Μέχρι και δύο μέτρα θα ανέβει η στάθμη του νερού στη Μεσόγειο μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Mediterranean Wetlands Institute.

"Δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη καμία απολύτως ανθρώπινη δραστηριότητα στις ακτές της Μεσογείου, ενώ ολόκληρες περιοχές θα οδηγηθούν στον αφανισμό" δηλώνει ο συντονιστής του ινστιτούτου Αλέσιο Σάττα, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: "Η Μεσόγειος θερμαίνεται κατά 20% γρηγορότερα από τις υπόλοιπες θάλασσες του κόσμου, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας της αναμένεται να φθάσει τους 2,2 βαθμούς μέχρι το 2040 και τους 3,8 μέχρι το τέλος του αιώνα. Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας, σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και τη μεταβολή των βροχοπτώσεων, είναι οι αιτίες που δημιουργούν το θερμοδυναμικό φαινόμενο της ανόδου της στάθμης των υδάτων της".

Τέλος, σημείωσε ότι "τις προσεχείς δεκαετίες αναμένεται αύξηση των καυσώνων, αύξηση των ερημοποιημένων περιοχών, μείωση των βροχοπτώσεων αλλά σημαντική αύξηση της έντασης και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ περί τα εκατό εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να επηρεαστούν από τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων".

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas