Αυτή η βραβευμένη φωτογραφία από το 1967 που τράβηξε ο φωτογράφος Ρόκο Μοραμπίτο έχει τίτλο "το φιλί της ζωής". Δείχνει δύο ηλεκτρολόγους -τον Ράνταλ Τσάμπιον και τον Τζέι Ντι Τόμσον- πάνω σε μια κολόνα ηλεκτρικού ρεύματος. Έκαναν συντήρηση ρουτίνας όταν ο Τσάμπιον άγγιξε μία από τις γραμμές χαμηλής τάσης στην κορυφή του ηλεκτρικής κολόνας.

Περισσότερα από 4.000 βολτ εισήχθησαν στο σώμα του και η καρδιά του σταμάτησε αμέσως (μια ηλεκτρική καρέκλα χρησιμοποιεί περίπου 2.000 βολτ). Η ζώνη ασφαλείας του τον κράτησε από την πτώση και ο Τόμσον, ο οποίος αναρριχήθηκε από κάτω, γρήγορα έφτασε σε αυτόν και του έδωσε το φιλί της ζωής από στόμα σε στόμα. Δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει καρδιοπνευμονική ανάνηψη κάτω από αυτές τις συνθήκες, αλλά συνέχισε την αναπνοή από στόμα σε στόμα διατηρώντας τους πνεύμονες του Τσάμπιον ενεργούς, έως ότου ένιωσε ένα ελαφρύ χτύπημα και του επανέφερε τις αισθήσεις.

Ο Τόμσον και άλλοι εργαζόμενοι στο έδαφος βοήθησαν τον Τσάμπιον να αποκαταστήσει τους καρδιακούς παλμούς του. Στη συνέχεια έφτασαν οι παραϊατρικοί και ολοκληρώθηκε η ανάκτηση του Τσάμπιον. Ο συνάδελφος και φίλος του τού έσωσε τη ζωή του με αυτό που στην εικόνα μοιάζει με ένα φιλί στο στόμα.

Ο Ράνταλ Τσάμπιον επέζησε, έζησε μέχρι το 2002 και πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 64 ετών. Ο σωτήρας του Τζέι Ντι Τόμσον ζει ακόμη. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες ανά τον κόσμο και κέρδισε το βραβείο Pulitzer το 1968.

Υπάρχουν φίλοι που δεν είναι φίλοι και υπάρχουν φίλοι που είναι περισσότερο από τους αδελφούς…

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas