XanTheater

  • ...ναι, αλλά φτιάχνουν δρόμους!
  • Για την τρομερή ποιότητα της ασφάλτου που στρώθηκε στην 28ης Οκτωβρίου, θα τα πούμε μετά τα πρωτοβρόχια...
  • Μόνο η πόλη απελευθερώθηκε στις 4 Οκτωβρίου; Η περιοχή του "Flamingo" και κάποιες άλλες; Δεν "εορτάζουν";
  • Δεν βγήκε στις Γιορτές Παλιάς Πόλης το τρενάκι του δήμου Ξάνθης - Διάχυτη η ανησυχία για την υγεία του...
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Μια ακόμη επιβεβαίωση της άθλιας πραγματικότητας που επιβάλλεται από… ήθη και παρασιτικές συντεχνίες που στηρίζουν το υπάρχον πλαίσιο και στηρίζονται από αυτό, έρχεται από τον C.O.A.G. (Συντονιστή Οργανώσεων Αγροτών και Κτηνοτρόφων) της Ισπανίας. Σύμφωνα με τους δείκτες τιμών τροφίμων στην παραγωγή και στην κατανάλωση για τον Μάιο, που επεξεργάζεται ο ισπανικός φορέας, οι παραγωγοί βλέπουν τα προϊόντα τους να διατίθενται στους καταναλωτές σε τιμές ακόμη και επτά φορές πάνω από την τιμή που πληρώθηκαν οι ίδιοι!

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές αγόραζαν τον Μάιο μόλις ένα ροδάκινο σε τιμή μεγαλύτερη από αυτή που πληρώθηκε ο παραγωγός για ένα κιλό! Το τεμάχιο πωλείται 55 λεπτά, την ώρα που η τιμή παραγωγού είναι στα σαράντα λεπτά το κιλό, κάτι που σημαίνει πως στη διαδρομή από το χωράφι μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή ανατιμήθηκε περισσότερο από επτά φορές! Τα νεκταρίνια, με σαράντα λεπτά το κιλό στον παραγωγό (σύμφωνα με την αγροτική οργάνωση U.A.G.A.) πωλούνται στη λιανική 2,97 ευρώ, ενώ τα δαμάσκηνα με 46 λεπτά τιμή παραγωγού, φτάνουν στα 3,40 ευρώ στη λιανική. Δηλαδή 643% και 630% πάνω!

Όμως και στα εποχικά κηπευτικά τα πράγματα δεν (γίνεται να) είναι διαφορετικά. Οι ντομάτες που ξεκινούν από 29 λεπτά το κιλό από τον παραγωγό, φτάνουν στον καταναλωτή με 1,53 ευρώ το κιλό, το αγγούρι από δεκαεννιά λεπτά στο χωράφι φτάνει τα 1,74 ευρώ στο ράφι και το λάχανο με δεκατρία λεπτά στον παραγωγό, καταλήγει στον καταναλωτή με 97 λεπτά το κιλό.