Οξύνεται το πρόβλημα που δημιουργεί στη Βουλγαρία η αφρικανική πανώλη των χοίρων, με αποτέλεσμα να έχουν θανατωθεί ήδη 130.000 ζώα (το ένα πέμπτο του χοιροτροφικού ζωικού κεφαλαίου), ενώ η γειτονική χώρα έχει αναφέρει περισσότερες από τριάντα εκδηλώσεις της νόσου σε εμπορικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις ή σε οικόσιτα ζώα.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι "η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία, η οποία απειλεί τον κλάδο της χοιροτροφίας στη χώρα, είναι πολύ ανησυχητική" και ζήτησε "να αναληφθεί δράση εναντίον αυτής της καταστροφικής νόσου των ζώων". Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας δηλώνει ότι η χώρα μπορεί να χάσει το σύνολο των ζώων του χοιροτροφικού κλάδου της, δηλαδή 600.000 χοίρους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η επιζωοτία μπορεί να προκαλέσει ζημιές μέχρι και δύο δισ. λέβα (1,15 δισ. δολάρια).

Η υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας Ντεσισλάβα Τάνεβα ανακοίνωσε ότι η χώρα θα λάβει 2,9 εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε. για την καταπολέμηση της νόσου, η οποία είναι θανατηφόρα για τους χοίρους αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas