Το όνομα Ameyalco προέρχεται από το ameyalli Nahuatl, που σημαίνει "τόπος όπου το νερό τρέχει καθαρό." Οι κάτοικοι της πόλης San Bartolo Ameyalco στο Μεξικό, αντιστέκονται στην εκτροπή των πηγών νερού της πόλης τους. Πάνω από εκατό άνθρωποι έχουν τραυματιστεί έως τώρα στον περισσότερο από ένα χρόνο αγώνα για να προστατευτούν οι πηγές της πόλης από την εκτροπή και την υπερκατανάλωση.

Στην πιο πρόσφατη κινητοποίηση (προχθές) η ένταση ξεκίνησε το πρωί, όταν εργαζόμενοι της εταιρείας νερού του Μεξικού -φρουρούμενοι από 1.500 αστυνομικούς των Μ.Α.Τ.- επανέλαβαν τις εργασίες τοποθέτησης σωλήνα ύδρευσης στον παλιό δρόμο προς την Mixcoac. Όπως είχε γίνει και στο παρελθόν, οι κάτοικοι χτύπησαν τις καμπάνες της εκκλησίας για να προειδοποιήσουν τις γειτονιές ώστε να προστατευτούν οι πηγές. Άνθρωποι "οπλισμένοι" με σωλήνες, ξύλα και πέτρες, προσπάθησαν να αποτρέψουν την κατασκευή.

Αναφορές λένε ότι 50 έως 70 κάτοικοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της αντίστασης και πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μερικοί σε σοβαρή κατάσταση. Οι δυνάμεις καταστολής μετράνε 50 τραυματίες (δύο από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση) και πολλά αστυνομικά οχήματα κατεστραμμένα.

Video απο τη λαϊκή αντίσταση: http://www.youtube.com/watch?v=rHixZd5l-pc, http://youtu.be/KATT7rfhuOU και http://youtu.be/RMGDMsFGn4s.

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas