XanTheater

  • ...ναι, αλλά φτιάχνουν δρόμους!
  • Για την τρομερή ποιότητα της ασφάλτου που στρώθηκε στην 28ης Οκτωβρίου, θα τα πούμε μετά τα πρωτοβρόχια...
  • Μόνο η πόλη απελευθερώθηκε στις 4 Οκτωβρίου; Η περιοχή του "Flamingo" και κάποιες άλλες; Δεν "εορτάζουν";
  • Δεν βγήκε στις Γιορτές Παλιάς Πόλης το τρενάκι του δήμου Ξάνθης - Διάχυτη η ανησυχία για την υγεία του...
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Ομάδα από σαράντα επιζήσαντες του oλοκαυτώματος των Εβραίων και απογόνων αυτών που είχαν στοχοποιηθεί από τη ναζιστική Γερμανία, άσκησαν σκληρή κριτική για τις ισραηλινές πράξεις στη Γάζα και κάλεσαν σε μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ.

Το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα "New York Times" δημοσίευσε επιστολή των επιζησάντων του ολοκαυτώματος, ενώ το Διεθνές Εβραϊκό Αντισιωνιστικό Δίκτυο το οποίο βοήθησε στην σύνταξη της επιστολής, διοργάνωσε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα στην οποία οι υπογράφοντες καταδίκασαν τις βιαιοπραγίες στη Γάζα.

Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβανόταν η Εντίθ Μπελ, της οποίας οι γονείς πέθαναν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ενώ η ίδια είχε μεταφερθεί σε τέσσερα στρατόπεδα. Επίσης η Σουζάν Βάις, που η μητέρα της δολοφονήθηκε στο Άουσβιτς ενώ η ίδια είχε φυγαδευτεί από Γάλλους αγρότες και η Λιλιάν Καζετζένσκι, κόρη του Σμέρκε Καζετζένσκι, Εβραίου αγωνιστή που έδρασε εναντίον των ναζί στη Λιθουανία. Παρόντες ήταν επίσης ο Μονάντες Χερζαλάχ και o Χάνι Τζαμά, δύο Παλαιστίνιοι που η οικογένεια τους μένει στη Γάζα. Όλοι εξέφρασαν την εκτίμησή τους στους απογόνους των θυμάτων και στις προσπάθειες των επιζησάντων. Η επιστολή έφερε την υπογραφή σαράντα επιζησάντων ενώ 287 απόγονοι των θυμάτων πρόσθεσαν τα ονόματα τους.

«Φθονώ οποιονδήποτε θα χρησιμοποιήσει αυτά τα γεγονότα με σκοπό να εξολοθρεύσει τους Παλαιστίνιους» είπε η Μπελ, η οποία σημείωσε ότι επιβίωσε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από «καθαρή τύχη». «Ως Εβραίοι επιζήσαντες και απόγονοι επιζησάντων και θυμάτων της γενοκτονίας από τους ναζί καταδικάζουμε απολύτως τις βιαιοπραγίες εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, την κατοχή και τον εποικισμό στην ιστορική Παλαιστίνη. Κάνουμε έκκληση για άμεση παύση της πολιορκίας και του αποκλεισμού της Γάζας. Καλούμε σε ένα πλήρες οικονομικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Το “ποτέ ξανά” πρέπει να σημαίνει ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ» αναφέρει η επιστολή.

«Συγχαίρω το κουράγιο σας να κάνετε μια δήλωση σαν αυτή, που προέρχεται από την καρδιά σας» είπε ο Χερζαλάχ, μέλος του Δικτύου Παλαιστινιακής Κοινότητας των Η.Π.Α., η οικογένεια του οποίου εκδιώχτηκε από το ισραηλινό τμήμα της Γάζας. «Δεν εξεπλάγην όταν είδα τις θαρραλέες δηλώσεις των επιζησάντων του ολοκαυτώματος και των οικογενειών τους».

Η ανάγκη για αυτή την επιστολή προήλθε από την οργή των υπογραφόντων προς το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιούσε τις ιστορίες τους για να δικαιολογήσει της βιαιότητες εναντίον των Παλαιστινίων. Ένας από τους υπογράφοντες που βοήθησε και στη συγγραφή της επιστολής, ήταν ο Δρ. Μέγιερ, ένας Γερμανο-Ολλανδός γιατρός που επέζησε στο Άουσβιτς και απεβίωσε την προηγούμενη μέρα από την δημοσίευση της επιστολής. Ο Μέγιερ επέκρινε ανοιχτά τις τακτικές του Ισραήλ. Ο ίδιος είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα "The electronic intifada": «Έπρεπε να εγκαταλείψω το σχολείο μετά τη "νύχτα των κρυστάλλων". Επομένως μπορώ να ταυτιστώ απολύτως με τους νέους Παλαιστίνιους στους οποίους δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στην εκπαίδευση. Και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να ταυτιστώ με τους εγκληματίες που στερούν από τα παιδιά την εκπαίδευσή τους».

Στην επιστολή ασκείται κριτική σε έναν άλλο επιζήσαντα του ολοκαυτώματος, τον Έλι Βίζερ, ο οποίος με κείμενό του επίσης στους "New York Times" καλούσε τη Χαμάς να σταματήσει τις «θυσίες των παιδιών», ενώ παρουσιάζει τη διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων σαν «μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα».

«Διαβάζοντας το κείμενο του Βίζερ ένιωσα αηδία» είπε η Μάγια Έτινγκερ, η μητέρα και η γιαγιά της οποίας επέζησαν του ολοκαυτώματος. «Αποτελεί ένα καθρέφτισμα των πράξεων του Ισραήλ, δηλαδή της βαρβαρότητας της συλλογικής τιμωρίας που πραγματοποιεί μέσω των βομβαρδισμών».

Το Διεθνές Εβραϊκό Αντισιωνιστικό Δίκτυο σημείωσε ότι η ανταπόκριση που δέχτηκε ήταν κατά κύριο λόγο θετική, χωρίς ωστόσο να λείπουν απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα καθώς και σχόλια στο Facebook που εκφράζουν την απέχθεια κάποιων Ισραηλινών. «Είναι κρίμα που ο Χίτλερ δεν ολοκλήρωσε τη δουλειά του» έγραψε ένας χρήστης και ένας άλλος ανέφερε ότι «οι επιζήσαντες του ολοκαυτώματος που έχουν αυτές τις ιδέες, είναι ελεύθεροι να πάνε στους θαλάμους αερίων και να πεθάνουν».

πηγή