε. μέσα σε ένα χρόνο, ενώ η βουλγαρική αστυνομία έσπευσε να αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η δολοφονία της σχετίζεται με την έρευνά της…

Η τελευταία εκπομπή της Mαρίνοβα αφορούσε έρευνα από ομάδα Βουλγάρων δημοσιογράφων για εταιρείες που εμπλέκονται σε κοινοτικά χρηματοδοτούμενα σχέδια υποδομών και διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές. Υποστήριξε ότι το 30-40% της χρηματοδότησης που έλαβε ένας όμιλος εταιρειών, σπαταλήθηκε από τη διαφθορά και τις δωροδοκίες. Στα τέλη του προηγούμενου μήνα η Μαρίνοβα πήρε συνέντευξη από δυο δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, οι οποίοι είχαν κρατηθεί από τη βουλγαρική αστυνομία για την επίμαχη έρευνα.

Ομάδες καταπολέμησης της διαφθοράς και ευρωβουλευτές ζήτησαν από την βουλγαρική κυβέρνηση και τις αρχές την πλήρη διερεύνηση του θανάτου της δημοσιογράφου. Της δολοφονίας της 33χρονης είχαν προηγηθεί άλλες δύο: αυτή της Μαλτέζας δημοσιογράφου και blogger Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία που σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό της τον Οκτώβριο του 2017, καθώς και του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ που δολοφονήθηκε μαζί με τη σύντροφό του μέσα στο σπίτι τους τον Μάιο του 2018.

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas