XanTheater

  • Είναι μακράν η πιο κακοφωτισμένη πόλη
  • Έσπευσαν να γράψουν οι... γνωστοί (αργυρώνητοι και τζαμπατζήδες), αλλά η πραγματικότητα τους χαστουκίζει
  • Την ημέρα και ώρα των συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου θεώρησε καταλληλότερη για να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης!... Τελικά τα "μάζεψε" ή το "μάζεψαν" κάποιοι
  • Κουράγιο παιδιά
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Χιλιάδες Ολλανδοί πολίτες έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου, αξιώνοντας αποζημιώσεις ύψους εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων ευρώ για ζημιές που υπέστησαν τα σπίτια τους εξαιτίας μικροσεισμών.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετές δεκαετίες εξάγεται φυσικό αέριο από το υπέδαφος της βόρειας Ολλανδίας, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των δονήσεων που αποδίδονται στις εργασίες. Όπως γράφουν οι "New York Times", πριν από το 2011 καταγράφονταν περίπου είκοσι δονήσεις το χρόνο, όμως πέρυσι αναφέρθηκαν 93 σεισμοί και δεκαοκτώ μόνο τον πρώτο ενάμιση μήνα του τρέχοντος έτους. Κάποιοι μάλιστα ήταν τόσο ισχυροί, που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε σπίτια. «Παλιά έλεγα στα παιδιά μου να μη φοβούνται, γιατί εδώ στην Ολλανδία δεν έχουμε ηφαίστεια ή σεισμούς. Τώρα πρέπει να αλλάξω την ιστορία μου γιατί… έχουμε σεισμούς» δήλωσε στη "Wall Street Journal" η Άντιε Νέστερ, κάτοικος του Οϊτχάουζεν στην επαρχία του Χρόνινγκεν. Εδώ και 22 χρόνια, το κατά τ’ άλλα φιλήσυχο χωριό σείεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ εσχάτως οι δονήσεις έχουν γίνει συχνότερες. Το σπίτι της οικογένειας Νέστερ δεν είναι το μοναδικό που έχει εμφανίσει εξωτερικές ρωγμές.

Σύμφωνα με τη N.A.M., μια κοινοπραξία της "Royal Dutch Shell" και της "Exxon Mobil", η οποία διαχειρίζεται το κοίτασμα του Χρόνινγκεν, η εξόρυξη φυσικού αερίου έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 1.800 ρήγματα στο υπέδαφος της περιοχής, αν και κατά την ίδια δεν χρησιμοποιείται η αμφιλεγόμενη τεχνική της υδραυλικής διάρρηξης, δηλαδή της διοχέτευσης τεράστιων ποσοτήτων νερού και χημικών για την εξαγωγή του αερίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας έδωσε εντολή για τη διενέργεια έντεκα διαφορετικών, ανεξάρτητων ερευνών γύρω από τη σχέση των εργασιών εξόρυξης με τους σεισμούς μετρίου μεγέθους, προκειμένου να διαπιστωθεί τι είδους μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους.

Παράλληλα, στις Ηνωμένες Πολιτείες νέα έκθεση του πανεπιστημίου Κολούμπια συνδέει «ασυνήθιστα ισχυρό» σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος σημειώθηκε το 2011, με την έγχυση υγρών αποβλήτων από γεωτρήσεις πετρελαίου.