Σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σχεδιάζουν μια νέα εκποίηση στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της περικοπής των αμυντικών δαπανών για την εξοικονόμηση χρημάτων.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιστρέψει 21 αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανά την Ευρώπη -κυρίως χώρους αναψυχής- στα κράτη που φιλοξενούν τις στρατιωτικές δυνάμεις των Η.Π.Α. Από αυτές τις στρατιωτικές θέσεις οι δώδεκα είναι στη Γερμανία και οι υπόλοιπες στην Ιταλία, τη Δανία, την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι τόνισε ότι η απόφαση για την επιστροφή των εγκαταστάσεων δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο όπου η κρίση στην Ουκρανία προκαλεί τη χειρότερη ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την εποχή του ψυχρού πολέμου. «Νομίζω ότι είναι αρκετά αυτονόητο ότι δεν αλλάζουν καθόλου οι στρατιωτικές δυνάμεις μας στην ήπειρο ούτε υποβαθμίζεται με οιονδήποτε τρόπο η ετοιμότητά μας να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις ασφάλειας στην Ευρώπη» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι η απόφαση αυτή θα έχει οικονομικό όφελος περίπου εξήντα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Το Πεντάγωνο προσπαθεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο περικοπών ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε διάστημα μιας δεκαετίας, όπως απαιτείται από το νόμο και υπό τη πίεση του Κογκρέσου να μειώσει τις δαπάνες στις μη απαραίτητες εγκαταστάσεις στο εξωτερικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσύρει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες από όλη την Ευρώπη κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Το 2012 υπήρχαν ακόμη 80.000 αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη και ο στόχος είναι η μείωσή τους κάτω από τους 70.000.

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas