Η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποτέλεσαν το 2013 μερικές από τις πιο επικίνδυνες χώρες για παιδιά, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που προειδοποιεί για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ, καθώς και τον αυξανόμενο ρυθμό στη στρατολόγηση παιδιών σε χώρες όπου σημειώνονται συγκρούσεις.

Η έκθεση που συνέταξε ο Ο.Η.Ε. σχετικά με παιδιά που βρίσκονται εν μέσω ενόπλων συγκρούσεων, αφορά σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για το 2013 και σύμφωνα με αυτή πολλές κυβερνήσεις αλλά και κρατικοί φορείς διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις κατά των παιδιών, όπως η στρατολόγησή τους ως στρατιώτες, οι δολοφονίες, ακρωτηριασμοί καθώς και η σεξουαλική κακοποίηση.

Η Λέιλα Ζερούγκι, ειδική εκπρόσωπος του Ο.Η.Ε. για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Ιράκ έχει γίνει “εξαιρετικά ασταθής και επικίνδυνη”, ιδιαίτερα μετά την εξέγερση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (Ι.Κ.Ι.Λ.). Προειδοποίησε δε ότι το Ιράκ βρίσκεται στο “χείλος της καταστροφής”, σημειώνοντας ότι το 2013 ο αριθμός των θυμάτων ήταν ιδιαίτερα υψηλός, με 248 παιδιά να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει απαγάγει τουλάχιστον 220 κορίτσια από τη Νιγηρία, θεωρείται ότι έχει διαπράξει τις περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος παιδιών το περασμένο έτος. Η Συρία συνεχίζει να αποτελεί επικίνδυνο μέρος για τα παιδιά καθώς τα επεισόδια βίας έχουν φτάσει σε “πρωτοφανή επίπεδα”, δήλωσε η Ζερούγκι. Στο Νότιο Σουδάν, οι εμφύλιες διαμάχες που ξέσπασαν στα μέσα του Δεκεμβρίου, έχουν εξαλείψει κάθε πρόοδο που σημειώθηκε από το 2011, οπότε και η χώρα απέκτησε ανεξαρτησία. Τέλος, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία η συστηματική στρατολόγηση ανηλίκων και η χρήση τους ως στρατιώτες συνεχίζεται, με τους υπεύθυνους να απολαμβάνουν πλήρη ατιμωρησία, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas