XanTheater

  • Κουράγιο παιδιά
  • ...ναι, αλλά φτιάχνουν δρόμους!
  • Για την τρομερή ποιότητα της ασφάλτου που στρώθηκε στην 28ης Οκτωβρίου, θα τα πούμε μετά τα πρωτοβρόχια...
  • Μόνο η πόλη απελευθερώθηκε στις 4 Οκτωβρίου; Η περιοχή του "Flamingo" και κάποιες άλλες; Δεν "εορτάζουν";
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Η «άλωση» των τριών μεγαλύτερων τουρκικών πόλεων (Ιστανμπούλ, Άγκυρα και Σμύρνη) από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία ήταν βαρύ πλήγμα για τον «σουλτάνο» Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να κερδίζει πάνω από το 50% των ψήφων συνολικά.

Δεν είναι λίγο να χάσεις την πρώτη θέση μετά από δεκαέξι χρόνια στην πρωτεύουσα και το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της χώρας (που και τα δύο μαζί παράγουν τα δύο τρίτα του Α.Ε.Π. της χώρας), έστω και με μικρή διαφορά. Γι’ αυτό και ο Ερντογάν αποφάσισε να αμφισβητήσει τα ανεπίσημα αποτελέσματα που τον δείχνουν να χάνει στις δύο πόλεις που αποτέλεσαν προπύργιά του (θυμηθείτε ότι στην Ιστανμπούλ ήταν και ο ίδιος δήμαρχος ένα φεγγάρι). Έβαλε λοιπόν τον επικεφαλής του κόμματός του στην Ιστανμπούλ να καταθέσει ενστάσεις για τα αποτελέσματα και των 39 δήμων της πόλης, με αποτέλεσμα στους οκτώ τουλάχιστον να γίνεται επανακαταμέτρηση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν χρεώνεται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Η κατρακύλα της τούρκικης λίρας σε δραματικά επίπεδα (μέσα σ’ ένα χρόνο έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας της) ροκανίζει τα αποθέματα των νοικοκυριών (κυρίως των μικροαστικών) και βυθίζει το λαό ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια. Ο πληθωρισμός, που το 2017 κινούνταν σε επίπεδα του 12% (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), έχει πλέον διπλασιαστεί. Ταυτόχρονα, οι εποχές της «αλματώδους» ανάπτυξης του 7% ετησίως, τελείωσαν. Η φούσκα άρχισε να σκάει. Ο χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 της Ιστανμπούλ έπεσε κατά 7% μέσα σε λίγες μέρες, ενώ το επιτόκιο του δεκαετούς κρατικού ομολόγου εκτινάχτηκε στο 18,72%, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον περασμένο Οκτώβρη! Προκειμένου να μην κατρακυλήσει κι άλλο η τούρκικη λίρα πριν από τις δημοτικές εκλογές, η κυβέρνηση ενορχήστρωσε μία τεχνητή κρίση ρευστότητας αυξάνοντας δραματικά (κατά 1.200%) το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας στην αγορά του Λονδίνου (London overnight swap rate), έτσι ώστε να μην μπορούν εύκολα να αγοράσουν λίρες τα διάφορα χρηματιστηριακά «κοράκια» που στοιχηματίζουν ενάντιά της. Μπορούν όμως τέτοια «κόλπα» να σώσουν την τούρκικη οικονομία από την κρίση; Σαφώς όχι.

Η σφαλιάρα που έφαγε ο Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές έκανε κάποιες δυτικές εφημερίδες (όπως η "Handelsblatt") να λένε ότι δύει το άστρο του, ωστόσο αυτή η δύση έχει ακόμα καιρό για να ολοκληρωθεί. Κι αυτό γιατί οι επόμενες εκλογές θα είναι το 2023 και ο Ερντογάν θα απολαμβάνει μέχρι τότε τους καρπούς της παντοκρατορίας του. Με δεδομένη μάλιστα την έλλειψη κινήματος, ο Ερντογάν έχει όλο το χρόνο με το μέρος του για να σχεδιάσει τους επόμενους χειρισμούς του. Όμως, σε μια εποχή που η κρίση μπορεί να ξεσπάσει αναπάντεχα με τον πιο έντονο τρόπο και με τα λαϊκά εισοδήματα αφυδατωμένα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει και πόσο θα αντέξει η καρέκλα του «σουλτάνου» και η εθνικιστική του προπαγάνδα.

πηγή