Το 1,7% των χρημάτων τους (εξακόσια εκατομμύρια ευρώ συνολικά) για την αγορά αλκοόλ -έναντι μέσου όρου 1,6% στην Ε.Ε.- δαπανούν ετήσια για την κατανάλωση οινοπνευματωδών οι Βούλγαροι, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τα δε στοιχεία του Βουλγαρικού Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου δείχνουν ότι σχεδόν το 15% των κατοίκων της γειτονικής χώρας (περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι) καταναλώνουν αλκοόλ σχεδόν κάθε μέρα ή αρκετές φορές την εβδομάδα.

Οι Βούλγαροι πίνουν κατά μέσο όρο 4,3 λίτρα κρασί κατά κεφαλή ετησίως, αλλά αγοράζουν 2,2 λίτρα. Η διαφορά οφείλεται στη μεγάλη οικιακή παραγωγή, καθώς πολλοί Βούλγαροι παρασκευάζουν το δικό τους κρασί.

Περισσότερα από 138 εκατομμύρια λίτρα κρασιού παρήχθησαν το 2017 σε 210 βουλγαρικά οινοποιεία. Οι εξαγωγές λευκού και κόκκινου κρασιού έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, από τα 232 εκατομμύρια λίτρα το 2008 στα 100 εκατομμύρια λίτρα το 2017. Τα περισσότερα κρασιά εξάγονται στη Ρωσία, την Πολωνία και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι εισαγωγές κρασιού αυξήθηκαν από 29 εκατομμύρια λίτρα το 2008 σε περισσότερα από 45 εκατομμύρια λίτρα το 2018. Οι περισσότερες εισαγωγές γίνονται από την Ιταλία και τη Γαλλία.

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas