Στους 1.650.000 φτάνουν οι άνθρωποι που επισκέπτονται τακτικά δημόσια συσσίτια στη Γερμανία για να προμηθευτούν τρόφιμα, σύμφωνα με τον σύλλογο «Συσσίτια Γερμανία» (Tafeln Deutschland).

Πρόκειται για 10% περισσότερα άτομα από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο, δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου Γιόχεν Μπρύλ. Τα συσσίτια επισκέπτονται άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, παιδιά, φοιτητές, αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρυλ, η κατάσταση στους ηλικιωμένους είναι «πολύ δραματική». Μέσα σε ένα χρόνο, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 20% και έφτασε στις 430.000. Ο πρόεδρος του συλλόγου «Συσσίτια Γερμανία» προειδοποιεί ότι η φτώχεια στους ηλικιωμένους θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια ανάλογη σημασία με τις κλιματικές αλλαγές.

Τη μεγαλύτερη ομάδα στα συσσίτια -που λειτουργούν σε 947 γερμανικούς δήμους- αποτελούν όμως με περίπου μισό εκατομμύριο τα παιδιά. Ο αριθμός τους αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 10%.«Φτωχά παιδιά δεν έχουν σχεδόν καμία δυνατότητα να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο τη φτώχειας», τονίζει ο κ. Μπρυλ.

Κάθε χρόνο 60.000 εθελοντές των συσσιτίων συγκεντρώνουν από καταστήματα και εταιρείες παρασκευής περίπου 265.000 τόνους τροφίμων, τα οποία είναι όμως ακόμη κατάλληλα για κατανάλωση. Η συνολική ποσότητα των τροφίμων που σπαταλάται κάθε χρόνο στη Γερμανία, δηλαδή καταλήγει στα σκουπίδια, ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις του συλλόγου «Συσσίτια Γερμανία» στα δεκαοκτώ εκατομμύρια τόνους.

Παναγιώτης Κουπαράνης – "Deutsche Welle"

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas