Στην εποχή της εύκολης πληροφόρησης για το κάθε τι, υπάρχουν ακόμη πολλοί που "αναρωτιούνται" για τον χρόνο έναρξης των σχολείων σε άλλες χώρες του κόσμου, καθώς και για τις διακοπές των εκπαιδευτικών, πιστεύοντας ότι μόνο στην Ελλάδα οι εκπαιδευτικοί έχουν αυτές τις διακοπές…

Αναμφίβολα το επάγγελμα των εκπαιδευτικών έχει τις πιο προνομιούχες διακοπές. Αυτό συμβαίνει βέβαια σε όλο τον κόσμο, καθώς θεωρείται επάγγελμα με ειδικό φορτίο και ιδιαίτερες ανάγκες αποφόρτισης.

Η δική μας έρευνα επικεντρώθηκε στη γηραιά ήπειρο όπου τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες σύγκλισης των οικονομιών, άρα και των υπόλοιπων συστημάτων όπως το εκπαιδευτικό. Όλα τα στοιχεία που παραθέτουμε στο άρθρο προέρχονται από το δίκτυο "Ευρυδίκη" που είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης για την Εκπαίδευση και παρέχει πληροφορίες και αναλύσεις για τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα και τις πολιτικές.

Τα στοιχεία που παραθέτουμε αφορούν στην τελευταία σχολική χρονιά (2017-18). Η συνηθέστερη ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους στις ευρωπαϊκές χώρες είναι η 1η Σεπτεμβρίου. Αυτή τη μέρα αρχίζει συνήθως το σχολείο σε Βέλγιο, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Βοσνία, Γαλλία, Ιρλανδία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Σερβία, Π.Γ.Δ.Μ., Πολωνία, Σλοβενία, Ρωσία (όπου αρχίζει 1η Σεπτεμβρίου ακόμα κι αν είναι Κυριακή), ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου ξεκινά σε Τσεχία, Γαλλία, Σλοβακία, Πολωνία, FYRοM. Οι περισσότερες χώρες ξεκινούν το σχολικό έτος το δεκαπενθήμερο 25 Αυγούστου - 10 Σεπτεμβρίου. Στις 11 ξεκινά η Ελλάδα.

Στην έναρξη και λήξη του σχολικού έτους, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι κλιματικές συνθήκες. Το βαρύ, σκληρό και ενίοτε παρατεταμένο καλοκαίρι των νότιων χωρών της Ευρώπης δεν επιτρέπει υψηλές αποδόσεις. Αν παρατηρήσει κάποιος τους Έλληνες μαθητές, ήδη από τον Μάιο (ο οποίος στην Ελλάδα τους 28-32 βαθμούς Κελσίου τους έχει για πλάκα) παραπαίουν: το μυαλό ταξιδεύει, το σώμα τρελαίνεται, η συγκέντρωση γίνεται ζητούμενο. Το αντίστροφο συμβαίνει προφανώς με τους βαρείς χειμώνες των βόρειων χωρών. Στις περισσότερες χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης έχουν έκτακτες διακοπές και το χειμώνα. Γιατί εκεί ο χειμώνας είναι βαρύς πραγματικά, ενώ είναι στην κουλτούρα των εκπαιδευτικών τους συστημάτων να διακόπτουν τα μαθήματα ανά τακτά διαστήματα σε όλες τις εποχές (διακοπές φθινοπώρου, Χριστουγέννων, χειμερινές, άνοιξης-Πάσχα).

Όλο το μεσογειακό τόξο –Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κροατία, FYRοM, Σερβία- αλλά και βορειοανατολικές και πρώην σοβιετικές χώρες όπως Πολωνία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία κινούνται στη λογική έναρξης στο πρώτο δεκαήμερο (+-) του Σεπτεμβρίου και λήξη μέσα στον Ιούνιο. Οι περισσότερες εξ αυτών των χωρών έχουν διακοπές μαθημάτων επιπροσθέτως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και καμία άλλη περίοδο. Απουσιάζουν δηλαδή οι χειμερινές ή οι φθινοπωρινές διακοπές μαθημάτων. Αντιθέτως, το τόξο των βορειοδυτικών και σκανδιναβικών χωρών έχει έναρξη μέσα στον Αύγουστο και λήξη μαθημάτων οι περισσότερες τον Ιούνιο ή Ιούλιο.

Μπορείτε να ελέγξετε και μόνοι σας ανά χώρα την έναρξη και λήξη του σχολείου στο δίκτυο "Ευρυδίκη" πατώντας εδώ.

Ένα παράδειγμα βορειοευρωπαϊκής χώρας: οι σχολικές διακοπές της Γερμανίας. Ο πίνακας του www.tuxx.uk είναι διαφωτιστικός. Στη Βαυαρία για παράδειγμα το 2017-18 είχαν δεκατρείς μέρες διακοπές Χριστουγέννων, τέσσερις χειμερινές, δώδεκα Πάσχα, έντεκα Πεντηκοστής, ενώ οι καλοκαιρινές ήταν από 29 Ιουλίου μέχρι 11 Σεπτεμβρίου. Στο έτος που ξεκινά θα έχουν πέντε διακοπές φθινοπώρου και τις αντίστοιχες χριστουγεννιάτικες. Σύνολο διακοπών χωρίς τις καλοκαιρινές: 45 μέρες. Στην Ελλάδα οι αντίστοιχες είναι 32 μέρες, δύο εβδομάδες δηλαδή λιγότερες. Το καλοκαίρι όμως η Ελλάδα έχει έντεκα εβδομάδες έναντι έξι της Βαυαρίας.

πηγή

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas