Όλο και πιο φανατικοί χρήστες του διαδικτύου γίνονται οι πολίτες της Ευρώπης, με το 83% του πληθυσμού να δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έναντι 75% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από μία πενταετία. Μάλιστα, μόνο το 11% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαντά πλέον ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από πέντε χρόνια ήταν 18%.

Μεταξύ 2014-2019 αυξήθηκε κατά πολύ η χρήση βιντεοκλήσεων και υπηρεσιών βίντεο on demand εντός της Ε.Ε. Ωστόσο η Ελλάδα υπολείπεται κατά πολύ των ευρωπαϊκών επιδόσεων ως προς τη χρήση του διαδικτύου και καταλαμβάνει την 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών. Το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι στο 70% (2018), ενώ συνολικά, η χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών στη χώρα μας βρίσκεται στο 70% από 67% ένα χρόνο νωρίτερα (κατά πολύ κάτω του μέσου όρου της Ε.Ε. που είναι 83%).

Επίσης, το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το internet παραμένει αρκετά υψηλό και κινείται σταθερά στο 25% από 28% ένα χρόνο νωρίτερα (όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι μόλις 11%).

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2019 (Digital Economy and Society Index – D.E.S.I. 2019), τα πλέον “ώριμα” κράτη στην Ε.Ε. όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου είναι η Δανία, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Φινλανδία. Σε αυτές τις χώρες η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών απαντά ότι κάνει χρήση του διαδικτύου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Πού τα πάνε καλά οι Έλληνες

Ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου αυξάνεται (και) στην Ελλάδα, ενώ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων χρηστών -άνω του μέσου όρου της Ε.Ε.- επιθυμεί να συμμετέχει σε διάφορες διαδικτυακές δραστηριότητες. Οι πλέον δημοφιλείς μεταξύ αυτών είναι η ανάγνωση ειδήσεων online, η πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η παρακολούθηση μαθημάτων ηλεκτρονικά.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στις online δραστηριότητες των Ελλήνων χρηστών, παρ’ ότι η χρήση διαδικτυακών τραπεζικών υπηρεσιών αυξάνεται για τρίτο συνεχόμενο έτος και φθάνει πλέον στο 38%, το ποσοστό παραμένει πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο (64%) της Ε.Ε. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρονικές αγορές, καθώς το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που τις πραγματοποιούν φτάνει στην Ελλάδα στο 49%, αλλά παραμένει κάτω από τον μέσο κοινοτικό όρο του 69%.

Οι Έλληνες αποδεικνύονται ένθερμοι οπαδοί της online ενημέρωσης. Το 87% των χρηστών του διαδικτύου ενημερώνεται από το internet, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο (72%) της Ε.Ε. Τέλος, η χρήση των βιντεοκλήσεων στην Ελλάδα έφτασε στο 61% το 2018 (48% το 2017) και είναι πιο διαδεδομένη σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. (49 % το 2018).

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas