Δύσκολη περίοδος για τις μονάδες παραγωγής της "Honda" εκτός Ιαπωνίας, αλλά και για την Τουρκία, καθώς μετά το αγγλικό, μπαίνει λουκέτο και στο τουρκικό εργοστάσιο!

Μετά την ανακοίνωση αποχώρησης της ιαπωνικής εταιρείας από την Αγγλία λόγω Brexit, ήρθαν τα νέα του τερματισμού του κύκλου εργασιών στην γραμμή παραγωγής στη Λίβυσσα, νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Ο λόγος και εδώ είναι κοινωνικοπολιτικός, με τη μορφή της κατάρρευσης που επίκειται στην οικονομία της Τουρκίας, της γενικότερης πολιτικής αστάθειας και την κατακρήμνιση του εθνικού νομίσματος. Αρνητικά επέδρασαν και οι μειωμένες πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων κατά 35% πέρσι, ενώ φέτος ο χρόνος άνοιξε ακόμα πιο άσχημα: η μείωση των πωλήσεων έφτασε στο 59%, με την "Honda" να «χαντακώνεται» κατά 40%!

Παρά το γεγονός ότι το Civic Sedan που κατασκευάζεται εκεί είναι το τέταρτο πιο καλοπουλημένο μοντέλο της Τουρκίας, οι Ιάπωνες έκριναν πως είναι καλύτερο να αποσυρθούν και να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της παραγωγικής διαδικασίας σε Κίνα, Ιαπωνία και Η.Π.Α.

Όπως και στην περίπτωση της Αγγλίας, έτσι και από την Τουρκία η "Honda" θα αποσυρθεί σταδιακά μέχρι το 2021, όταν και θα ολοκληρωθεί η παραγωγή της δέκατης γενιάς του μικρομεσαίου μοντέλου της.

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas